Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Policija provodi akciju Brzina – kaciga

26.06.2016. 22:00
Policija provodi akciju Brzina – kaciga


Zadarska policija danas, u vremenu od 11 do 17 sati, provodi akciju “Brzina-kaciga” usmjerenu na prekršaje nepropisne brzine kretanja vozila te ostale prekršaje koji utječu na stradavanje vozača mopeda i motocikla.
Ova akcija pokrenuta je nakon analize stanja sigurnosti prometa na području zadarske PU, odnosno usporedbe podataka o stradavanju vozača mopeda i motocikala u pet mjeseci prošle i ove godine.
– Razvidno je smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća za 7,8%, smanjenje smrtno stradalih osoba za 20% ili (1 osobu), povećanje broja teže ozlijeđenih osoba za 54% ili (23 osobe) te smanjenje broja lakše ozlijeđenih osoba za 17% ili (35 osoba). Dominantan propust-greška, odnosno okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama u 2016. godini su nepropisna brzina, odnosno brzina neprimjerena uvjetima na cesti (29,5%) i nepoštivanje prednosti prolaska (12%), izvijestio je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske dodajući kako su upravo zbog prebrze vožnje u proteklih pet mjeseci smrtno stradale tri osobe, dok ih je 25 teže, a 73 lakše ozlijeđeno.
Žodan ističe kako je praćenjem prometnih nesreća u kojima su sudjelovali mopedi i motocikli evidentiran značajan porast broja teško ozlijeđenih osoba, prvenstveno vozača, ali i putnika te vrste vozila.
– Do 31. svibnja ove godine dogodilo se ukupno 47 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali mopedi i motocikli, a u njima je 18 osoba teško ozlijeđeno dok ih je 13 lakše ozlijeđeno, kaže Žodan te dodaje kako se među najčešćim greškama i uzrocima prometnih nesreća navedenih kategorija sudionika u prometu ističu nepropisna i neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska na raskrižju, alkoholiziranost, nekorištenje zaštitne kacige, nepropisno pretjecanje i obilaženje.
– U okviru najavljene akcije “Brzina-kaciga” policijski će službenici zahvaćanjem najtežih prekršaja, ciljanom represijom, djelovati prema sudionicima u prometu, kako bi se sigurnost na našim cestama podignula na višu razinu, upozorio je Žodan.
S. BANDIĆ