Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Svjetski priznati duo opet u Zadru

Autor:

26.07.2009. 22:00
Svjetski priznati duo opet u Zadru


U sklopu ljetne turneje “Pozdrav obali i otocima” Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić će i ovo ljeto razveseliti mnogobrojne poklonike virtuoznog gitarističkog izraza koji se 1. kolovoza nađu u klubu Arsenal.
Krajem srpnja i početkom kolovoza ovaj svjetski priznati i poznati dvojac posjetit će devet gradova i još jednom hrvatskim ljubiteljima rafiniranog zvuka dočarati svoje vještine te promovirati novi album “Live in Zagreb” snimljen za vrijeme turneje iz 2007. godine.
Stefanovski i Tadić već godinama nastupaju u duetu, predstavljajući publici svojevrstan rezultat jedinstva suprotnosti – dok Stefanovski osim tradicionalnog makedonskog izričaja donosi i utjecaje rocka i bluesa. Tadić je klasično obrazovani glazbenik inspiriran, između ostalog, klasikom, flamencom, jazzom i brazilskom utjecajima. Glavninu glazbenih motiva pronalaze u etno naslijeđu jugoistočne Europe, a posebice je izraženo Vlatkovo naslanjanje na ostavštinu makedonske narodne glazbe.
Od prve polovice 90-ih Vlatko Stefanovski ima respektabilnu solo karijeru. Njegovi uratci pokazuju različite interese od etna preko ambijentalne glazbe do klasičnog bluesa. S Tadićem je surađivao na četiri od dosad trinaest objavljenih albuma (Krushevo, Live in Belgrade, Treta majka i Live in Zagreb).
Vlatko Stefanovski je i član grupe Balkan horses band, zajedno s ostalim eminentnim glazbenicima iz sedam balkanskih zemalja. Kao gost se pojavljuje na Gibbonijevim albumima i velikim koncertima, zajedno sa svjetski priznatim glazbenicima poput Manu Katchea, Pino Paladina i Toni Levina.
Miroslav Tadić je u izdanju “Guitar player” magazina iz 1997. godine po mišljenju urednika proglašen jednim od 30 svjetskih, najradikalnijih i individualnih gitarista. Tadić je završio svoju formalno obrazovanje u SAD-u nakon studija u Italiji i rodnoj Jugoslaviji. Izvodio je i snimao širok spektar glazbenih stilova, rangiranih od barokne glazbe, klasičnog razdoblja, do blues-a, jazza i rocka.
Tadićevi nastupi i snimke uključuju suradnje i projekte s mnogim velikanima iz različitih glazbenih pravaca. U proteklim godinama Tadić je koncentriran na razvoj i pristup improvizaciji koju kombinira s glazbenim materijalima uvezenim iz mnogih izvora, uključujući barok, Europsku klasičnu, sjeverno indijsku klasičnu glazbu i istočnoeuropske tradicionalne folklorne tonove.