Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vrhovni sud potvrdio presude ubojicama Slavice Medanić!

Autor: Minja Gugić

26.07.2009. 22:00
Vrhovni sud potvrdio presude ubojicama Slavice Medanić!


Iako je sjednica Vijeća sudaca Vrhovnog suda održana još početkom lipnja, Županijski sud u Zadru tek je jučer dobio njihovu pismenu odluku, kojom je potvrđena kazna doživotnog zatvora Šimi Medaniću i Perici Majstoroviću
Nakon što je prije više od mjesec dana održana sjednica vijeća sudaca Vrhovnog suda, tek jučer je Županijski sud u Zadru zaprimio njihovu pismenu odluku kojom je potvrđena presuda od po 40 godina zatvora Šimi Medaniću (51) i Perici Majstoroviću (46) zbog ubojstva Šimine, sedam godina starije sestre Slavice.
Podsjećamo, presudu je u lipnju prošle godine izreklo Sudsko vijeće Županijskog suda u Zadru, kojim je predsjedao sudac Boris Radman, osudivši ih tako zbog kaznenog djela ocijenjenog kao teško ubojstvo iz koristoljublja.
Pri izricanju visine zatvorske kazne, koju mnogi već nazivaju povijesnom, jer je po prvi put na zadarskom sudu izrečena zapravo kazna doživotnog zatvora, Sudsko vijeće nije našlo olakotnih okolnosti koje bi se Medaniću i Majstoroviću mogle uzeti u obzir, dok je otegotna okolnost činjenica da su recidivisti, odnosno da su obojica već osuđivani zbog istovjetnog kaznenog djela – Šime Medanić kao naručitelj ubojstva prvog hrvatskog ministra turizma Antuna Marčela Popovića, zbog kojeg je odrobijao 12-godišnju zatvorsku kaznu.
Perica Majstorović, pak, strah i trepet lepoglavske kaznionice s 25 kaznenih djela, 6. travnja 1998. godine kraj Ljubljane, s još dvojicom “prijatelja” hladnokrvno je hicem iz pištolja s prigušivačem ubio župnika Marka Levstika zbog tadašnjih 1.500 maraka i 900.000 dinara.
Sudac Radman odluku Sudskog vijeća tada, prije godinu dana, obrazlagao je neprekidno više od sata. Osvrnuo se na iskaze svih svjedoka, a ključni za izricanje osuđujuće presude bili su iskazi Ljerke Damaške i ugroženog svjedoka broj jedan, odnosno Tibora Füra.
Neosporni dokazi
– Da nije bilo njihovih svjedočenja ne bi bilo moguće donijeti osuđujuću presudu. Ljerka Damaška detaljno je govorila o ucjeni Perice Majstorovića prema Šimi Medaniću, nakon “obavljenog posla”. Po ocjeni ovog Sudskog vijeća riječ je o sustavu činjenica i indicija koje neosporno dokazuju da su Perica Majstorović i sada pokojni Nikola Grbić obavili ubojstvo Slavice Medanić, a po nalogu njezinog brata Šime Medanića – čitao je obrazloženje presude sudac Radman.
– Ugroženi svjedok broj dva posvjedočio je kako mu je Šime Medanić rekao da je ljut na Slavicu, jer mu ne da dio novca i imovine koja mu pripada. Ona je odlučivala i raspolagala cijelom imovinom. Vještak psihijatar procijenio je Medanića upravo kao hladnu i proračunatu osobu, koji u svakom trenutku želi samo ono što je u njegovom interesu, pa je zbog toga osjećao ljutnju i zavist prema svojoj sestri – obrazlagao je sudac Radman, a Vrhovni je sud njegovu ocjenu u cijelosti prihvatio.
Sudsko vijeće zadarskog Županijskog suda uzelo je u obzir i poznanstvo te prijateljstvo između Medanića i ubijenog Nikole Grbića koji su zajedno služili zatvorske kazne u Lepoglavi i Valturi gdje su se družili i radili u kuhinji. Dobro su se poznavali i Perica Majstorović i Nikola Grbić.
– Šime Medanić je od Nikole Grbića tražio da mu ubije sestru i obećao mu da će za to biti nagrađen. Grbić je nakon izlaska iz Valture uspostavio kontakt s Pericom Majstorovićem koji je tada bio na slobodi. Ispis mobilnih telefona nedvojbeno potvrđuje kako su Majstorović i Grbić bili u međusobnim kontaktima početkom siječnja 2006. godine i to na području Zadra – istaknuo je u obrazloženju presude sudac Radman.
Međusobni kontakti u vrijeme ubojstva
Datum po datum čitao je dalje Radman ispis mobilnih telefona Perice Majstorovića i Nikole Grbića kojima je vještak za telekomunikacije iz Zagreba, Vladimir Njegovan, čak dvaput na sudu objašnjavao njihovo kretanje prema kojemu je bilo vidljivo da su njih dvojica na područje Zadra stigli još 29. prosinca 2005. godine, a njihova zadnja komunikacija zabilježena je 7. siječnja 2006. godine na dan ubojstva Slavice Medanić, da bi, kako je podvukao Radman, nakon tog datuma svaka međusobna komunikacija prestala.
– Ugroženi svjedok broj jedan svjedočio je kako mu je sada pokojni Nikola Grbić rekao da je “ubojstvo završilo onako kako mu je i rekao” te da su za to Perica i on dobili novac. Ključno je svjedočenje Ljerke Damaške kada govori o pismu ucjene prema Medaniću u čemu je i sama sudjelovala. Ucjena je samo logični slijed događaja. Šime Medanić rekao je ugroženom svjedoku kako bi bilo najbolje da se ubojstvo obavi malokalibarskim pištoljem, što je učinjeno, i da se obavi vikendom, što je obavljeno – stajalo je u obrazloženju presude Sudskog vijeća Županijskog suda u Zadru, koju je prihvatio i Vrhovni sud Republike Hrvatske te je tako kazna dugotrajnog zatvora za Šimu Medanića i Pericu Majstorovića postala pravomoćna. Inače, to maratonsko suđenje trajalao je sedam mjeseci, bile su održane 32 rasprave, saslušano i po dvaput, više desetaka svjedoka i vještaka, a sveukupuno je koštalo preko 130 tisuća kuna koje trebaju podmiriti osuđenici.