Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Isparili nautičari i boravišna pristojba

26.07.2011. 22:00
Isparili nautičari i boravišna pristojba


Svi navedeni statistički podaci u Sukošanu, ali i Bibinjama su bez nautičara iz Marine Dalmacija. Naime, nautičara uopće nemamo u evidenciji iako ima preko tisuću vezova u marini. Kao da su postali nevidljivi, isparili nautičari i boravišna pristojba, kaže Milošević


Svi dosadašnji turistički pokazatelji u Sukošanu su dobri, ohrabrujući i trebaju nas itekako poticati da u suradnji s Općinom Sukošan još bolje radimo na svim područjima kako bi i ostatak turističke sezone bio i nadalje uspješan, poručio je Nikola Milošević, direktor sukošanske Turističke zajednice, naglasivši pritom da je uspjehu svakako doprinio i plan za sezonu 2011. donesen prošle godine i znatno raniji početak priprema za turističku sezonu.
Nedoumice zbog nautičara
Naime, prema statističkim podacima Turističke zajednice jučer je u Sukošanu boravilo točno 3.067 prijavljenih turista od čega je stranih turista bilo 2.100, a domaćih turista prijavljeno je tek 967. S obzirom na isti dan protekle godine to je povećanje dolazaka turista za 5,1 posto.
Zaključno s 25. srpnja u Sukošanu su od početka godine boravila 10.784 prijavljena turista, što je za 11,3 posto više nego protekle godine kad su bila evidentirana 9.562 dolaska turista. Ovogodišnji turisti su ostvarili 73.261 prijavljeno noćenje, odnosno 11,5 posto više nego lani.
– Prema službenim prijavama ovogodišnji turist u Sukošanu prosječno boravi 6,9 dana, precizan je Milošević.
No još nedoumice stvaraju nautičari u Marini Dalmacija. Prije su nautičari plaćali boravišnu pristojbu u marini, a sada u Lučkoj kapetaniji Zadar plaćaju preko vinjeta u paušalnom iznosu. Novi sustav naplate donio je sa sobom i probleme.
– Svi navedeni statistički podaci u Sukošanu, ali i Bibinjama su bez nautičara iz Marine Dalmacija. Naime, nautičara uopće nemamo u evidenciji iako ima preko tisuću vezova u marini. Kao da su postali nevidljivi, isparili nautičari i boravišna pristojba. A koliko ih je, gdje i kako se oni prijavljuju, evidentiraju i kome zapravo plaćaju boravišnu pristojbu vinjetama ni dragi Bog ne zna, kamoli direktori, predsjednici i djelatnici u ova dva susjedna Turistička ureda, što u šali što u zbilji kaže Milošević.
Neprijavljeni gosti
Prema njegovim procjenama, brojci od dosad 10.784 registrirana gosta treba pribrojiti i 20-ak posto neprijavljenih turista smještenih kod privatnih iznajmljivača, kojima bi sezona mogla prisjesti zbog pojačanog nadzora državne inspekcije koja se ove godine još odlučnije obračunava sa sivom ekonomijom u turizmu. U tome radu “na crno” jednako spremno sudjeluju i samozvani vikendaši, ali i stranci koji su u međuvremenu kupili kuće i apartmane. 
– Pravne i fizičke osobe koje pružaju smještaj za strane državljane, ali i za domaće goste moraju ih prijaviti u roku od 24 sata od pružanja smještaja. Zanimljivo je da kazna za neprijavljivanje gostiju može iznositi i do 15.000 kuna. A za taj je prekršaj odgovoran – domaćin, naglašava Milošević.
Inače, u sklopu “Sukošanskog lita” dosad se održalo 19 kulturno-zabavnih, etno, gastro i sportskih manifestacija.
Tradicionalno uspješnu etno-gastro-glazbenu manifestaciju “Feštica četvrtkom” održavamo već pet tjedana uzastopno i trajat će neprekidno sve do oproštaja s glavnom turističkom sezonom do 15. rujna, podsjeća Milošević.
U međuvremenu turiste, dobronamjernike i Sukošance u zajedničkoj organizaciji i pokroviteljstvu Turističke zajednice i Općine očekuje još na desetke zabavnih ljetnih noći, najavio je Milošević koji je pritom zahvalio svima koji rade u turizmu jer, kako je rekao, sve počinje i završava s čovjekom.