Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Neka se radi, ali i propisno plati

26.07.2011. 22:00
Neka se radi, ali i propisno plati


S obzirom na to da je Zadar turistički grad, poželjno je da određene trgovine rade cijelu noć. Svakako, takav rad treba platiti i to novčano, po cijeni noćnog rada, a ne nadoknađivati slobodnim danima i slično, ističe Ada Duka, predsjednica Ceha trgovine


Prema novoj odluci Vlade trgovine mogu raditi od 0 do 24 sata, po želji poslodavca. Upravo su taj dio odluke Vladi zamjerili u Nezavisnom hrvatskom sindikatu, predbacujući da će se to opet prelomiti na leđima radnika.
Mladen Malta, predsjednik Udruženja obrtnika pri Obrtničkoj komori Zadarske županije, podržava novu odluku, smatrajući da ukidanje ograničenja u tržišnoj utakmici daje jednaku šansu svima.
– Svi imaju pravo na jednake uvjete da bi konkurirali na tržištu. Podržavam odluku Vlade, naravno uz uvjet da se poštuju svi drugi zakoni i propisi vezani za prava radnika te uz uvjet da se pojača kontrola institucija. Osim toga, produženo radno vrijeme moglo bi dovesti do potrebe za novim radnim mjestima, govori Malta.
Po uzoru na razvijenija turistička središta, u kojima je normalno da je sve stalno otvoreno, da turisti u svakom trenutku mogu kupiti suvenir, spizu ili odjeću, Zadar s ovom odlukom, smatra Malta, širi turističku ponudu i daje turistima priliku da više troše.
Ada Duka, predsjednica Ceha trgovine pri Obrtničkoj komori Zadarske županije, kaže da kroz razgovor s kolegama doznaje da nekima ova odluka odgovara, a nekima ne.
– Osobno smatram da je u redu da postoji odluka koja dopušta takvo radno vrijeme pa neka svatko radi kako želi. Najgore je kad postoji zabrana. S obzirom na to da je Zadar turistički grad, poželjno je da određene trgovine rade cijelu noć. Svakako, takav rad treba platiti i to novčano, po cijeni noćnog rada, a ne nadoknađivati slobodnim danima i slično, ističe Duka.