Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Vrančić: Grad je na putu financijske stabilizacije

26.07.2011. 22:00
Vrančić: Grad je na putu financijske stabilizacije


U kriznim recesijskim vremenima, u vremenima otežane likvidnosti i neplaćanja obaveza, Grad je na putu stabilizacije svojih financija, a usto je u proteklih šest mjeseci započeo projekte važne za život grada i građana, smatra dr. Vrančić


Gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra podnosi svoje izvješće o radu za prvih šest mjeseci ove godine.
Brojke i slova
Gradonačelnik je, s obzirom na vremena u kojim živimo, zadovoljan učinjenim.
– U kriznim recesijskim vremenima, u vremenima otežane likvidnosti i neplaćanja obaveza, Grad je na putu stabilizacije svojih financija, a usto je u proteklih šest mjeseci započeo projekte važne za život grada i građana. Od uređenja povijesnih trgova Petra Zoranića i Poljane Šime Budinića, završetka radova na uređenju novog vrtića na Višnjiku, preko radova na cestama i cjelokupnoj infrastrukturi sa sustavom odvodnje u ulicama Puta Bokanjca, Benka Benkovića, Nikole Tesle, kao i novi rotor… Također, što je isto vrlo važno, svom žestinom su krenuli radovi u luci Gaženica, što je jedan od dugoročnih gradskih projekta, govori Vrančić.
Uz niz redovnih poslova koje svakodnevno obavlja gradska samouprava i gradonačelnik, u izvješću se ističe još nekoliko zanimljivih brojki.
U prvih šest mjeseci ove godine je doneseno 675 odluka i zaključaka. U vezi provedbe dokumenata prostornog uređenja, zaprimljena su 942 nova zahtjeva, riješeno je ukupno 1.216, a zaključno s 1. srpnja broj neriješenih zahtjeva je 1.158.
U bazi gradske samouprave nalazi se 48 razvojnih projekata ukupne procijenjene vrijednosti od 150 milijuna eura. Projekti su u raznim fazama razvoja, a sredstva bi se trebala povući iz fondova Europske unije.
Velike obljetnice u kulturi
Kad smo kod brojki, Grad Zadar je isplatio tzv. “uskrsnice” za 10.887 umirovljenika, a stipendije i druge oblike potpore koristilo je ukupno 330 učenika i studenata.
Nadalje, preko javnog natječaja dodijeljeno je u zakup 20 poslovnih prostora, neprofitnim udrugama je osigurano 13 prostora bez naknade, a dodijeljena su i tri stana po socijalnim kriterijima.
Što se tiče kulture, uz dobre predstave i razne manifestacije, treba istaknuti da ove godine Gradska glazba Zadar slavi 140. obljetnicu osnutka, obilježila se 60. obljetnica zadarskog Kazališta lutaka i održana je vrlo dobro posjećena Noć muzeja.
U zadarskom sportu, između ostalog, 170 neplivača je prošlo obuku, a u lipnju su na ŠRC-u Višnjik započele Sportske igre mladih na lokalnoj i županijskoj razini na kojima sudjeluje 3.300 djece.
Na razne načine se poticala poljoprivreda i održivi razvitak zadarskih otoka.
Radilo se na međunarodnoj suradnji pa je, između ostalog, u Zadru održan 7. svjetski forum globalnih parlamentaraca za Habitat.
Još je niz brojki i slova navedeno u gradonačelnikovom Izvješću, a kako navodi, sve u cilju uravnoteženosti svih aktivnosti na područjima “odgovornosti” lokalne samouprave, ali i provedbi izvanstandardnih projekata kojima pratimo aktualne građane grada Zadra.