Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Prepoznala se dva turistička središta

Autor: Velimir Brkić

26.07.2013. 22:00
Prepoznala se dva turistička središta

Foto: Velimir BRKIĆ



Biogradski gradonačelnik Ivan Knez sa suradnicima u Gradskoj vijećnici upriličio prijem za članove Hrvatskog kulturno prosvjetng društva Matija Gubec iz Tavankuta koji su u šestodnevnom boravku u ovom centru Jadrana. Riječ je o bunjevačkim Hrvatima iz Vojvodine u Srbiji koji njeguju svoju baštinu u više različitih segmenata, a posebno su prepoznatljivi po umjetnosti slika naive u tehnici slame.
– HKPD Matija Gubec je osnovan još 1946. Danas broji oko 400 članova koji su aktivni u šest sekcija: folklorna, tamburaška, slamarska, dramska, literarno-novinarska i informatička. Osim ovoga, Tavankut je 2002. godine ponio titulu ‘najsela’, koju dodjeljuje Hrvatska matica iseljenika naseljima izvan Republike Hrvatske, u kojoj se njeguje i doprinosi očuvanju hrvatske kulture i tradicije, ponosno će predsjednik ovog društva Ladislav Suknović.
Pritom je dodao kako je Tavankut zahvaljujući djelomično i njihovom trudu, radu i rezultatima rada, postao prepoznatljiv daleko izvan svog okruženja.
– Njegujemo naše kulturnu baštinu kroz pjesmu, ples i nošnje našega kraja. A jedna od najprepoznatljivijih sekcija je upravo ova slamarska, čije radove smo predstavili na izložbi u vašem Zavičajnom muzeju, rekao.
Gradonačelnik Ivan Knez je upoznao goste s kraljevskim gradom u srcu Jadrana, njegovom razvojnom orijentacijom, projektima komunalne infrastrukture koji se provode zadnjih nekoliko godina.