Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Arbanas na visokom mjestu srpske “liste hrvatskih ratnih zločinaca”

26.07.2016. 22:00
Arbanas na visokom mjestu srpske “liste hrvatskih ratnih zločinaca”


Zadarskim medijima uoči ovih izbora neće stići priopćenje HVIDR-e kojoj stranci daju podršku, pozivajući birače da učine isto. Kako se HDZ tradicionalno naslanja na braniteljsko glasačko tijelo, obično su oni bili ti koji su mogli računati na podršku. No, ove godine podrška zadarskih ratnih invalida mogla bi, ako se obistine najave predsjednika HVIDR-e Zadar Ivice Arbanasa, izostati.
Arbanas je ovih dana posebno ogorčen odnosom prema braniteljima jer se kao prvi ratni zapovjednik obrane Vukovara nalazi na srpskom popisu “počinitelja ratnih zločina”, a hrvatska vlast, kaže, nije učinila ništa da Srbija ukine zakon o jurisdikciji za suđenja za ratne zločine za koje optužuju hrvatske branitelje:
– To nam je prelilo čašu, sjeli smo i dogovorili se da nikome nećemo dati našu potporu! Svi su nas iskoristili, i lijevi i desni, mnogi su političari preko leđa branitelja lomili kosti i svega nam je toga sada dosta. Pokazali su za što smo im najvažniji, za glasove, a tako se nažalost često ponašalo i Ministarstvo branitelja. Svaka nam je vlada obećavala svašta, da bi nas na kraju izvarali, uvijek iznova dajući lažna obećanja – rekao je Arbanas.
Čelnik zadarskih invalida Domovinskog rata bio je ovih dana jedan od predstavnika branitelja na sastanku s ministrima Tomom Medvedom i Mirom Kovačem na kojemu su tražili blokadu otvaranja poglavlja 23 i 24 na putu Srbije u EU. No, Arbanas kaže kako su na tom sastanku dovedeni pred gotov čin.
– Ministri su nas doveli u situaciju da se slažemo s njima oko onoga što su rekli, jer sve informacije na tu temu saznajemo vrlo kasno, sve je obavijeno velom tajne i više se ništa ne može napraviti.
Arbanas do sad nije prelazio srpsku granicu, pa se i nije mogao uvjeriti bi li ga tamošnja policija odmah uhitila, no nema namjeru odlaziti i saznati. Također, za sad nije dobio nikakvu obavijest da Srbija provodi istragu nad njim, a potvrdu o postojanju ovog popisa dobili su i na sastanku s ministrom pravosuđa Antom Šprljom – Arbanas je navodno na “visokom” petom mjestu “liste hrvatskih ratnih zločinaca”!