Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nakić: Nema smanjenja gužvi dok se ne prihvati pravilnik

26.07.2016. 22:00
Nakić: Nema smanjenja gužvi dok se ne prihvati pravilnik


Ministar zdravlja Dario Nakić koji je u petak boravio u službenom posjetu zadarskoj bolnici osim što je zadarsku bolnicu pohvalio kao najštedljiviju u državi, kazao je i kako nisu pronađene nepravilnosti oko isplata prekovremenih sati liječnicima, što je bio slučaj u nekim drugim bolnicama.
– Kad smi išli u kontrolu zbog porasta potrošnje koju smo imali u bolničkom sustavu u Hrvatskoj, a što je u prva tri mjeseca iznosilo oko 160 milijuna kuna, došli smo do podatka da je 80 milijuna kuna od tog iznosa išlo na plaće. Značajan dio povezan je uz povećanje plaća od četiri posto koji je ranije bio dogovoren, no ostatak je bio porast prekovremenih sati. Kad smo potom išli tražiti opravadanost, otkrili smo i isplate prekovremenih sati u pojedinim slučajevima koji to nisu, pojasnio je ministar Nakić te naveo primjer jednog liječnika koji je u prvih pet mjeseci ove godine svaki mjesec bilježio oko 500 radnih sati, što je u prosjeku 17 sati na dan, a za što je primao plaću od oko 35 tisuća kuna.
Što se, pak, tiče rada na objedinjenim hitnim prijemima i gužvi koje se tamo stvaraju, a posebice tijekom ljetnih mjeseci kad na našem području boravi i veliki broj turista, Nakić je podsjetio na prijedlog Zakona kojim bi se taj problem riješio, ali i razlog zašto to nije tako. Istaknuo je kako mu je žao što HDZ-ovi prijedlozi zakona koji su se odnosili na izmjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstevenom osiguranju nisu prihvaćeni, za to je okrivio oporbu.
– Oporba je napustila sabornicu, a kako je izostao i jedan dio vladajućih vijećnika, jednostavno nije bilo kvoruma da bi se moglo glasati. Na taj način oporba je pokazala koliko žele sudjelovati u donošenju odgovornih odluka i koliko su odgovorni u ponašanju. Tako se po većini bolnica na OHBP-ima nastavlja ista priča jer prosječno 50 posto pacijenata dolazi bez uputnice. To znači da ti ljudi ne poštuju zakon i da se ujedno obezvrjeđuju oni koji odlaze svojim liječnicima i dolaze s uputnicama. Dužnost nam je poštovati te ljude koji poštuju zakon i suzbijati zaobilaženje sustava. U početku, nakon promjene vlasti, došlo je do smanjenja gužvi, ali samo nakratko. Bez primjene pravilnika koji smo predložili, neće doći do smanjenja gužvi u Objedninjenim hitnim bolničkim prijemima u bolnicama, pa tako ni u zadarskoj, zaključio je Nakić.