Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Odvodnja je pritisnuta rokovima mora graditi u srcu sezone

26.07.2016. 22:00
Odvodnja je pritisnuta rokovima mora graditi u srcu sezone


Buka radnih strojeva koji tijekom ljetnih mjeseci bruje u zadarskim četvrtima, nekim Zadranima para uši, diže živce, a iznajmljivačima apartmana i soba, tvrde oni, tjera goste. Obratio nam se bračni par koji se posljednjih godina bavi izjamljivanjem apartmana, ali ovoga ljeta imaju problem jer im gosti nakon jednodnevnog boravka otkazuju rezervaciju i napuštaju smještaj.
– Buka počinje već od 7 sati ujutro i to je neizdrživo, kazala nam je Zadranka koja živi u Ulici Jakova Šubića od Cezana, te dodaje kako im gosti bježe iz apartmana jer se, što je i razumljivo, žele odmoriti, a to nikako nije moguće uz zvuk pikamera. Prigovor na trenutno stanje uputili je, kaže, i na adresu Grada Zadra, ali nisu upoznati s činjenicom da postoji odluka koja regulira (ne)izvođenje građevinskih radova u sezoni.
Kako zadarska Odvodnja na nekoliko lokacija izvodi radove zatražili smo komentar i od Ante Josipa Šikića direktora ove gradske komunalne tvrtke.
– Trenutno se izvode radovi u Ulici Luke Botića, a što se nas tiče u Ulici admirala J.Š. od Cezana mi radove ne izvodimo, naglasio je Šikić.
Radove na postavljanju priključka za električnu energiju, kako neslužbeno saznajemo u ovoj ulici izvodi zadarski pogon HEP-a. Kako bi se izbjegle situacije koje su se u turističkoj sezoni znale događati s radovima na javnim i ostalim površinama prema odluci Gradskog vijeća donesenoj još 2004. godine na području grada Zadra od 1. srpnja do 1. rujna ne mogu se izvoditi nikakvi građevinski radovi, osim u iznimnim slučajevima kada je potrebna suglasnost, a za svako eventualno kršenje nadležne su inspekcijske službe Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.
Gradske radove koji ne mogu stati komentirao je i Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje i graditeljstvo.
– U Ulici Luke Botića izvode se radovi na izgradnji sekundarne kanalizacijske mreže. Budući da se radi o namjenskim sredstvima odobrenima od strane Hrvatskih voda, koja se moraju utrošiti u zadanim vremenskim rokovima, radovi na sustavu odvodnje i sekundarne kanalizacijske mreže moraju se obavljati i tijekom ljeta na čemu se ispričavamo građanima grada Zadra. Međutim, istovremeno smo sretni što nastavljamo izgradnju sekundarne kanalizacijske mreže u ovom i ostalim dijelovima grada i time potvrđujemo status grada koji je po postotku spojenosti kućanstava na kanalizacijsku mrežu u samom hrvatskom vrhu. Bez obzira na to, Grad Zadar nastavlja težiti još kvalitetnijim standardima stoga je, kao što vam je poznato, u pripremi za sufinanciranje iz EU fondova projekta “Integralni sustav odvodnje aglomeracija Zadar i Petrčane” čija je procijenjena vrijednost izgradnje objekata sustava odvodnje otpadnih voda 300 milijuna kuna. Njegovom realizacijom postotak priključenosti građana na sustav javne odvodnje porast će sa sadašnjih visokih 72 posto na oko 92 posto priključenosti, kazao je Kasap.