Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zabilježena tri napada vuka na tri stada ovaca

26.07.2016. 22:00
Zabilježena tri napada vuka na tri stada ovaca


Tri napada vukova na stada ovaca zabilježena su protekli vikend u zadarskom zaleđu. U subotu je čopor vukova u Perušiću Gornjem pokraj Benkovca napao stado ovaca koje su bile u masliniku, a potom je zabilježen napad u Nadvodama pokraj Obrovca.
U nedjelju u jutarnjim satima u Ceranjama Gornjim pokraj Benkovca čopor od najmanje tri vuka napao je stado ovaca gospođe R. Š., a od 34 ovaca i janjadi zaklano ih je šest. Kako saznajemo, R. Š. je u nedjelju oko sedam sati ujutro stado ispratila na ograđeni pašnjak, te se nakratko vratila kući.
– Dok sam bila kući, ovce su se same vratile, a susjeda mi je rekla da su se odjednom samo razbježale, kao da ih je nešto prepalo. Zatvorila sam ih i nisam odmah primijetila da ih nedostaje sedam. Tek poslijepodne, kada sam ih ponovno krenula goniti, vidjela sam da sedam njih fali. Kako mi je rođakinja pomogla goniti ih preko ceste, tako je najprije vidjela jednog zaklanog janjca, a u blizini i ostalih pet, dok je sedma ovca nestala, priča R. Š.
Napadi vukova na stoku su učestali u zadarskom zaleđu, posebice pokraj Slivnice, dok na benkovačkom području već dulje vremena nije bilo napada.
Ipak, Ana Grgas, ovlaštena vještakinja Ministarstva zaštite okoliša, odmah po dojavi izašla je na teren, te ustvrdila kako se po ugrizima radi o tri različita vuka.
– Zaklana su četiri janjca i dvije ovce. Prvo janje koje je zaklano i pojedeno napao je velik vuk, sudeći po ugrizu, a bila su još dva manja. Nisu sve pojeli, samo prvo janje, a ostale su napali jer nisu uspjeli pobjeći, pojasnila je Grgas.
Dodaje kako napada vukova ipak ima manje nego prošle godine.
U Hrvatskoj je vuk zakonom zaštićena životinja, no država podmiruje štetu koju on prouzroči. Međutim, u zakonu o zaštiti prirode jasno je navedeno kako stočari moraju poduzeti sve potrebne mjere kako bi se spriječili napadi divljih životinja, velikih zvjerki, na domaće životinje. To podrazumijeva kako pastir uvijek mora biti uz svoje stado, te kako na stado od 50 ovaca ili koza mora imati jednog psa, i to je poželjno da bude pastirski pas. Problem je međutim, što velika većina pastira u zadarskom zaleđu nemaju školovane ovčarske pse, nego većinom križance. S druge strane, školovani ovčarski psi koju čuvaju stada prava su rijetkost. U protivnom naknada štete umanjuje se za 25 posto.