Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Raštane žele titulu, Primorac i Velebit zadovoljni gornjim domom

26.08.2010. 22:00
Raštane žele titulu, Primorac i Velebit zadovoljni gornjim domom


Raštane, Primorac, Velebit tri su predstavnika iz Zadarske županije u Trećoj HNL koja počinje ovaj vikend. Prethodne dvije sezone, koliko ove tri momčad nastupaju zajedno u društvu trećeligaša, donijele su njihovim navijačima mnogo radosti i ponešto tuge. Možda najviše mogu žaliti u Raštanima, premda je riječ o momčadi koja je dvije godine zaredom završila na visokom drugom mjestu. Refren jedne poznate hrvatske kaže da “svijet voli pobjednike”, a Raštane nisu uspjele biti konačni pobjednik. Najprije Split, a onda i Dugopolje, dva ambiciozna projekta iz Splitsko-dalmatinske županije, zaustavila su momčad iz Raštana koja je u oba navrata jedan dio sezone provele i na prvom mjestu. Štoviše, Raštane su pobijedile i Split i Dugopolje u gostima. Nije pomoglo. Hoće li treća biti sreća?
– S obzirom da smo dosta izmijenili momčad u odnosu na lani oprezan sam kada je riječ o tome koliko možemo ove sezone. Imamo kvalitetnu momčad, možda i najjaču u Trećoj ligi, ali važnije od kvalitete pojedinaca je kvaliteta momčadi. Za uklapanje svih novih igrača trebat će vremena i nadam se da to neće imati utjecaja na konačan rezultat – kaže Mišo Čirjak, predsjednik Raštana koji ipak ne dvoji – od svoje momčadi traži – prvo mjesto.
Raštanska očekivanja
– Dvaput smo bili drugi i ne želimo ići ispod tog mjesta. Jednako tako ne zanima nas ni drugo mjesto, dakle idemo na prvu poziciju koja nam donosi ulazak u Drugu ligu. Svjesni smo da je put do tog cilj dug i težak, da Druga liga imala svoje nemale financijske zahtjeve, ali od naših ambicija ne odustajemo. Prvih pet, šest kola pokazat će koliko su realna naša očekivanja.
Raštane su i prije godinu dana mogle u viši rang, ali samo uz uvjet da domaće utakmice igraju na Stanovima. Od toga su u Raštanima odustali, pa je i sada jasno da bez kvalitetne infrastrukture od Druge lige u Raštanima, bez obzira na rezultat prve momčadi, nema ništa.
– Rezultati dođu i odu, a ulaganje u infrastrukturu je nešto što ostaje. Sve što uredimo na igralištu i oko njega ostat će i generacijama iza nas zato osim borbe na travnjaku očekujemo i borbu za podizanje standarda na igralištu Tihomir Mitrović. U tome osim lokalnih poduzetnika i sponzora imamo i podršku Općine Sv. Filip i Jakov. Jasno je da nećemo imati vrhunske uvjete, ali očekujemo da do prosinca možemo imati sve što zadovoljava minimalne standarde za igranje u Drugoj ligi – podvukao je Čirjak.
Kada je riječ o igračkom kadru momčad će ponovno voditi Leopold Burčul, koji je lani na klupi Raštana bio četiri kola nakon čega ga je zamijenio Vlado Mandić. U međuvremenu Burčul je vodio Velebit s kojim je osvojio Županijski kup. Ovo ljeto Burčul se vratio natrag u Raštane, gdje se prethodnih sezona i afirmirao kao uspješan mladi trener. Iz Raštana u Zadar su otišli Marko Gospić, Šime Gregov, Niko Peraić dok je Marko Rogić preselio u Velebit. S druge strane, dovedeni su Antonio Tičak, Marin Kurtin, Roko Mišlov, Šime Maruna i Ante Mitrović, sve bivši igrači Zadra. Tako su Raštane zapravo postale Zadar u malom i očekuje se da će suradnja s klubom sa Stanova potrajati i dalje. Posebno ako Raštane doista uđu u Drugu ligu.
Marenzijev poučak
Ne tako davno Primorac se iz Treće lige spustio u Prvu županijsku. Bili su to najteži dani biogradskog kluba u posljednja dva desetljeća. Posljednje dvije sezone – obrat. Armando Marenzi pokazao je da se i u Biogradu, i to od većinom domaćih snaga, može posložiti kvalitetna momčad. Biograđani su tako dvaput bili peti u ligi s tim da su uvijek težili atraktivnom nogometu koji im je donio i nekoliko velikih pobjeda. Marenzi je već navikao da mu svakih šest mjeseci odlaze najbolji, ali do sada je sve izostanke uspješno kompenzirao. Društvo s igrališta Kazimir i Silvestar nada se da će tako biti i ove godine, bez obzira na sve probleme koji su se ovog ljeta dogodili u Primorcu, od odlazaka kvalitetnih igrača do ozljeda aktualnog kadra.
Armando Marenzi sa svojom je momčadi odigrao šest pripremnih susreta od kojih su četiri posljednja ogleda donijela pozitivan rezultat (Dragovoljac 5:0, Jadran KS 4:3, Novalja 1:1) te posljednja provjera protiv Nove zore u kojoj su Biograđani odradili malo bolji pucački trening. Momčadi se i ove godine morala slagati iznova budući da je nekolicina igrača napustila biogradsku sredinu. Taman kada su se stvari iskristalizirale oko izgleda momčadi dogodili su se problemi s ozljedom Filipa Pezelja (leđa) te teška ozljeda, također, mladog Stefana Lazarevskog (lom tri prsta na nozi) u prijateljskom susretu s Novaljom. Sve to zadalo je Marenziju velike brige, posebice jer se radi o standardnim igračima prve postave. Osim toga njihov nastup bio je dvostruko važan jer je riječ od igračima koji mogu popuniti potrebnu kvatu mlađih od 21 godine. Tijekom pripremnog razdoblja Marenzi je bio zadovoljan angažmanom i učinkom novopridošlih igrača koji su pokazali da mogu nadomjestiti odlaske standardnih Viskovicha (Čapljina) te Mišlova (Raštane). U posljednjih nekoliko dana igračka križaljka, uz one koji su stigli na početku priprema, popunjena je angažmanom Marija Pufeka, nekadašnjeg igrača Belišća i Istre, koji igra na poziciji lijevog stopera ili bočnog. Pristigli su i vezni igrač Danilo Paunović te napadač Alen Šubić, koji je prošlu sezonu nastupao za Dinaru. Splet nesretnih okolnosti nije utjecao na pozitivnu atmosferu u stožeru pred utakmicu prvog kola kada na svoj premijerni trećeligaški nastup stiže u Biograd stiže Zmaj iz Blata.
– Ova momčad i stručni stožer svojim radom i pristupom zaslužila je puno veću podršku naše lokalne sredine. Iza Primorca su dva odlična peta mjesta u protekle dvije sezone te dvije dobre predstave protiv splitskog Hajduka. Govorim to kako bih podsjetio one koji skeptično gledaju na mogućnosti ove momčadi. Momčad je mlada, ali ipak nadopunjena s nekoliko iskusnih imena. Ozljede i pehovi malo su nas malo poremetili, no i ostali igrači su spremni podijeliti teret odgovornosti. Mislim da smo okupili respektabilan broj igrača – kaže Slaven Desnica, sportski direktor Primorc, koji o ambicijama u novoj sezoni kaže:
– Određenog rezultatskog imperativa nemamo, ali želimo biti u gornjem domu ljestvice, gdje nam je i mjesto. Pozivam publiku da već ovog vikenda svojom podrškom pomogne momčadi da nastavi svoj odličan rezultatski niz, posebno na domaćem terenu.
Benkovački prevrati
Za razliku od konstantnih Raštana i Primorca forma Velebita u posljednje je dvije godine bila silno promjenjiva. Od sjajnog proljeća 2009. do katastrofalne jeseni 2009. Sve su to prošli Benkovčani koji su ipak jednu, i to vrlo vrijednu, konstantu zadržali. Riječ je o Županijskom kupu kojeg su osvojili dvije godine zaredom i to nakon što su dvaput u finalu bili bolji od Zadra. Lani su Benkovčani u pretkolu Kupa izbacili osječku Olimpiju i kasnije u šesnaestini finala ispali od Varteksa. Ove godine prvu prepreku nisu prošli, prekjučer su u Opatiji poraženi 2:1. No, poraz na Kvarneru nikoga u Benkovcu nije posebno zabrinuo. Dodatni adut Velebitu trebao bi biti Vlado Mandić, trener povratnik, koji je s Benkovčanima napravio velike stvari u sezoni 2008./09.
– U odnosu na to vrijeme momčad se dosta promijenila. Osim toga primjetno je da smo posljednjih godinu dana, koliko me nije bilo u Velebitu, dosta izgubili na čvrstini, posebno u obrambenom dijelu. Moja je trenerska filozofija da svi igrači moraju dati kvalitetan doprinos u defanzivnom dijelu, a u napadu igrati kombinatorno i na pasove – objasnio je Mandić koji će s Velebitom pokušati imati što stabilniju sezonu.
– Želja nam je izbjeći rezultatske turbulencije koje su Velebit pratile prošle sezone. Najvažniji je cilj izbjeći borbu za ostanak, a za to nam je potreban pravi doprinos svih igrača. Imamo mladu momčad koju je u odnosu na lani nastupilo gotovo pola igrača. Otišli su nam Srzentić, Kurtin, Matić i Šarlija, a ozlijedio se i Dado Klapan koji ima problema s trbušnim zidom i ne znamo kada će biti spreman za utakmice. Osim toga obveza da u prvih 11 igraju tri igrača mlađa od 20 godina može svima stvoriti dodatne poteškoće oko uigravanja – naglasio je Mandić.


Sezona 2008./09.


!,<!,<!,<!,<!,<!,< Klub Pozicija Pobjede Neriješeni Porazi Gol razlika
Raštane 2. 20 8 6 70:35
Velebit 4. 17 8 9 54:35
Primorac 5. 17 5 12 59:42
Sezona 2009./10.
Raštane 2. 19 7 6 68:31
Primorac 5. 12 9 11 55:53
Vlebit(-1) 13. 10 10 12 42:52




Mladost i korčulanski Zmaj novi trećeligaši


U Trećoj ligi i ove sezone sudjeluje 18 momčadi od kojih bi četiri ili pet, s obzirom na najavljenu reorganizaciju natjecanja (smanjenje lige na 16 klubova), sljedeće sezone moglo ispasti. U odnosu na lani u ligi nema Trogira, koji je iz natjecanja odstupio još tijekom prošle sezone te prvaka Dugopolja koje je Treću zamijenilo Drugom ligom. Nove momčadi su Mladost iz Prološca i Zmaj iz Blata na Korčuli, koji su u kvalifikacijama bili bolji od Polače.


Benkovčani devet kola bez primljenog gola


Iako su gledali u leđa Raštanima i Velebit i Primorac pamte u posljednje dvije godine velike serije uspješnih nastupa. Najimpresivniji niz ima Velebit koji je u sezoni 2008./09. pod vodstvom Vlade Mandića od 18. do 27. kola nanizao devet utakmica bez poraza (sedam pobjeda) i primljenog pogotka (kod kuće: Neretvanac 4:0, Val 4:0, Omiš 3:0, Jadran LP 1:0, GOŠK D 3:0, u gostima: Dugopolje 1:0, Jadran KS 0:0, Zmaj 0:0 Primorac 2:0). Vrata Velebita čuvao je Tomo Gluić kojem je to bila dobra preporuka za odlazak u Zadar. Niz Velebita konačno je prekinuo Split kada je u 27. kolu pobijedio u Benkovcu 3:1. Iste sezone osam utakmica zaredom neporažen je bio Primorac i to od 27. do posljednjeg 34. kola (kod kuće: GOŠK KG 3:0, Hrvace 3:2, Raštane 2:1, Neretvanac 5:0, u gostima: Zagora 1:3, Neretva 2:2, Konavljanin 3:0, Dugopolje 2:1.). Još bolji Biograđani su bili lani kada im je neporaženost potrajala od 3. do 13. kola, dakle punih deset utakmica (kod kuće: Neretvanac 4:1, Dinara 2:0, Primorac 1929 2:1, Zmaj 2:2, Neretva 2:0, u gostima: Jadran KS 1:1, Velebit 6:4. Zagora 1:1, Omiš 1:0, Jadran LP 2:2.


Raštane 14 utakmica bez poraza


Nakon što su u sezoni 2008./09. spojili u jednom trenutku 11 utakmica bez poraza godinu dana kasnije Raštane su letvicu podigle još više. Tako lani nakon poraza u 17. kolu u Biogradu na Moru od Primorca (0:1) do 33. kola (Zagora 2:3) Raštane više nisu izgubile nijednu utakmicu. Ukupno 15 kola u kojima je odigrano 14 utakmica budući da je Trogir odustao od natjecanja, pa je u svakom kolu jedna momčad bila slobodna.
Niz Raštana ovako je izgledao: Raštane – Primorac 1929 5:0, GOŠK (D) – Raštane 0:0, Raštane – Omiš 5:0, Dugopolje – Raštane 1:2, Raštane – Zmaj 2:0, Neretvanac – Raštane 0:0, Raštane – Jadran LP 3:1, Jadran KS – Raštane 1:2, Raštane – Neretva 5:1, Dinara – Raštane 0:0, Raštane – Konavljanin 4:0, Velebit – Raštane 1:1, Raštane – Uskok 3:1, Raštane – Hrvace 2:2. Ipak, ni to nije bilo dovoljno za prvo mjesto.


Igrači


Raštane
Otišli: Marko Gospić, Niko Peraić, Šime Gregov, Marko Rogić.
Došli: Šime Maruna, Ante Mitrović, Marin Kurtin, Anđelo Srzentić, Antonio Tičak, Roko Mišlov.
Primorac
Došli: Boris Pešić, Mario Pufek, Ante Šarlija, Marko Anić, Antonio Žilić, Alen Šubić.
Otišli: Geronimo Viskovich, Roko Mišlov, Ivan Hunjadi, Sanid Kulačić, Marijan Maruna, Fabijan Knežević.
Velebit
Došli: Marko Rogić, Stipe Šoša, Josip Ivković, Davor Šarić, Boris Grbavac, Ivan Bulat, Frane Dundov.
Otišli: Marin Kurtin, Anđelo Srzentić, Ivan Matić, Ante Šarlija.