Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Šopić na optuženičkoj klupi 7. rujna

26.08.2010. 22:00
Šopić na optuženičkoj klupi 7. rujna


Sudsko vijeće ostaje u istom sastavu kao i njegov predsjednik Boris Babić. Također, Šopića će i u ponovljenom suđenju po službenoj dužnosti braniti poznati zadarski odvjetnik Smiljan Bakočević
Nakon što je Vrhovni sud prihvatio žalbu odvjetnika Smiljana Bakočevića te ukinuo nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Zadru kojom je Elvis Šopić (23) iz Raštevića zbog ubojstva taksista Igora Ćustića (30) osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 30 godina, početak ponovljenog suđenja zakazan je 7. rujna pred istim Sudskim vijećem kojim će opet predsjedati Boris Babić.
Odluka o “rušenju” presude zadarskog Županijskog suda i ponavljanju sudskog postupka temeljila se na prijedlogu Glavnog državnog odvjetnika RH, koji je nakon uvida u spis dao svoje mišljenje Sudskom vijeću Vrhovnog suda smatrajući kako je u pitanju pogrešna kvalifikacija kaznenog djela te kako nije u pitanju teško ubojstvo na osobito podmukao način, već tzv. “obično” ubojstvo, što je i prihvaćeno.
Naime, Šopić je, prema optužnici, 29. siječnja 2008., oko 22.30 sati, na cesti nadomak sela Korlat pokraj Benkovca, skraćenom lovačkom puškom ubio mladog taksista iz Murvice, nakon čega je, kako bi prikrio tragove, zapalio taksi vozilo zajedno s tijelom. Šopić je odmah priznao ubojstvo, nakon čega je pritvoren, a po okončanju sudskog postupka presudu od 30 godina zatvora početkom studenog prošle godine izrekao mu je predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić.
Obrazlažući presudu, sudac Babić je tada podvukao kako je Sudsko vijeće prihvatilo tezu tužiteljstva da je riječ o kvalificiranom obliku ubojstva za što je zakonom zapriječena i kazna dugotrajnog zatvora no, upravo to je bilo ključno za pobijanje presude. U rješenju koje je donijelo vijeće Vrhovnog suda navodi se da postupanje optuženika na krajnje podmukao način činjenično nije dokazano te da zadarski Županijski sud, u ovom slučaju prvostupanjski, nije u pravu kada pri izricanju presude polazi od teze da je Šopić već u trenutku ulaska u Ćustićev automobil imao za cilj lišiti ga života, da je stoga već unaprijed pripremio oružje koje je skrio ispod jakne i sjeo na zadnje sjedište, iza taksista. Isto tako, Vrhovni je sud mišljenja da je bilo pogrešno i izvođenje zaključka prvostupanjskog suda kako je Šopiću u tim uvjetima bilo samo potrebno naći osamljeno mjesto za izvršenje svog nauma, pa da je zbog toga nesretnog Ćustića naveo na vožnju prema Korlatu čime je ostvario elemente podmuklosti, kako je to u svom obrazloženju presude navelo Sudsko vijeće Županijskog suda u Zadru.
Šopićev odvjetnik i dalje ostaje Smiljan Bakočević koji ga brani po službenoj dužnosti.