Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Izgorjela, pa potonula jahta kojom su krstarili Nizozemci

26.08.2011. 22:00
Izgorjela, pa potonula jahta kojom su krstarili Nizozemci


Nitko od četveročlane posade Nizozemaca koji su jahtu unajmili u Murteru nije ozlijeđen, a nakon njezina potonuća prebačeni su u Zadar. Lučki inspektori zajedno s policajcima u petak tijekom dana provodili su istragu kako bi utvrdili uzrok požara koji je izbio u predjelu kormilarnice


Nitko od četveročlane  nizozemske posade koja je svoj  godišnji odmor provodila krstareći  zadarskim arhipelagom na unajmljenoj jahti, nije ozlijeđen kada je  u petak oko 1 sat noću na plovilu  buknula vatra, a inspektori zadarske Lučke kapetanije zajedno s  policajcima u petak su provodili  istragu kako bi utvrdili uzroke ove  pomorske nesreće.
Jahta “Marina Hramina 2” je bila  usidrena u Rivanjskom kanalu, nasuprot otočja Tri sestrice, kod Srednje sestrice. A, nakon havarije do  njih su nakon sat vremena pristigli  zadarski pomorski policajci brodom Sveti Donat. Obavili su razgovor s Nizozemcima u dobi od 47,  39 i 21 godine te zapovjednikom, a  oni su im rekli kako je jedrilica tipa  “bavaria 46”, u vlasništvu Erste  banke, dužine 14 metara i da su je  unajmili u marini u Murteru. Požar  je izbio tijekom noći, u predjelu  kormilarnice. Nakon izbijanja vatre posada je prešla na čamac za  spašavanje te potom na brodicu čiji  im je vlasnik pritekao u pomoć do  dolaska policije i vatrogasaca. Oko  5 sati jahta je potonula uz srednji  otok na dubini od oko pet metara, a  članovi posade su prevezeni u Zadar.
Zbog manjih tragova nastalih od  istjecanja dizela, na mjesto potonuća upućena je eko brodica tvrtke Ciklon koja će postaviti brane  ukoliko bude opasnosti od  onečišćenja mora. Vlasniku jahte  Lučka kapetanija izdat će nalog za  vađenje jahte iz mora, a zapovjednik broda V. S. (47) bit će  kažnjen novčanim iznosom od pet  tisuća kuna zbog pomorskog prekršaja nepoštivanja pravila sigurnosti plovidbe.
 A, kada su u pitanju kazne zbog  pomorskih prekršaja u akciji pojačanog nadzora pomorskog prometa s posebnim naglaskom na  kontrolu glisiranja, u četvrtak tijekom dana u zadarskom je akvatoriju naplaćeno sveukupno  47.800 kuna.
Akcijom “Sigurnost na moru  2011.” bilo je obuhvaćeno 91  plovilo od čega 64 brodice i 27  jahti. Tijekom kontrole napisano  je 27 prekršajnih naloga i tri  mandatne kazne. Nadzor mora u  Zadru je obavilo 14 djelatnika i  šest plovila.