Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Maškovića han konačno će zasjati u punom svjetlu

Autor: Velimir Brkić

26.08.2013. 22:00
Maškovića han konačno će zasjati u punom svjetlu

Foto: Velimir BRKIĆ



U turskom konačištu, hanu Jusufa Maškovića u Vrani, najzapadnijoj islamskoj svjetovnoj spomeničkoj građevini u Europi, nije bilo ovako živo još od 17. stoljeća. U najvećoj građevini koju su Turci ostavili kod nas, već tri mjeseca sve vrvi od građevinaca, konzervatora, nadzornika, dizalica, skela, miješalica za beton, raznih bagera, viljuškara, lopati i građevinskih kaciga.
Riječ je o obnovi nikad dovršenog Maškovića hana u kojoj se nalazi i hamam, bogomolja. Projekt obnove Maškovića hana i gospodarske revitalizacije Vrane, nakon 350 godina od početka gradnje, vrijedan je 2,5 milijuna bespovratnih eura od fondova Europske unije. Ministarstvo kulture daje četvrtinu sredstava, oko 675 tisuća eura.
– Nakon što je završen prvi i najteži dio posla vezan uz dokumentaciju u tijeku su sveobuhvatni radovi, kazao je mladi magistar arheologije i povijesti Marko Meštrov, ravnatelj Agencije Han koja će i upravljati ovim povijesnim objektom.
Han treba obnoviti po pravilima konzervatorske struke, svaki element gradnje mora biti sačuvan, sve novo što se gradi mora biti u okvirima struke.
– Zahvaljujući projektu obnove Vrana će u zdanju hana dobiti hotel s 14 soba i dva apartmana, restoran, kafić, dućane, prostor za predstavljanje tradicionalnih proizvoda i obrta, info-punkt Turističke zajednice Općine Pakoštana i Parka prirode Vranskog jezera, muzej gdje će biti izloženi i arheološki nalazi s obližnje templarske gradine, detaljno će Meštrov dodajući kako će se izvan turističke sezone tim hanom koristiti arheološki timovi.