Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Internet je za ljude bio veće otkriće od vatre

26.08.2016. 22:00
Internet je za ljude bio veće otkriće od vatre


Prva ljetna škola “Informacijske tehnologije i mediji” jučer je otvorena u Zadru, u Novom kampusu zadarskog Sveučilišta.
– Prvi put smo ljetnu školu organizirali u Zadru jer na našem Sveučilištu, na Odjelu za turizam i informacijske znanosti, imamo diplomski studij novinarstvo i odnosi s javnošću. Ideja je bila organizirati dodatno usavršavanje za naše studente uz suradnju sa ostalim sličnim studijima u državi, pa je rezultat suradnje sa Hrvatskim studijima i Filozofskim fakultetom u Zadru prvom ljetnom školom. Nastojat ćemo da postane tradicionalna i da se održi i sljedeće godine, kazala je doc.dr.sc Ljiljana Zekanović Korona sa zadarskog Sveučilišta.
Ubrzani razvoj tehnologije utjecao je na razvoj medija. Zbog toga organizirana je ova ljetna škola s ciljem stjecanja novih znanja i vještina kako bi se studenti osposobili za snalaženje u novim okolnostima masovne komunikacije. Na njoj sudjeluje oko 40 polaznika iz Zadra i Zagreba.
Nada Zgrabljić Rotar, profesorica sa Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, napomenula je kako se s informacijskom tehnologijom u medijima susrećemo svakodnevno, a internet je, dodaje, za ljude bilo otkriće veće vatre.
– Internet je ostavio utjecaj na sva područja života, tako i na masovne medije. Masovni mediji su se promijenili, konvergirali u neke nove medije, a dok sada razgovaramo ovdje, već su neke nove stvari u igri, a još ih ne vidimo. Ovakve stvari su dobrodošle jer omogućavaju brzo praćenje društvenih promjena. Način na koji internet danas koristi masovne medije iznimno su važni. Zbog toga je to jedna od najvećih industrija na svijetu. Najlakše je oglašavanje, posebno u produkcijskom dijelu medijskih sadržaja, zbog toga što medija svakih dan ima sve više i uvijek treba proizvoditi. Važno je proučavati utjecaj novih medija na publiku, kako se to može pratiti i može li to pridonijeti unaprjeđenju demokracije općenito, istaknula je Zgrabljić Rotar.