Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Briševački dragulji

Autor:

26.09.2008. 22:00


Lipo je i poticajno u Briševu.
Mljekarska farma braće Pave i Robe Jusupa s četrdesetak krava. Farma, gotovo u prigradskom naselju, temeljena na ograničnoj proizvodnji sijena i košnji unajmljenih livada i pašnjaka, uz pričuve koje se pokatkad, nakon dugotrajnih suša, nabavljaju iz Like.
I tako već više od 30 godina.
 Jedna obitelj uposlenih ostvaruje snove davnih gospodara.
Temelje moderne farme i uzornog obiteljskog gospodarstva uspostavio je još prije četiri desetljeća danas, nažalost, pokojni gospodar Jole Jusup s gospodaricom Zorom i sinovima, tada dječacima Pavom i Robom.
Lijepa je to pripovijest s ruba nekadašnje Harvatie, danas Ravnih kotara.
Pripovijest, koja će vesti briševsku tkanicu vrijednih maslinara i uljara, povrćara i voćara, ratara i vinara i zajedno s mljekarima, isplesti poljodjelsko ruho bogatog zadarskog zaleđa.
Mnogi ulaze u tradicijska zanimanja. Mladi se polako poljodjelski osvještavaju.
Jusupovo stado dobar je primjer na putu povratka Grabovaca, Suraća, Botunaca, Jurlina, Grubića, Katalinića, Bubića i inih briševskih poljodjelaca k časnom zanimanju, najboljoj stručnoj i životnoj potvrdi i sigurnim prihodima.
Prate ga vrli maslinari Romići, Butići, Kovačevići, Kneževići i ostali koji proizvode vrhunsko ulje, doduše još u malim količinama, ali pobiru prve nagrade za kakvoću na mnogim natjecanjima.
Zadružni pčelari u „Dalmaciji Api” uvijek su nazočni na velesajamskim nacionalnim priredbama i županijskim smotrama, s medom neupitne kakvoće.
Sve više povrća i voća na zadarsku veletržnicu dolazi s njiva oko Maorca, Žbanjevca, Teljevca, uz potok Miljašić…
Ali još uvijek briševski vinogradi vape za jednim registriranim kvalitetnim vinom.
Briševljani kao i briševski Zadrani vraćaju se i ogledaju u poljodjelskoj tradiciji i gotovo uglas poručuju:
Grad nam nudi mnoštvo izazova, ali Briševo ih ostvaruje.
Vaš Bage