Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U prevenciju ovisnosti uključiti cijelo društvo

26.09.2010. 22:00
U prevenciju ovisnosti uključiti cijelo društvo


Zavod je nositelj novog programa koji ide u sve zadarske osnovne škole “Trening životnih vještina”. Radi se o novijem pristupu prevenciji usmjerenom prvenstveno na glavne socijalne i psihološke čimbenike koji potpomažu početak i rane faze zloporabe sredstava ovisnosti. Ne samo da je dokazano da utječe na rizične i zaštitne čimbenike povezane sa zloporabom sredstava ovisnosti, već je to i jedan od rijetkih preventivnih programa za koji je dokazano da smanjuje uporabu duhana, alkohola i drugih droga, ističe Margareta Mesić, voditeljica Službe
Zadarska županija se, kako doznajemo iz Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zadar, nalazi među županijama s višom stopom liječenih ovisnika na 100.000 stanovnika u dobi od 15 do 64 godine od hrvatskog prosjeka. Po podacima za 2009. godinu u Hrvatskoj stopa je bila 209,2 na 100.000 stanovnika, a za Zadarsku županiju 482,3, što je svrstava na drugo mjesto u Hrvatskoj, odmah iza Istarske županije. U 2008. godini broj je bio i veći. Stopa za Hrvatsku je bila 251,4 a za Zadarsku županiju 567,1 na 100.000 stanovnika i tada je zauzimala prvo mjesto u Hrvatskoj.
U Zadarskoj županiji, kao i u Istarskoj, Gradu Zagrebu, Dubrovačko-neretvanskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj te Primorsko-goranskoj broj ovisnika na 100.000 stanovnika viši je od prosjeka Hrvatske.
Supstitucijska terapija
Prema podacima koje je za nas pripremila dr. Marija Pupić – Bakrač iz Službe za prevenciju, u prvih šest mjeseci ove godine se zbog ovisnosti po preporuci Službe liječilo 487 osoba iz Zadarske županije, od čega je 413 muškaraca i 74 žene.
– Od ukupnog broja liječenih, zbog razvijene ovisnosti o opijatima, supstitucijskom terapijom se liječilo 440 osoba. Još su tri osobe na supstitucijskoj terapiji metadonom ili buprenorfinom s tim da se dvije od njih liječe prvenstveno zbog duševnih poremećaja i poremećaja ponašanja uzrokovanih uzimanjem više droga, a jedna zbog poremećaja uzrokovanih uzimanjem psihostimulativnih droga. Među osobama koje su na supstitucijskoj terapiji nema maloljetnika. Uz to, u Zadarskoj županiji su još pružane medicinske usluge 31 osobi koja je u statusu apsolutne apstinencije, rekla je dr. Pupić – Bakrač.
Tijekom cijele 2009. godine usluge u Službi su zatražile 722 osobe iz Zadarske županije od čega je njih 526 opijatskih ovisnika, dok je ovisnika i konzumenata ostalih psihoaktivnih sredstava bilo ukupno 41.
Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje djeluje u okviru Zavoda za javno zdravstvo Zadar, a otvorena je svima koji direktno i indirektno imaju problema s ovisnosti.
Kako kaže psihologinja Margareta Mesić, voditeljica Službe, osim liječenja Služba stavlja naglasak i na prevenciju ovisnosti.
Trening životnih vještina
– Tako je Zavod nositelj novog programa koji ide u sve zadarske osnovne škole “Trening životnih vještina”. Radi se o novijem pristupu prevenciji usmjerenom prvenstveno na glavne socijalne i psihološke čimbenike koji potpomažu početak i rane faze zloporabe sredstava ovisnosti. Glavni naglasak programa je na razvoju važnih osobnih i socijalnih vještina. Temelji se na znanosti, sveobuhvatan je, a njegova je djelotvornost dokumentirana strogim evaluacijskim istraživanjima tijekom više od 20 godina. Ne samo da je dokazano da utječe na rizične i zaštitne čimbenike povezane sa zloporabom sredstava ovisnosti, već je to i jedan od rijetkih preventivnih programa za koji je dokazano da smanjuje uporabu duhana, alkohola i drugih droga, ističe Mesić.
U Zadarskoj županiji program se priprema od 2009. godine, a počeo se provoditi ove školske godine.
– Provedbu programa osiguravaju Zadarska Županija, Grad Zadar i nositelj programa Zavod za javno zdravstvo Zadar. Program je zamišljen tako da svaka škola pošalje predstavnika za svakog od svojih šestih razreda na edukaciju koju organizira nositelj programa. Edukacija uključuje podučavanje iz područja radionica životnih vještina, koje nastavnici trebaju dalje provoditi sa šestim razredima u svojim školama, kaže Mesić.
Početkom rujna je u Osnovnoj školi Krune Krstića organizirana prva takva edukacija za nastavnike. U program je uključeno 1.659 učenika u 30 od ukupno 36 škola u Zadarskoj županiji.
– Važno je reći da se prevencija može kvalitetno provoditi jedino ako se u nju uključi cijela društvena zajednica. Svi sektori društva bi trebali dati svoj doprinos u prevenciji ovisnosti, zaključuje Mesić.