Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bunja: Žao mi je policajaca koji su pokleknuli u svom poslu

26.09.2011. 22:00
Bunja: Žao mi je policajaca koji su pokleknuli u svom poslu


Dan hrvatske policije i blagdana Sv. Mihovila proslavljen je danas i u centru Franko Lisica u Policijskoj upravi zadarskoj. Kao je kasnije rekao generalni vikar Zadarske nadsbiskupije Milivoj Bolobanić, Sv. Mihovil je simbol borbe protiv zla i sotone. No, mnogobrojnim uzvanicima najprije se obratio načelnik PU zadarske Darko Car rekavši da je hrvatska policija, jedna od rijetkih u svijetu koja je imala povijesnu ulogu u stvaranju države. Sjećajući se 20-torice poginulih pripadnika PU zadarske u Domovinskom ratu Darko Carj e posebno zahvalio nazočnim članovima njihovih obitelji.
– Iz naših su redova nastale oružane snage obrane Republike Hrvatske. Kao nekad u ratu, tako i sad u miru, uloga hrvatske policije je u oćuvanju zakonitosti, javnog reda i mira te ustavnog poretka Republike Hrvatske. Danas je pred nama i razdoblje u kojem se pripremamo pristupiti Europskoj uniji, čime će se hrvatska policija pridružiti obitelji policija Europskih država i ravnopravno s njima, obavljati važne zadaće očuvanja sigurnosti na svom teritoriju, ali i teritoriju cijele Unije. U tom kontekstu vršimo prilagodbu razvoja policije, opremamo se  najsuvremenijom tehničkom opremom i plovilima za potrebe nadzora državne granice sukladno Schengenskim preporukama te se sustavno i svakodnevno educiramo pripremajući se za zahtjevne zadaće koje nas očekuju u skoroj budućnosti. Zato pred vama s ponosom ističem da je hrvatska policija i PU zadarska danas jednako spremna suočiti se sa izazovima koje se pred nju stavljaju s istim žarom kao što je u ne tako davnoj prošlosti, hrabro stala na branik Domovine, rekao je između ostalog Darko Car.
Car je na kraju ustvrdio „Tko je jednom policajac, uvijek je policajac” posebno se obraćajući ovim riječima nekadašnjim pripadnicima policije, a danas umirovljenicima.
Svečanom postroju i gostima obratio se i zamjenik zadarskog župana Đani Bunja podsjetio je da je ove godine Udruga specijalne policije PU zadarske „Poskoci” dobila županijsku nagradu kao prva legalna oružana postrojba Hrvatske u Domovinskom ratu. No Bunja je, s nadom da se u toj rečenici ni jedan policajac neće prepoznati, rekao da mu je žao svakog onog policajca koji je pokleknuo pred izazovima svog posla.
Nakon prigodnih govora, uručene su nagrade najboljim policajcima i policijskim službenicima. Nagradu MUP-a RH na prijedlog načelnika PU zadarske dobio je policajac PP Benkovac Jugoslav Perić. Samostalni narednik Perić je u velikoj potražnoj akciji za nestalom osobom u Stankovcima, pronašao tragove krvi koji su odlučujuće preusmjerili potragu za nestalom osobom u istragu o ubojstvu. Riječ je o poznatom slučaju nestanka Divne Morić, kad je benkovački policajac uočio tragove jedva vidljive golim oko, a koji su kasnije bili ključni u istrazi. Periću je ovo prva nagradu u 21 godini službovanja u hrvatskoj policiji.
Pripadnici PU zadarske održali su dvije demonstracije vještina, upotrebe službenog psa i samoobrane. Njihov kolega, pripadnik interventne policije i stručnjak za oružje Josip Gašparović na posebno zanimljiv način je uzvanicima predstavio opremu i oružje koju koriste zadarski policajci.