Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Jurjeviću koji je drogu skrivao u debelom crijevu dvije godine zatvora

26.09.2011. 22:00
Jurjeviću koji je drogu skrivao u debelom crijevu dvije godine zatvora


Policajci su imali informaciju da se Jurjević vraća iz Splita gdje je nabavio drogu. Zaustavili su auto kojeg je vozio Nikola Bajlo, obavili detaljnu premetačinu, ali nisu ništa našli. No, nakon toga Jurjević je završio u bolnici na rendgenskom snimanju te su paketići otkriveni


Ostavljajući dojam puno starijeg muškarca – izboran, mršav i blijed, Dušan Jurjević, 53-godišnjak iz Zadra, višestruko odlikovani ratni vojni invalid, koji je za svoje junaštvo u Domovinskom ratu dobio među ostalim i medalju za hrabrost, jučer je na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora jer je nabavljao i dilao heroin.
Policija ga je uhvatila sredinom ožujka ove godine kada se vraćao iz Splita na autocesti kod čvora Zadar 1. Heroin, a riječ je o dva paketića od sveukupno 46,79 grama, skrivao je u debelom crijevu. Policajci su imali informaciju da se Jurjević vraća iz Splita gdje je nabavio drogu. Zaustavili su auto kojeg je vozio Nikola Bajlo, obavili detaljnu premetačinu, ali nisu ništa našli. No, nakon toga Jurjević je završio u bolnici na rendgenskom snimanju te su paketići otkriveni.
U obrazloženju presude, Boris Radman koji je predsjedavao Sudskim vijećem, je pojasnio kako je nedvojbeno dokazano da je Jurjević počinio kazneno djelo koje mu je optužnicom i stavljeno na teret.
– Njihov je auto zaustavljen u blizini Islama Latinskog kod čvora Zadar 1, a količina nađena u njegovom debelom crijevu dovoljna je za 160 “pizeva”. S obzirom na činjenicu koju je i sam u svojoj obrani naveo, a to jest da je povremeni konzument, jasno je da je heroin nabavio kako bi ga dalje prodavao. Međutim, pri odmjeravanju visine zatvorske kazne cijenili smo čitav niz olakotnih okolnosti koje u svom zbiru dovele do ublažavanja kazne ispod zakonskog minimuma. Riječ je o njegovoj dosadašnjoj neosuđivanosti, trajno narušenom zdravlju, činjenici da je povremeni ovisnik, dragovoljac Domovinskog rata od početka do kraja koji je bio ranjen i višestruko odlikovan – pojasnio je sudac Radman dodajući kako se Jurjević odmah pušta na slobodu jer više nema zakonske osnove za zadržavanjem u pritvoru u kojem je proveo vrijeme od dana uhićenja i što mu se uračunava u zatvorsku kaznu.
Bajlo nije ništa znao
Nikola Bajlo (31) kao drugooptuženi u ovoj “priči” – bivši je ovisnik i nogometaš koji je do sada bio više puta osuđivan zbog prijetnje, uništenja i oštećenja tuđe imovine, ali i posjeda droge. Tvrdio je cijelo vrijeme kako nije ništa znao i kako ga je Jurjević zamolio da ga odveze u Split u posjet teško bolesnom bratu koji je u splitskoj bolnici te da ga je Jurjević lagao i prevario. Njega je Sudsko vijeće oslobodilo od optužbe jer nije dokazano da je Bajlo znao da Jurjević ide po drogu te da je skriva u svom tijelu.
No, prije izricanja presude uslijedili su završni govori obrane i optužbe, a Dušan Jurjević je rekao kako ne može odoljeti, a da ne kaže na kraju, kako su ga prilikom uhićenja zadarski policajci “premlatili tako da je zbog ozlijeđenog koljena morao ići na fizikalnu terapiju” te se ispričao Bajlu što mu je lagao i “uvalio ga”.
Bajlo je pak, ponovio kako mu je duboko žao zbog svega te da ne bi bio išao u Split da je znao da idu po drogu.
A, u svojoj obrani, Jurjević je naglasio kako je kupio herion od jedne osobe u Splitu i da Bajlo o tome nije ništa znao.
– On nije vidio kada sam i gdje sakrio heroin. To je bilo samo za moje potrebe.  Bajlu sam rekao da idem kod brata u bolnicu, a brat mi je dan ranije izašao iz bolnice. Lagao sam mu. On nije znao da kod sebe prenosim drogu. Počeo sam se drogirati tijekom rata 1992., 1993. godine. Budući da sam bio ranjen, čak su mi i liječnici davali morfij zbog bolova – rekao je u svojoj obrani Jurjević koji je od dana uhićenja iza rešetaka.
Sumnjao da idu po drogu
Bajlo je u svojoj obrani rekao kako je sumnjao u njihove razloge puta u Split i to je Jurjevića otvoreno i pitao jer je znao da je “na heroinu”.
– Pitao sam ga ima li ovo veze s drogom jer sam sumnjao, ali on mi je rekao kako nema i da ništa ne brinem. Bilo mi je sumnjivo jer sam ga iskrcao na Firulama, a on se tamo našao s nekim nepoznatim muškarcem. Nisam znao da nosi drogu. Kada sam ga iskrcao nije ga bilo neko vrijeme, a ja sam mislio da je kod brata u bolnici. Putem nismo pričali o drogi, ali i on je znao da sam ja bivši ovisnik. Jako mi je žao zbog svega ovoga i kajem se – naglasio je u svom iskazu prije izrečene presude Bajlo.
Pravomoćnost ove presude Dušan Jurjević će sada čekati na slobodi.