Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Jadranu dvije medalje u mlađim juniorima

Autor: Viktor Bogut

26.09.2012. 22:00
Jadranu dvije medalje u mlađim juniorima

Foto: VK Jadran



Veslači Jadrana nisu ostvarili zapažene rezultate te se nakon dugog niza godina vraćaju u Zadar bez osvojenog titule prvaka Hrvatske


U Zagrebu je održano veslačko Prvenstvo Hrvatske za sve kategorije čime je završena veslačka sezona. Veslači Jadrana nisu ostvarili zapažene rezultate te se nakon dugog niza godina vraćaju u Zadar bez osvojene titule prvaka Hrvatske. Ostvareno je drugo mjesto u četvercu s kormilarom mlađih juniora i treće mjesto u osmercu mlađih juniora te dva četvrta mjesta, seniorskog osmerca te kadetskog dvojca na pariće.
Već prvog dana finalnih natjecanja krenulo je loše u disciplini osmerca mlađih juniora od kojeg su Zadrani očekivali borbu za prvo mjesto s posadama Krke i Gusara, no na kraju je osmerac Jadrana završio na trećem mjestu s velikim zaostatkom za prvom posadom.
Četverac mlađih juniora iza Krke
– Ne umanjujući veličinu pobjede Gusarevog osmerca, koji je vrlo kvalitetna posada, u toj utrci veliku ulogu je odigrao bočni kontra vjetar koji je našoj posadi i posadi Krke onemogućio fer borbu za prvo mjesto zato što su njihove staze 5 i 6 bile izložene puno većem vjetru negoli staze 1, 2 koje su bile u zavjetrini te veliki zaostatak na kraju sigurno nije realan – rekao je Petar Milin, jedan od trenera zadarskog kluba.
Osmerac mlađih juniora veslali su Juraj Batelja, Ivan Kapitanović, Josip Čerina, Edi Petković – Ivković, Matija Milin, Josip Banović, Filip Pedić, Luka Šare i kormilar Domagoj Ćurko.
Drugog dana natjecanja u borbi za prvo mjesto bio je četverac s kormilarom mlađih juniora koji je vodio borbu za prvo mjesto s posadom Krke, no nakon vodstva u prvoj polovici utrke, u drugom dijelu staze popustio je pred napadima te završio na drugom mjestu.
– U ovoj utrci smo također očekivali prvo mjesto, pogotovo nakon posljednje utrke ove dvije posade u Splitu, kada je naš četverac odnio pobjedu. Znalo se da će to biti borba do posljednjeg metra te je ovaj puta naša posada ta koja je izgubila.
Četverac mlađih juniora veslali su Matija Milin, Josip Banović, Filip Pedić, Luka Šare i kormilar Juraj Dunatov.
Novi seniorski osmerac
Na kraju regate održana je i najuzbudljivija utrka, ona seniorskih osmeraca, u kojoj je slavila četvrti put zaredom posada Mladosti, predvođena braćom Sinković. Prvi put nakon nekoliko godina sastavljen je i osmerac seniora Jadrana s kojim se pokušalo iznenaditi pokojeg protivnika i uzeti barem medalju.
– Iako se osmerac držao vrlo dobro prvih tisuću metara sa zaostatkom od samo dvije sekunde za vodećim bilo je nerealno očekivati da će naši prošlogodišnji juniori, pojačani braćom Begović, moći održati visok ritam nametnut od posada Mladosti, Iktusa i Gusara u drugom dijelu staze. Na kraju se zaostatak od dužine broda za trećim mjestom i ne čini tako strašnim, no još uvijek nije dovoljno za osvajanje medalje. Ali ako bi ova posada ostala na okupu nije nerealno očekivati i borbu za prvo mjesto. Zbog utrke osmerca možda su žrtvovani i dobri rezultati u drugim disciplinama poput dvojca bez kormilara ili četverca bez kormilara – objasnio je Milan.
Osmerac seniora veslali su Antonio Adžić, Ante Antišin, Roko Pekić, Luka Baričević, Mile Čakarun, Marin Begović, Branko Begović, Mate Ledenko i kormilar Domagoj Ćurko.
Od ostalih posada četvrto mjesto osvojio je kadetski dvojac na pariće Leon Mikulić i Ante Validžić koji su odlično odradili tri utrke eliminacija do finala pobijedivši u svakoj od njih, no u finalu su s nešto lošijom utrkom od dotadašnjih s minimalnim zaostatkom od 30 stotinki izgubili medalju.
Šesto mjesto u dvojcu bez kormilara juniora zauzeli su Antun Plenković i Mihovil Maričić, 11. druga posada dvojca na pariće kadeta Vito Fantina i Nino Aleksić te 12. u četvercu na pariće mlađih juniora Robert Ledenko, Valentino Stipčević, Dominik Božidar Milardović i Mislav Anić.
U ukupnom redoslijedu hrvatskih klubova Jadran je zauzeo vrlo loše 19. mjesto (5,7 bodova). Najbolji hrvatski klub je Mladost (98,1), slijede ju Trešnjevka (82,9) i Iktus (58,94). Četvrto mjesto zauzeo je Gusar (44,64). U konkurenciji kadeta zadarski klub je na 12. mjestu (1,5), a prvo mjesto je zauzela Trešnjevka (11,5). Isti plasman Jadran je zauzeo u kategoriji mlađih juniora (4,2), gdje je titulu najboljeg kluba uzela Istra (16,8). Kod juniora je Jadran bio 21., a kod seniora 22. Najbolji juniorski klub je Trešnjevka, a seniorski Mladost.