Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Općina Polača ima zacrtanu razvojnu strategiju

Autor: Velimir Brkić

26.09.2012. 22:00
Općina Polača ima zacrtanu razvojnu strategiju

Foto: Velimir BRKIĆ



Centralno odlagalište otpada u Jagodnji Gornjoj zatvorit će se, njegova sanacija iznosit će 12 milijuna kuna. Završili smo 80 posto obnove vodovodnog pravca, od tri milijuna kuna nedostaje još 300 do 40 tisuća kuna za završetak. Počela je katastarska izmjera. Dječji vrtić, vrijedan 6,2 milijuna kuna završit će se do kraja ove godine…, istaknuo je načelnik Prtenjača


Polača je polaganjem vijenca kod centralnog križa, svečanom sjednicom Općinskog vijeća i svetom misom proslavlila Dan općine i župski blagdan Sv. Kuzme i Damjana, nebeskih zaštitnika.
Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u atriju Osnovne škole Franka Lisice nakon uvodnih riječi predsjednika OV-a Ivice Prtenjače načelnik Viktor Prtenjača podsjetio je što se sve dogodilo u zadnjih godinu dana i najavio nove projekte.
Novi vinogradi i maslinici
– Sve što smo ostvarili u ovoj općini rezultat je velikog truda i odricanja. Međutim, unatoč recesiji uvjeren sam da se uvijek može više i bolje, kazao je Prtenjača.
Istaknuo je kako su jedna od rijetkih općina koje su u nekoliko godina s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sanirale sva divlja odlagališta smeća.
– Centralno odlagalište otpada u Jagodnji Gornjoj zatvorit će se otvaranjem Centra za gospodarenje otpadom Zadarske županije. Ishođeni su svi dokumenti i ovih dana očekujemo potvrdu glavnog projekta čija će potpuna sanacija iznositi 12 milijuna kuna nakon čega će odahnuti i mještani u blizini odlagališta, istaknuo je polački načelnik.
Još jednom je ukazao na problem u poslovnoj zoni u kojoj nije dovoljno jaka visokonaponska mreža.
– Zona nije sasvim oživjela jer za ojačavanje visokonaponske mreže nedostaje pet milijuna kuna. Upravo stoga Bure commerce ne može iz Biograda preseliti tvornicu mreža, niti hotelska kuća Ilirija može izgraditi suhi vez, navodi Prtenjača.
Dvadesetak Polačana u Nadinskom blatu ima 70 hektara vinograda, dok su na području općine na 100 hektara podignuti novi vinogradi i maslinici. Najavio je i nastavak subvenciranja sadnog materijala i izgradnju sustava navodnjavanja.
– Završili smo 80 posto obnove vodovodnog pravca, od tri milijuna kuna nedostaje nam još 300 do 40 tisuća kuna za završetak. Obnova prve faze odnosi se na vodovodni pravac Rasti i Prtenjače, pojasnio je Prtenjača.
Katastarska izmjera 3,2 milijuna kuna
Na području k.o. Polača i dio k.o. Tinj krajem prošle godine je započela katastarska izmjera zemljišta. Projekt je vrijedan 3,2 milijuna kuna, a izvođač radova je Aces d.o.o. Zadar.
– Ovaj projekt je povijesni iskorak Općine Polača. Vlasnici, posjednici nekretnina plaćaju 1.500 kuna plus 700 kuna za svaku nekretninu. Međutim, tek se 20-ak posto vlasnika uključilo u projekt što nam stvara velike probleme, nezadovoljan je načelnik.
Osnovna škola odnedavno nosi ime junaka Domovinskog rata, Franka Lisice.
– U odluci o imenovanju škole po hrvatskom vitezu Franku iz Bibinja, koji je svoj mladi život kao prva žrtva Domovinskog rata na Zadarskom području položio na brdu Štikovača u Polači, pokušali su nas zaustaviti neki članovi Školskog odbora, koji ne dišu dovoljno hrvatski. Međutim, te otpore smo ipak uspjeli nekako slomiti, obznanio je Prtenjača te pritom zamolio za pomoć pri obnovi krovišta i pročelja škole koje je znatno oštećeno.
Dječji vrtić, vrijedan 6,2 milijuna kuna, koji se trebao izgraditi do kraja mjeseca kolovoza završit će se do kraja ove godine. Najavio je izgradnju novih prometnica Bićine, Vitkovići i Rasti te prometnicu Vrana-Kakma.
– Sve obveze izvršavamo 100 posto. Studente, roditelje novorođene djece i obitelji umrlih osoba pomažemo s 2.000 kuna. Pomažemo udruge, organiziramo VINCRO, Smotru folkolra, istaknuo je Viktor Prtenjača.
Zadarski župan Stipe Zrilić kazao je kako je Polača jedna od aktivnijih jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji, ima zacrtanu razvojnu strategiju te kako je to prostor gdje se ostvaruju važni projekti koji poboljšavaju kvalitetu života.
Svečanost su uveličali ženska klapa Karmel iz Turnja i KUD Gradina iz Polače.


 RATA ZA “HRVATSKI BETLEHEM” 70.000 KUNA




Polaču su nakon poslijeratne obnove zbog javne rasvjete nazivali “hrvatski Betlehem”. To je zaista imponiralo dok pridjev “hrvatski Betlehem”, odnosno vanjska rasvjeta s mjesečnim računom od 70.000 kuna nije postala omča oko vrata, najveće financijsko opterećenje.
– Prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna nominirali smo projekt promjene rasvjete i postavljanje led rasvjete čime ćemo znatno uštedjeti, rekao je Prtenjača.


 GRB NAČELNIKU PITOMAČE I GRADONAČELNIKU OGULINA


Grb Općine dodijeljen je načelniku Pitomače Željku Grgačiću i gradonačelniku Ogulina Nikoli Magdiću. Općinske nagrade dodijeljene su braći Luki i Stipanu Prtenjača, članovima Boksačkog kluba Sesvete koji su porijeklom iz Polače. Kadet Luka (16) i senior Stipan (21) su prvaci Hrvatske. Luka je i brončani u Europi dok Stipan ima europsko zlato u suvate boksu te brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u kickboksu.


 NAČELNIČKA KANDIDATURA


Viktor Prtenjača je na kraju opširnog obraćanja najavio načelničku kandidaturu na lokalnim izborima u svibnju iduće godine. Opovrgavao je i govorkanja kako će biti nezavisni kandidat ili kandidat neke druge političke opcije: “Bit ću isključivo i jedino kandidat HDZ-a i nikako drugačije, naravno ako se za mene kao kandidata odluči uže vodstvo stranke”.