Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Petsto inženjera slušalo o programu energetske obnove zgrada

Autor: Siniša Klarica

26.09.2012. 22:00
Petsto inženjera slušalo o programu energetske obnove zgrada

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U organizaciji Hrvatske komore inženjera elektrotehnike (HKIE) u Zadru su danas počeli 5. Dani ovlaštenih inženjera elektrotehnike. U dvodnevnom programu predavanja iz područja elektrotehnike sudjelovat će preko 500 članova iz svih krajeva Hrvatske. Neposredno prije otvaranja skupa, novinarima su se obratili članovi organizacijskog odbora: Željko Matić, Darko Angebrandt i Miljenko Rodek.
Predsjednik komore ovlaštenih inženjera elektrotehnike Željko Matić je rekao da će se na skupu govoriti o projektiranju i nadzoru, elektroenergetici, niskonaponskim elektroinstalacijama i postrojenjima, o informacijskim i naprednim tehnologijama te o zakonskoj regulativi. Sudjelovanje na skupu bit će bodovano na osnovi Pravilnika o stručnom ispitu te upotpunjavanju i usavršavanju znanja osoba koje obavljaju poslove prostornog uređenja i graditeljstva.
Jedan od naglasaka skupa, dodao je član upravnog odbora komore Miljenko Rodek je na obnovljivim izvorima energije, te o energetskoj obnovi zgrada.
– Program energetske obnove zgrada javnog sektora 2012. – 2013. pokrenut je u travnju ove godine, a njime se potiče primjena ekonomski opravdanih, energetski učinkovitih tehnologija i mjera u zgrade javnog sektora na području Republike Hrvatske. Cilj programa je iskoristiti potencijal ulaganja u zgrade javnog sektora u slučajevima kada je iznos investicije manji od koristi koje se ostvaruju uštedom na energentima u budućem razdoblju. Trenutačno, naši stručnjaci rade na oko 160 projekata, a realizacija ovog programa je počela u Varaždinu na 4-5 zgrada. Očekujemo da će do kraja godine biti obuhvaćeno oko 300 zgrada, rekao je Rodek koji se dotaknuo i novog zakona o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata koji je puno bolji od prvobitne inačice jer operativno rješava proceduru legalizacije oko 150.000 takvih objekata u Hrvatskoj. Zamjenik predsjednika komore Darko Angebrandt je rekao da Zakon o javnoj nabavi u isti koš stavlja nabavu elektrotehničkih projekata i toalet papira.