Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ostrea koristi skladišta benkovačke veletržnice, radnici bez plaće

26.09.2013. 22:00
Ostrea koristi skladišta benkovačke veletržnice, radnici bez plaće


Posebno ispitno ročište vjerovnika Regionalne veletržnice Benkovac d.d., koja je prije šest mjeseci otišla u stečaj s dugom koji sada već prelazi 50 milijuna kuna, jučer je odgođeno zbog administrativne procedure. Održana je, međutim, Skupština vjerovnika na kojoj je uz predstavnike 30-ak radnika i poslovnih partnera nazočio i Ernest Klarin, direktor tvrtke Agro Lika d.d. koja je u lipnju ove godine zakupila skladišne i rashladne pogone propale tvrtke.
Upravo prva točka dnevnog reda odnosila se na novog poslodavca koji je stečajnom sucu Trgovačkog suda u Zadru Tomislavu Jurlini i stečajnom upravitelju Edvinu Šimunovu dostavio prijedlog aneksa ugovora o zakupu zaključenog između Regionalne veletržnice Benkovac d.d. u stečaju i Agro Lika trgovine d.d. 26. lipnja 2013. godine. Klarin je tim aneksom predložio da Agro Lika d.d. ratu za najam plaća 15. u mjesecu za prethodni mjesec, umjesto na ranije dogovoren način – avansno za tekući mjesec. Predloženo je, također i da se u odbor vjerovnika imenuje Zorka Samirić, bivša zaposlenica Veletržnice, ali i sadašnja voditeljica u Agro Lici. Taj prijedlog podržao je Vedran Uranija, sindikalni povjerenik SSSH koji zastupa nekolicinu radnika Veletržnice.
– Gospođa Samirić ima jako dobar odnos sa zakupcem, što smatram da je dugoročno dobro za radnike Veletržnice. Ona radi u Agro Lici gdje je zaposleno pet radnika i u planu je novo zapošljavanje – rekao je Uranija na što je odmah reagirao Jašo Bljajić, sindikalni povjerenik PPDIV-a prozvavši Samirić za sukob interesa. Tome u prilog naveo je kako su zaposleni novi radnici, a ne bivši zaposlenici Veletržnice.
– Kraj mene, evo, sjedi čovjek koji je mjesec i pol radio u Agro Lici, dobio otkaz ali ne plaću i platnu listu. Ostali radnici dobivaju plaću na crno – ustvrdio je Bljajić nakon čega je uslijedilo glasovanje u kojem su preglasana oba prijedloga.
– Prijedlog za proširenje odbora vjerovnika nije prošao jer je za njega glasao samo Vedran Uranija, predstavnik 2,54 posto radnika, a svi ostali protiv – zaključio je sudac Jurlina nakon čega je doneseno i rješenje o odbijanju novog načina plaćanja najma.