Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Timski rad iz mita pretvoriti u stvarnost!

26.09.2013. 22:00
Timski rad iz mita pretvoriti u stvarnost!


Stručnjaci imaju jako dobar uvid kako žive obitelji s djecom s poteškoćama u razvoju. Dobri rezultati s djetetom mogu se osigurati i uz dobru podršku roditeljima, ulaganjem u edukaciju, poručila je jučer predstavnica UNICEF-a Gorana Dojčinović na otvorenju Trećeg simpozija o ranoj intervenciji u djetinjstvu koji će tijekom narednih dana na Sveučilištu u Zadru okupljati vodeće svjetske stručnjake iz tog područja.
Dojčinović je istaknula da usluge trebaju biti pristupačne i djeci u izoliranim mjestima zbog čega će UNICEF nastojati osigurati veća društvena ulaganja kako bi rana intervencija zaživjela tamo gdje žive i djeca.
– Ulaganje u ranu intervenciju je ulaganje za šire društvo. A i ako želiš negdje stići brzo pođi sam. Ako želiš stići daleko, pođi s drugima, poručila je Dojčinović. U istom tonu nastavila je i Marta Ljubešić, predsjednica Hrvatske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu.
– Na simpoziju imamo izuzetnu listu autora koji dolaze iz različitih kontinenata, imaju različita profesionalna iskustva, imamo praktičare i znanstvenike, no svi oni razmišljaju o obiteljima s kojima rade. Mi smo ljudi koji pokušavaju riječi »timski rad« iz mita pretvoriti u stvarnost. To počinjemo ovdje u Zadru i vjerujemo da zajedničkim snagama možemo pokazati kako rana intervencija kao timska djelatnost može ujediniti razne struke u želji da djeci u Hrvatskoj osiguramo najbolje što možemo, kazala je Ljubešić.
U Hrvatskoj gotovo četiri tisuće novorođene djece godišnje treba potporu stručnjaka za ranu intervenciju. Za tu djecu i njihove obitelji, ograničavajuća podrška, posebice u manjim sredinama, otežava svakodnevicu i povećava rizik za uredan dječji rast i razvoj.
Tema ovogodišnjeg simpozija je ‘Tim oko obitelji: zabluda ili stvarnost?’, a o teorijskim i praktičnim pitanjima u području podrške obiteljima i djeci za jučer je najavljen i predsjednik Međunarodnog društva za ranu intervenciju i direktor Centra za ljudski razvoj i invaliditet iz SAD-a, prof. dr. sc. Michael J. Guralnick koji je u povodu konferencije poručio kako postoje vrlo jasni pokazatelji da sustavna i sveobuhvatna rana intervencija poboljšava razvoj kod djece čiji razvoj pokazuje odstupanja te sprječava razvojne teškoće kod djece s neurorazvojnim rizicima. Središnju ulogu pri tome ima podrška obitelji, kojom se baviti upravo i konferencija u Zadru.