Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kako su na Pagu koaliciju sklopili lijevi i desni?

26.09.2016. 22:00
Kako su na Pagu koaliciju sklopili lijevi i desni?


Dok u Hrvatskoj i dalje traje slaganje koalicije koja će predvođena HDZ-om voditi državu, a pri čemu dojučerašnji “protivnici” lako postaju politički istomišljenici, provjerili smo kakve se sve neobične koalicije mogu naći na lokalnoj razini. One su primjer kako i najrazličitije stranke mogu surađivati te od grada ili općine koje vode stvoriti mjesto poželjno za život.
Kreatori ovakvih koalicija kažu kako im je recept jednostavan – rade u interesu mjesta, a ne vlastitom pa takav princip među njima briše sve stranačke razlike, čak i među onima za koje se nikad ne bi reklo da mogu sjesti za isti stol i pronaći zajednički jezik.
 Na Pagu tako već godinama djeluje koalicija SDP-a i HSP-a Ante Starčevića za koju malo tko u županiji zna jer, unatoč činjenici da je riječ o lijevoj i ultradesnoj opciji, u Gradu Pagu izvrsno funkcioniraju. Dapače, i podjela njihovih dužnosti takva je da su usmjereni jedni na druge, iako je vlast disperzirana na naoko nespojive političke opcije.
Prijateljstvo važnije od iskaznice
Naime, HSP AS-ovac Edo Komadina predsjednik je Gradskog vijeća Paga, a njegov “neprijatelj” SDP-ovac Dario Grašo, dogradonačelnik je Grada Paga. Gradonačelnik je, pak, Željko Maržić iz lokalne Paške stranke, a u koaliciji su im još i HSS i dva nezavisna kandidata. Komadina za ovu neuobičajenu koaliciju kaže kako je tajna u tome što su prije svega prijatelji, a tek onda članovi stranaka:
– Dario i ja išli smo zajedno u školu, cijeli se život družimo i živimo u ovom gradu. Nezamislivo nam je da gledamo stranačke iskaznice jedan drugome, najprije nas zanima razvoj Paga jer ovo je mjesto u kojemu želimo živjeti. Ovdje nije riječ o nekim koalicijama kao onima na nacionalnoj razini gdje političare najčešće ne zanima kako će se ona odraziti na život nekog malog mjesta i mogu li uopće njihovi političari zajedno raditi. Recept je u tome što na sjednicama Gradskog vijeća glasujemo prije svega za ono što je dobro za mjesto, a ne za nas osobno. Na kraju, ono što je dobro za grad, dobro je i za nas. Svi se nađemo na dodirnoj točki koja uvijek vodi ka razvoju mjesta – pojašnjava Komadina.
No, dođe li ipak do razmirica između njega desničara i ljevičara Graše? Njihove stranke na nacionalnoj razini već godinama se nabacuju žestokim kritikama, čak i uvredama, koje su posebice stizale od vodećeg dvojca starčevićevaca Ivana Tepeša i Pere Ćorića.
Poslije svađe, opet na kavu
– Kako da ne? U četvrtak smo imali sjednicu Gradskog vijeća na kojoj sam bio protiv nekih prijedloga koji su se odnosili na dječji vrtić. Ako smatram da taj plan treba realizirati na jedan način, onda neću dići ruku za ono što ne smatram dobrim. Znamo se posvađati i na koordinacijama naše koalicije, ali to je po meni poželjno, jer znači da stojimo iza svojega stava. Ja sam izabran od strane 12 vijećnika i ne dam da se sa mnom upravlja, zastupat ću samo ono što smatram dobrim za grad. Tako nekad dođe i do svađe, ali ne kao u nacionalnim koalicijama gdje odmah napuštaju stranke, mi smo mjesni dečki i ako se i posvađamo, nakon toga ćemo opet na kavu, a moj SDP-ovac Dario Grašo i ja sjedimo i dalje zajedno u crkvi – kaže Komadina, poručujući kako bi bilo lijepo kada bi i paška oporba bila ovakva, umjesto što su “uvijek kontra”.
– Čudim se HDZ-ovcima koji su uvijek protiv svega samo zato što su oporba, pa na Gradskom vijeću uvijek glasuju kontra. Zašto ćeš biti protiv dobrih stvari ako smo se čak mi i SDP oko interesa grada dogovorili? Ali, valjda je to njihova politika, uvijek kontra, kaže paški predsjednik Gradskog vijeća koji je iz tih razloga i napustio HDZ, iako je na Pagu još 90-tih bio jedan od prvih njegovih osnivača.
U vrlo neobičnoj koaliciji su i galovački HDZ i HNS čije su stranke na nacionalnoj razini ljuti protivnici, ali oni svojim primjerom pokazuju kako se za dobrobit mjesta itekako može surađivati. HDZ-ov načelnik Općine Marin Gulan i njegov zamjenik, HNS-ov Ante Raspović, poznaju se od djetinjstva i razvoj mjesta uvijek im je bio važniji od stranačke pripadnosti.
Ovdje je dobra suradnja bila još važnija jer je ovo jedna od općina s najvećim dugovima, pa će sadašnje rukovodstvo godinama otplaćivati račune bivše vlasti Slavka Šare, kaže načelnik Gulan:
Ne žive od politike
– Nije nam bilo važno tko je u kojoj koaliciji jer smo se našli na istom cilju, a to je spašavanje Općine koja je bila u bankrotu! Zatekli smo dugove koje ćemo otplaćivati još punih pet godina i u takvim je uvjetima potrebna dobra suradnja jer nam je jako teško raditi. Stalno se bavimo problemima digova bivše vlasti pa se ne možemo snažnije usmjeriti na programe razvoja općine. Ipak, sretan sam što smo napravili čak tri kilometra nogostupa, tri dječja igrališta i novu katastarsku izmjeru i što naš koalicijski partner za sve projekte ima sluha. To je zato što smo zajedno od djetinjstva i razumijemo probleme našega mjesta – pojašnjava Gulan.
Njegov zamjenik Ante Raspović dodaje kako ova, za nacionalne prilike neizvediva koalicija, u Galovcu itekako funkcionira:
– Koalicija stabilno funkcionira u interesu općine jer radimo na profsionalnom nivou. Ono što se događa na državnoj razini na nas se ne odražava, a niti smije, jer je općina važnija od pojedinačnih interesa. Rekao bih da je recept u tome što smo normalni ljudi koji, za razliku od ovih u Saboru, ne živimo od politike, već imamo svoje poslove. Zato nam i nije važno tko je u kojoj stranci, već da zajedno sjednemo i vidimo što je najbolje za mjesto – zaključuje Raspović.
Iako Lovinac ne pripada Zadarskoj županiji, njegov načelnik Hrvoje Račić itekako je poznat zadarskoj javnosti kao HSS-ov kandidat za IX. jedinicu. I njegova je stranka u neobičnoj lokalnoj koaliciji s HDZ-om, iako su na izborima koalirali sa SDP-om. No, kako predsjednik stranke Krešo Beljak ovih dana nudi mandate i HDZ-u, možda se i na nacionalnoj razini sklopi koalicija nalik ovoj u Lovincu.
– Nacionalna koalicija nikako se ne smije odražavati na lokalnu jer rukovodstvo svake stranke treba uvažavati specifičnosti mjesta u kojemu djeluje njegova podružnica. U tom sam smislu srećom imao puno razumijevanje vrha naše stranke, te smo po mnogima u neobičnoj koaliciji sa HDZ-om, ali ona doista daje izvrsne rezultate jer nitko nikome ne gleda stranačku iskaznicu, već isključivo radi li za dobrobit mjesta – kaže Račić.