Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kenijci apsolutni pobjednici

26.09.2016. 22:00
Kenijci apsolutni pobjednici


U idealnim vremenskim uvjetima u nedjelju je pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović održan peti tradicionalni međunarodni maraton Zadar – Vir. U do sada najmasovnijem virsko-zadarskom natjecanju sudjelovalo je oko 350 profesionalnih maratonaca i rekreativaca iz Hrvatske, Kenije, Slovenije, BiH, Srbije, Engleske, Cipra, Latvije i Kanade. Svi oni okupili su se u jutarnjim satima na startu na Obali kneza Branimira kod mosta u Zadru te su točno u 10 sati u pratnji djelatnika zadarske Prometne Policije i liječničkog tima zadarske Hitne pomoći, krenuli zadanom rutom u smjeru cilja na Trgu sv. Jurja u središtu otoka Vira.
Uz tradicionalno sponzorstvo Općine Vir i suorganizaciju Atletskog saveza Hrvatske, Atletskog saveza Zadarske županije, Hrvatske udruge za cestovno i planinsko trčanje, Hrvatskog atletskog kluba “Sveti Ante” iz Poličnika te domaćinstvo destinacijske menadžment kompanije Vir turizam, Općina Vir i “Vir turizam” ove su godine osigurali i najveći nagradni fond za atletičare od 72 tisuće kuna. Od tog iznosa je najviše, uz pehare i medalje po 10 tisuća kuna, pripalo pobjedniku i pobjednici maratonske utrke te, po četiri tisuće pobjednicima polumaratona dok su i ostali natjecatelji u ove dvije discipline od trećeg do desetog mjesta novčano nagrađeni, a također su im uručeni pehari i medalje. Pehari i odlikovanja uručeni su i ostalim pojedincima za ukupni razvoj ove vrste sporta. Uz brojna imena nastupio je i trojac koji je branio hrvatske boje na nedavno održanoj Olimpijadi u Argentini, maratonke Marija Vrajić i Matea Matošević te strijelac Petar Gorša.
U sklopu maratona dugačkog 42 kilometara i 200 metara održan je i polumaraton. Njegovi sudionici trčali su stazu dugačku 21 kilometar i sto metara sa startom kod virskog mosta trčeći uzduž otoka Vira do Trga sv. Jurja. Upriličena je i mala utrka građana rekreativaca u dužini od pet kilometara također od virskog mosta do cilja na Trgu sv. Jurja. Nagrade, pehare i medalje pobjednicima i svim ostalim sudionicima dodijelili su Mate Radović, Slobodan Mijolović i direktor Vir turizma Željan Kalac koji je ujedno otvorio i zatvorio ovogodišnji maraton. Program je izvrsno vodio Robert Zorić, a u zabavnom dijelu nastupila je plesna skupina Zumba te zadarski Rokatansky band. Domaćini su po običaju za sve sudionike maratona priredili tisuću ukusnih porcija. Na kraju su se Virani i njihovi gosti rastali uz pozdravne riječi te uz konstataciju i obećanje kako će se i dogodine u isto ovo vrijeme opet naći u još većem broju na maratonu Zadar – Vir.
Rezultati
Na maratonu dugom 42 kilometra i 200 metara među muškarcima najbrži je bio Edvin Cheruyot s vremenom 2:33:40, drugi je bio Joel Mania (Kenija) 2:36:21, a treći Wilson Wamburgu (Kenija) 2:37:59.
Od žena najbolja je bila Gladys Jepkuru (Kenija) 2:53:16, druga je bila Ruth Chemisto (Kenija) 2:54:08, a treća Helen Jepskos Gei 2:55:25.
U polumaratonu dugom 21 kilometar i sto metara za muškarce najbolji je bio Wycliffe Kipkorir Biwot (Kenija)1:06:25., zatim Moses Masai Komon (Kenija) 1.07.43, dok je treći bio Lovre Kalac AK Sesvete Zagreb 1:20:31.
Među ženama najbrža je bila Kristina Morra Oigo (Kenija) 1:06:25, druga Margaret Wamahiga Muringi (Kenija) 1:19:18, a treći rezultat postigla je Matea Matošević (Zagreb) 1:19:51.
Na maloj trci za građane dugoj pet kilometara među muškarcima je najbrži bio Ivan Gobin (Zadar) 17:29, drugo vrijeme imao je Srđan Oršulić (Split) 17:32, a treće Juraj Bilaver (Zadar) 17:35.
Među ženama najbolje je vrijeme postigla Nives Zebić (Garešnica) 20:51, druga je bila Katarina Bačić (Zadar) 23:41, a treće Ivana Rukavina (Vir) 23:49.