Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Povratak u gnijezdo Zadarskog komornog orkestra

26.09.2016. 22:00
Povratak u gnijezdo Zadarskog komornog orkestra


Koncertni ured Zadar ulazi u novu sezonu pod sloganom “… jer glazba oplemenjuje”. Svečano otvorenje upriličit će se u crkvi Sv. Donata 13. listopada, kada će se koncertom Zbora Hrvatske radiotelevizije obilježiti deset godina od smrti zadarskog skladatelja Igora Kuljerića. Kao solisti nastupit će sopranistica Martina Gojčeta i pijanistica Katarina Krpan, a sve pod dirigentskom palicom Tončija Bilića. Prodaja pretplate za koncertnu sezonu 2016./2017. počinje 3. i traje do 10. listopada, a cijena je 300 kuna.
Prije službenog otvorenja, u Muzeju antičkog stakla 11. listopada održat će se večer promocije koncertne sezone, a tom prilikom nastupit će sopranistica Zrinka Posavec i pijanist Zvjezdan Ružić.
U nizu koncerata u sklopu pretplatničkog ciklusa u Zadru će nastupiti litavski i talijanski glazbenici. U Svečanoj dvorani Sveučilišta 17. studenoga nastupit će Attadema & Gramaglia duo, Luigi Attademo na gitari i Simone Grammaglia na violi, a izvest će djela Bacha, Beethovena, Paganinija i Schuberta. Na istom mjestu, ali 31. siječnja iduće godine nastupit će litavski trio, Dalia Dedinskaite, violina, Gleb Pyšniak, violončelo i Gintaras Januševičius, klavir.
Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije nastupit će u Arsenalu 14. veljače 2017, u autorskoj večeri Mirona Hausera, a 8. ožujka sljedeće godine kreće se s koncertima u Koncertnoj dvorani Kneževe palače. Tada će u večeri pod nazivom “Kavalir za klavirom” nastupiti pijanist Lovro Pogorelić, a izvest će djela Musorgskog i Prokofjeva. U Kneževoj palači 11. travnja održat će se večer crnačke duhovne i gospel glazbe, a nastupit će mezzosopranistica Ljiljana Šišeta – Vrbančić i pijanist Oliver Vrbančić. Tu su još i koncerti Antiphonus ansambla, gitarista Miroslava Tadića, te večer pod nazivom Romantizam iznad svega.
U sklopu ciklusa Bersa održat će se četiri koncerta. Kao i prijašnjih godina nastupit će studenti proizašli iz Glazbene škole Blagoje Bersa, potom će profesori škole nastupiti u povodu Dana Grada Zadra, a imat ćemo i koncert ansambala GŠ Blagoje Bersa. Naposljetku tu je Božićna čestitka, Predstava plesnog odjela GŠ Blagoje Bersa. Ulaz na sve koncerte iz ciklusa Bersa je besplatan, kazala nam je Dina Bušić, ravnateljica Koncertnog ureda Zadar.
Četiri koncerta održat će se i u sklopu ciklusa Zadarskog komornog orkestra. Prvi je vezan uz Dan Grada Zadra i nosi naziv Zadarski glazbeni pupoljci. U večeri pod nazivom Daleki susreti dirigirat će Veton Marevci, a kao solisti će nastupiti Marijan Đuzel, klavir i Ivan Đuzel, truba.
Povratak u gnijezdo naziv je večeri u kojoj će Zadarski komorni orkestar održati koncert u Koncertnoj dvorani Kneževe palače. Orkestrom će dirigirati Pavle Dešpalj, kao solist će nastupiti Marco Graziani, violina, a na rasporedu su djela K. Odaka, J. S. Bacha i J. Brahmsa. Posljednjim koncertom orkestra u novoj sezoni dirigirat će maestro Ivan Repušić, a večer nosi naziv Eroica. U katedrali Sv. Stošije 24. travnja moći ćemo uživati u zvucima Beethovena.
U Ciklusu Mladi zadarski glazbenici predviđena su tri koncerta, prvi nosi naziv Zadarski gudački mlađak, drugi Komorne varijacije, a treći Čarobno čelo.