Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nakon 18 godina nađene čahure na mjestu ubojstva

26.10.2010. 22:00
Nakon 18 godina nađene čahure na mjestu ubojstva


Sudsko je vijeće u međuvremenu otišlo na teren kako bi obavili očevid na licu mjesta gdje su nakon 18 godina nađene i čahure iz automatske puške kojom je u prosincu 1991. g. ubijen nesretni Mile Brkić, ali i kako bi razgovarali s mještanima


Svjedočenjem Mirka Lukića, Stanka Mijića, Aleksandra Milića, Dragice Jurjević te vještaka patologa dr. Josipa Dujele i vještaka balističke struke Rade Stojadinovića u srijedu je nakon pet mjeseci stanke nastavljeno suđenje protiv 42-godišnjeg Milana Jurjevića zbog kaznenog djela ratnog zločina.
Riječ je o ubojstvu Mile Brkića koje se dogodilo 19. prosinca 1991. godine na predjelu Karamarkuša u mjestu Kruševo na obrovačkom području. Prema optužnici koju u ovom slučaju zastupa zamjenik županijskog državnog odvjetnika Radovan Marjanović, Jurjević i Davor Tošić su optuženi da su kao pripadnici vojske tzv. Republike Srpske Krajine, projektilima iz vatrenog oružja lišili života Hrvata Milu Brkića koji nije pružao nikakav otpor.
U optužnici stoji kako je najprije Davor Tošić u Brkića iz pištolja ispalio više metaka, a kad je nesretni čovjek pao na zemlju i počeo jaukati i zapomagati, Milan Jurjević je iz svoje poluautomatske puške u Brkića ispalio još tri hica te je on na mjestu preminuo. Na kraju činjeničnog opisa optužnice piše da su se nakon toga njih dvojica “u kamionu udaljila ostavivši mrtvo tijelo na mjestu zločina”.
I dok se Milan Jurjević brani sa slobode i u srijeduje uredno došao na suđenje koje se ponavlja treći put na traženje Vrhovnog suda RH, Davor Tošić živi u Srbiji i tamo je nedavno ispitan. Jurjević je ponovio kako se ne osjeća krivim.
Nazanimljivije je svakako bilo svjedočenje balističara Rade Stojadinovića koji je pojasnio Sudskom vijeću kojim predsjeda Enka Moković kako je u Brkića ispaljeno pet čahura iz automatske, a ne kako stoji u spisu poluautomatske puške.
– Čahure su nađene na mjestu ubojstva nakon 18 godina. Postoji mogućnost da je ispaljen jedan kratki rafal. Nađeno je pet rupa na odjeći. Pucano je s male udaljenosti, negdje oko dva metra i to u prednji dio tijela, vojnom automatskom puškom – pojasnio je Stojadinović i pohvalio Sudsko vijeće koje je otišlo na teren i na licu mjesta obavilo očevid jer su zbog toga i nađene čahure koje su na tom istom mjestu ostale tako dugo godina.
I vještak Dujela koji je obavio obdukciju tijela nakon ekshumacije još 1997.godine, potvrdio je među ostalim, kako je ubijeni Brkić bio “licem okrenut prema izvoru pucanja”.
Iako to prema Zakonu nije morala, danas je kratko svjedočila i majka optuženog Milana, Dragica Jurjević koja je rekla kako oni sve ove godine zbog ove optužnice ne žive normalno.
– Policajci u Obrovcu Milana su tada držali u postaji od 8 do 18 sati. Samo želim znati tko mu je ovo servirao i zašto da se sve ovo jedanput završi – rekla je krako Dragica Jurjević.
Suđenje je potom odgođeno za početak sljedećeg mjeseca kada će se ispitati još jedan svjedok, a onda će uslijediti završni govori obrane i optužbe te izricanje presude.