Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dubinsko koćarenje uništava arheološka nalazišta

26.10.2011. 22:00
Dubinsko koćarenje uništava arheološka nalazišta


Na projektu Triton su, osim Sveučilišta u Zadru, sudjelovali i zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva te Aurora, Ocean Exploration & Education Trust (zaklada za proučavanje i istraživanje oceana)


Nalazišta na većim dubinama puno su bolje sačuvana od onih u plićim priobalnim dijelovima. Na to utječe puno faktora, a najbitniji su manji “promet” i manja devastiranost morskog dna te manjak kisika i znatno niže temperature koje u velikim dubinama onemogućuju život crvima koji razjedaju drvo.
U sklopu ovogodišnje manifestacije Zadar More Irena Radić Rossi i Claudia Kruschel u Arheološkom muzeju govorile su o Tritonu, projektu istraživanja baštine na velikim dubinama.
Na projektu Triton su, osim Sveučilišta u Zadru, sudjelovali i zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva te Aurora, Ocean Exploration & Education Trust (zaklada za proučavanje i istraživanje oceana).
– Cilj cijelog projekta je uz istraživanje dubina i otkrivanje kulturne baštine, edukacija mladih ljudi i njihova obuka za sudjelovanje u daljnjem istraživanju, kazala je Radić Rossi koja je među mladim arheolozima istaknula Dina Tarasa i Marinka Petrića.
Zadarski arheolozi u suradnji sa stručnjacima iz gorespomenutih institucija posljednja dva ljeta istraživali su podmorje oko dijela obale otoka Hvara.
Osim informacija o očuvanosti nalazišta podmorska istraživanja Jadrana arheolozima su omogućila potvrdu brojnih plovnih ruta po Jadranu, pronalazak prapovijesnih nalazišta koja vjerojatno datiraju u pleistocen, ali i suočavanje s činjenicom o devastaciji morskog dna. Dubinsko koćarenje, potvrdilo se još jedanput, iza sebe ostavlja uništena nalazišta.
U Hrvatskoj se do sad malo istraživalo na velikim dubinama. Istraživan je Viški boj te dva brodoloma koja su se dogodila u blizini otoka Paga.


Triton – mitološko biće, puž i brod




Projekt nosi ime Triton iz nekoliko razloga. Triton je naziv mitološkog bića dvojake naravi, koje kad puše u trubu izaziva velike valove i potapanje brodova. Vrlo živo ga je opisao Pauzanija u svom Vodiču po Grčkoj. Tritonova truba je ime najvećeg jadranskog zaštićenog puža. Triton je bilo i ime broda koji je u 80-im i 90-im godinama prošlog stoljeća sudjelovao u brojnim arheološkim istraživanjima, a njegov kapetan Joško Pedrini poginuo je u prometnoj nesreći u Rijeci dubrovačkoj nekoliko godina iza Domovinskog rata.


Više amfora – više riba


Petnaestominutno predavanje o biologiji podmorja oko arheoloških nalazišta održala je Claudia Kruschel, Njemica iz Berlina koja radi na Odjelu za promet i pomorstvo Zadarskog sveučilišta.
– Što je više amfora i što je veće arheološko nalazište, to je više riba. Shvatili smo i kako potpuno različite životinjske zajednice žive na arheološkim nalazištima i na prirodnim podlogama, stijenama i kamenjima, kazala je Kruschel.