Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prvašica Lana sama u školskim klupama

26.10.2011. 22:00
Prvašica Lana sama u školskim klupama


Protekle školske godine u OŠ Petar Zoranić Stankovci, područna škola Radašinovci, imali smo dvoje učenika, po jednog učenika u drugom i četvrtom razredu. Međutim, roditelji ovogodišnje učenice trećeg razreda preselili su se u Benkovac, govori učiteljica Jovanka Jajčanin iz Vrane


U školu u Radašinovcima, selu na području grada Benkovca, polazi tek jedan jedini učenik, prvašica Lana Perica.
– Učiteljica mi je dobra, odmah sam je zavoljela. I ona mene voli, ali isto moram pisati i učiti, i u školi i doma. Znam čitati i pisati, a doma imam i računalo, razdragano će djevojčica Lana.
U velikom razredu je nekoliko školskih klupa, tek u jednoj sjedi mala Lana. Učiteljica ima svoj veliki stol, a zidovi su puni slika, učeničkih radova. Škola stara oko 60 godina zapravo je jedan veliki, jedinstveni izložbeni prostor. A čistoća je, kako kažu mještani, “ka u apoteki”.
– U školi mi najviše fale druga djeca pa se stalno za odmorom igram sa svojom učiteljicom. Volim se igrati, učiteljica zna puno, puno raznih igara, baš sam sretna, gromkim će glasom princezica Lana koja se već naviknula i na hodnik i na školsko dvorište bez dječje graje.
Razasuti uokolo štandarca, 15-ak metara visokog drvenog stupa u središtu naselja podignutog još 1937. godine na kojem vijori hrvatski stijeg, na dobrom komadu plodne zemlje na rubu Vranskog bazena, u selu kneza Radoša i starohrvatskih utvrda Zečeve glave, Osredaka i Krejina grada stalno živi oko 220 žitelja prezimena Bašić, Rakić, Došen, Jokić, Gladović, Čeprnja, Drlić, Jakovac, Šaponja, Čirjak, Baković.
– Protekle školske godine u OŠ Petar Zoranić Stankovci, područna škola Radašinovci, imali smo dvoje učenika, po jednog učenika u drugom i četvrtom razredu. Međutim, roditelji ovogodišnje učenice trećeg razreda preselili su se u Benkovac, govori učiteljica Jovanka Jajčanin iz Vrane koja je početkom mjeseca rujna proslavila 30-godišnjicu učiteljstva u školi Radašinovci.
Prema naputku ministarstva, škola treba raditi dok ima djece. Ove godine u imeniku je prvi put ispunjena tek jedna stranica. Kao i u mnogim selima zadarskog okruženja i Radašinovci smješteno na cestovnom pravcu Vrana-Radašinovci-Banjevci, imaju puno starih momaka, ali i cura koje je, nažalost, vrijeme pregazilo.
– Punih sam 30 godina u školi u Radašinovcima koju je znalo pohađati i preko 30 učenika u četiri razreda, uglavnom oko 20, sjetno će učiteljica Jajčanin.
Lana je kao i svako drugo dijete, voli se igrati, ali u školi nema s kim. U pomoć priskače učiteljica.
– Moja prvašica Lana baš je super. Ima dobro predznanje, poznaje slova i čita. A kako je ona dijete i nema se s kim igrati, ja se igram s njom preko odmora, kaže učiteljica Jajčanin dodajući kako je izuzetno veseli što u Radašinovcima ima 15-ak male djece, njezinih budućih učenika.


Sve manje učenika u stankovačkim školama




Radašinovci imaju jednog prvašića. Međutim, još je drastičnije stanje u stankovačkoj područnoj školi u Crljeniku, ove školske godine niti jedan učenik nije upisan u prvi razred. U područnoj školi u Banjevcima ima šest, u Vukšiću devet i u matičnoj školi u Stankovcima 15 prvašića.
– Ove školske godine u OŠ Petra Zoranića u Stankovcima i područnim školama u Banjevcima, Vukšiću, Crljeniku i Radašinovcima upisano je 276 učenika ili 24 učenika manje nego protekle godine kada ih je bilo točno 300. Inače, u matičnoj školi je 227 učenika, a u četiri područne škole do četvrtog razreda sveukupno 49, rekao je Boris Miletić, ravnatelj OŠ Stankovci.


Prije 50 godina 67 učenika


Prije 50-ak godina, u školskoj godini 1959./1960. u Radašinovcima je bilo 67 učenika. U prva četiri razreda išlo je 55 učenika. Imali smo i peti razred u koji je polazilo još 12 učenika. Učitelji su bili Ante Vidović, potom ravnatelj škole u Stankovcima i Hugar Berto Bašić, potom ravnatelj jedne zagrebačke škole, prisjeća se prof. Božo Došen iz Radašinovca, ravnatelj Srednje škole Biograd, dodajući kako se jedno vrijeme išlo u školu u Dobru Vodu i Banjevce.