Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ankica i Vjeko Surać nakon 60 godina: Sretni smo i zadovoljni

Autor: Branko Božić

26.10.2012. 22:00
Ankica i Vjeko Surać nakon 60 godina: Sretni smo i zadovoljni

Foto: Zvonko KUCELIN



U povodu šezdesete godišnjice braka ili dijamantnog pira sretni bračni par Surać – Vjekoslav (83) i Ankica (73) rođena Lokmer, ovog su četvrtka u večernjim satima pred oltarom u župnoj crkvi Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Murvici obnovili svoje bračne zavjete.
Službu riječi predvodio je uz sudjelovanje mons. Pavla Kere župnik Murvice i Briševa don Ivica Jurišić. Ovom činu svojih roditelja nazočila su njihova djeca s obiteljima – sin Jadranko i kći Dolores, unučad Ana, Josipa, Marta i Oja te praunučad Toni i Maro, kao i brojni obiteljski rođaci, prijatelji, gosti i uzvanici, njih više od dvjesto.
Poljubac, pljesak i dobre želje
– Draga braćo i sestre, okupili smo se na ovom svetom mjestu s nakanom obilježavanja 60-e obljetnice ženidbenog saveza Ane i Vjeke te isto toliko godina njihova sretnog zajedničkog življenja. Bračni savez muža i žene nije samo nekakva ljudska ustanova koja bi računala na ljudsku silu i moć, već je ovaj savez ujedno i božanska ustanova jer je Bog prilikom njegova sklapanja bio svjedokom. Muž i žena u kršćanskoj ženidbi nisu prepušteni sami sebi već iza njihove ljubavi i njihova saveza bdije Bog božanskim silama. Danas kad se govori o tolikim ljudskim slobodama, tko se još želi vezati za bilo koga ili bilo što?, zapitao se don. Jurišić te dodao kako se muškarcu i ženi može učiniti kao da Bog želi čovjeka učiniti neslobodnim.
– Ali tu mnogi griješe, što nam pokazuje i ovaj sakrament koji večeras Ana i Vjeko potvrđuju. Uspjeh je, naravno prebroditi sve krize i sve probleme i sve nedaće i u svemu ostati zajedno. Molimo da njihov savez ostane i dalje uspješan i trajan, a dobri i plemeniti Bog neka izlije blagoslov na njih i njihovu djecu i neka njima i svima nama okupljenima bude i ubuduće na pomoći, rekao je uz ostalo don Ivica Jurišić.
Ankica i Vjeko potom su, kao i prije 60 godina u rodnom Ankičinom gradu Požegi, izrekli međusobne riječi ženidbenog saveza.
Uslijedio je i neizostavni poljubac, nakon čega se crkvom prolomio gromoglasni pljesak okupljenih. Poljupce, čestitke i lijepe želje mladencima prvi su izrazili članovi njihove obitelji, a potom su pljuštale čestitke i lijepe želje sa svih strana.
Nema onoga tko nije barba Vjeki, čuvenom zadarskom fotografu i njegovoj Ankici stisnuo ruku, uputio poljubac i zaželio još mnogo zdravlja i lijepih trenutaka u zajedničkom životu.
Čestitari i veselje do jutra
Među čestitarima su bili Vjekin brat Italo, načelnik Općine Poličnik Davor Lončar, počasni konzul Republike Ukrajine u Zadru Nikola Malić, bivši zadarski župan Ivo Grbić, predstojnik Ureda Državne uprave u Zadru Ivo Gregov, predsjednik ninskog Gradskog vijeća Davor Ćurjurić, predsjednik Lovačkog saveza Zadarske županije Mate Radić, Vjekini brojni prijatelji lovci Danijel Telesmanić, Mate Petrić i drugi u čije je ime lovac Tomislav Dražević slavljeniku uručio sliku Svete Obitelji. Još su se mogla zamijetiti lica liječnika Marka Prenđe, Željka Matasa, Nina Matulića, zadarskih gospodarstvenika Ivice Suraća, Bože Jusupa, Ljube Bolanče, Dragutina Olića Roka, Dragutina Kasuma, odvjetnika Žarka Bakočevića i njihovih supruga te mnogih, mnogih drugih prijatelja obitelji Surać.
Po okončanju crkvenog obreda svi sudionici ovog za mnoge nezaboravnog događaja uputili su se pješice od crkve prema poznatom murvičkom restoranu Komin. Putem ih je na gitarama i harmonici svirkom i pjesmom pratio zadarski trio “Marinero” u sastavu Ivica, Marin i Zrika.
Po dolasku dobrodošlicu im je priredilo osoblje restorana. Prije početka blagovanja za bogatim stolom na čijoj su se trpezi našli brojni specijaliteti i čuvene bijele i crne kapljice, don Jurišić je udijelio Božji blagoslov okupljenima dok se je barba Vjeko biranim i toplim riječima okupljenima od sveg srca zahvalio što su se odazvali i u velikom broju došli uveličati ovo nesvakidašnje slavlje njegove obitelji. Uz nastup zadarske grupe “Caliypso” i voditelja slavlja od strane neprikosnovenoga zadarskog radijskog voditelja Gordana Kurtovića pjevalo se i plesalo u veselom i razdraganom ritmu do sitnih noćnih sati.


 VJENČANJE U POŽEGI, ŽIVOT U ZADRU


Barba Vjeko je rođen 1929. godine u Murvici i čuveni je zadarski fotograf koji se tim poslom bavi od rane mladosti, tamo još od 1945. godine. Sad je u mirovini, a njegov je posao naslijedila kći Dolores. Supruga Ankica rođena je 1939. u Požegi i kad se udala imala je 18 godina. Njih dvoje upoznali su se u Požegi za vrijeme Vjekina boravka u tom gradu gdje, kako reče, otišao na motociklu na nagovor svoga ondašnjeg djelatnika Branka, koji je bio rodom iz Požege. Slavljenike, barba Vjeku i njegovu suprugu Ankicu zamolili smo da nam kažu u čemu je tajna njihove uspješne bračne veze te što bih imali poručiti svima onima koji se spremaju stati pred oltar.
– Imali smo u životu dosta teških dana, poglavito kad su djeca bila još malena. Ali bilo je puno, puno više lijepih i nezaboravnih trenutaka. Zahvaljujući u prvom redu ljubavi, međusobnoj toleranciji i uvažavanju te nadasve kršćanskom pristupu braku uspjeli smo u životu. Posebno smo sretni i zadovoljni kad vidimo naše potomke okupljene ovdje oko nas. Sreća i napredak nisu u novcu, već u skromnosti i poniznosti. Mladima poručujemo da se ne boje braka, da od njega ne zaziru jer on je Božja svetinja, rekli su nam slavljenici Ankica i Vjekoslav Surać.