Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Lončar: Ne znam zašto me prijavljuju, ni koji su im motivi!

Autor: Suzana Bandić

26.10.2012. 22:00
Lončar: Ne znam zašto me prijavljuju, ni koji su im motivi!

Foto: Velimir BRKIĆ



– Zbog velikog broja dopisa koji po svojem karakteru zapravo predstavljaju kaznene prijave protiv, u pravilu načelnika Općine Poličnik Davora Lončara, putem redarstvene vlasti zatražit ćemo poduzimanje izvida s ciljem pronalaženja osoba koje su podnositelji predmetnih prijava – stoji među ostalim u dopisu ŽDO-a


Zadarsko državno odvjetništvo u posljednjih desetak mjeseci zaprimilo je cijeli niz kaznenih prijava protiv načelnika Općine Poličnik, Davora Lončara, u kojima mu se spočitavaju raznorazne kriminalne radnje. Kako tužiteljstvo mora provjeriti svaku prijavu, pa makar i anonimnu, to su i učinili. Angažirana je policija koja je provjerila svaki navod u pojedinoj prijavi, no ubrzo se pokazalo, barem tako tvrde u ŽDO-u, kako su sve prijave ili neosnovane, ili nepotpune.
Primjerice, u jednoj od prijava navedeno je kako su čelni ljudi Općine Poličnik nenamjenski trošili sredstva za razvoj malog gospodarstva koja su bila osigurana od Republike Hrvatske.
Tko je Marina Kovač?
– Provedenim izvidima policije izuzeta je sva relevantna dokumentacija koja se odnosi na dodjelu sredstava iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Općini Poličnik za izgradnju poduzetničkih zona, ugovori koje je sklapala Općina s pojedinim društvima u pravcu realizacije izgradnje navedenih zona, odluke o odabiru najpovoljnijih ponuđača, privremene situacije, okončane situacije i slično te je i u dva navrata obavljen i razgovor s načelnikom Davorom Lončarom – izvijestilo je Županijsko državno odvjetništvo izvjesnu Marinu Kovač koja je stajala u potpisu prijave navodeći nadalje da je utvrđeno kako su sva sredstva korištena namjenski, kako su natječaji i radovi provedeni u skladu sa zakonom te da zapravo nema ništa što bi ukazivalo na bilo koju kriminalnu radnju. Što se pak tiče optužbi upućenih na adresu aktualne vlasti u toj općini, kojima ih se optužuje i su oni zbog lošeg vođenja Općine krivi za pad nataliteta, za brojna neobrađena zemljišta, za to što su Hrvati u emigraciji destimulirani za povratak u domovinu te za pojavu opojne droge u tom mjestu, iz ŽDO-a su odgovorili kako te navode ne mogu niti provjeravati jer među ostalim se ne konkretizira tko bi tu bio krivac.
No to je tek jedna od brojnih prijava s istim zaključkom zbog čega je Županijsko državno odvjetništvo, shvativši kako rade Sizifov posao, krenulo u potragu za osobom koja te prijave podiže. O tome su obavijestili, ali i na obavijesni razgovor pozvali mr. sc. Miljenka Marića, predsjednika zadarske podružnice SHZ-a i njihova kandidata za gradonačenika na predstojećim lokalnim izborima. Da je to tako, moglo se pročitati i na službenim stranicama te stranke gdje je objavljena obavijest ŽDO-a koju je potpisao Denis Sokol, zamjenik županijskog državnog odvjetnika.
– Zbog velikog broja dopisa koji po svojem karakteru zapravo predstavljaju kaznene prijave protiv, u pravilu načelnika Općine Poličnik Davora Lončara, putem redarstvene vlasti zatražit ćemo poduzimanje izvida s ciljem pronalaženja osoba koje su podnositelji predmetnih prijava, a potom i utvrđenja onih bitnih činjenica koje bi upućivale na osnove sumnje da bi podnositelji prijava počinili kazneno djelo iz čl. 302. Kaznenog zakona, lažno prijavljivanje – stoji među ostalim u dopisu ŽDO-a.
Lončar stalno na policiji
– Mi smo se očitovali na taj dopis ŽDO-a, obavljeni su neki razgovori i mi, zaista ne bismo više ulazili u to – kratko je samo ovu neobičnu situaciju prokomentirao Marić, no nešto rječitiji bio je “dežurni krivac” – Davor Lončar.
– Kažu da te prijave podiže Miljenko Marić iz Stranke hrvatskog zajedništva. Ja moram najprije reći da tog čovjeka nikada u svom životu nisam sreo, niti sam imao ikakvih kontakata s njim. Nisam znao kako izgleda dok ga nedavno nisam vidio u medijima. Ja ne znam odakle njemu ti podaci, koji su mu motivi, kakve on uopće ima veze s Općinom Poličnik i sa mnom, zašto me prijavljuju. U zadnjih desetak mjeseci bio sam na policiji da ni sam ne znam koliko puta. Svaki put nosio sam dokumentaciju na uvid i svaki put pokazalo se da su prijave neutemeljene – kaže Lončar ističući da sadržaj nekih prijava nije logičan jer nije u nadležnosti Općine Poličnik, pa tako ni njegovoj. U jednoj od prijava optužen je za rušenje raspela u predjelu Barjašića, s čime, tvrdi, nema baš nikakve veze, niti bi se u takvo što upuštao.
– Čuo sam da tužiteljstvo istražuje tko podiže te lažne prijave, ali ja nemam ništa s tim. Nije niti Općinama to prijavila pa mogu samo pretpostaviti da to rade po službenoj dužnosti. Činjenica je da smo zbog tih prijava i ja, i policija, i tužitelji izgubili dosta svoga dragocjenog vremena nizašto – zaključio je Lončar.