Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Šezdeset godina studija Povijest umjetnosti u Zadru

26.10.2016. 22:00
Šezdeset godina studija Povijest umjetnosti u Zadru


Godišnjica utemeljenja studija Povijest umjetnosti u Zadru, 60. po redu, obilježavat će se kroz cijelu akademsku godinu 2016.-2017. Sve je započelo još krajem rujna kada je održan znanstveni skup XV. Dani Cvita Fiskovića u organizaciji Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru.
Od 10. do 24. studenog u Galeriji umjetnina Narodnog muzeja u Zadru održava se treći Biennale hrvatske mlade fotografije.
Od aktivnosti koje slijede iza toga prvi na rasporedu je znanstveni kolokvij 25. studenog u 10 sati, na kojem će kraćim izlaganjima od po 15 minuta sudjelovati svi nastavnici Odjela, a u kojima će govoriti o nekoj od tema kojima se trenutačno bave u svom znanstvenom radu.
U periodu jesen – zima u dvorani Galerije umjetnina održat će se niz predavanja koja će biti organizirana svaki tjedan, i to petkom navečer u 18 sati pod naslovom O umjetnosti petkom: šezdeset godina studija povijesti umjetnosti u Zadru, a koja će održavati stariji djelatnici Odjela (tema: struka, povijesna jezgra Zadra danas), te predavanja Ivana Josipovića o povijesti Odjela (Tragom umjetničkih djela – povijesni pregled razvoja i djelovanja Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru) i Antonije Mlikote o povijesti fakultetske zgrade (Od Suzana do Bernardija – o povijesti fakultetske zgrade).
Od 7. do 9. prosinca u zgradi Doma hrvatske mladeži, u studentskom klubu „Božo Lerotić” i dvorani 113 Odjela za povijest umjetnosti održat će se dani povijesti umjetnosti: studentske izložbe, radionice, predavanja…
Za proljeće 2017. Odjel planira zajednički izlet studenata i nastavnika na utvrdu sv. Mihovila na Ugljanu. U ljetnom semestru 2017. na odjelu će biti predavanja gostujućih stručnjaka iz Hrvatske i Europe.
Za obilježavanje šezdesete obljetnice Odjel je tiskao prigodne plakate i majice s logom Odjela, te spomenom obljetnice i Dana povijesti umjetnosti, a majice će biti dijeljene studentima i nastavnicima. Također, pored promocije tijekom Otvorenih dana Sveučilišta, na zaslonu na prvom katu fakultetske zgrade tijekom gore navedenih događanja planiraju se prikazivati fotografije s Odjela, logo šezdeste godišnjice, isječke iz novina…