Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

“Zatvaraju” kredit kojim je financiran novoizgrađeni pročistač otpadnih voda

26.10.2016. 22:00
“Zatvaraju” kredit kojim je financiran novoizgrađeni pročistač otpadnih voda


Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, nakon kontrole na terenu, donijela je Odluku o isplati Općini Zemunik Donji iznosa od 4.839.077,15 kuna u svrhu izgradnje pročistača otpadnih voda u Zemuniku.
– S tim kreditnim sredstvima plaćeni su svi radovi na pročistaču. Isplatom sredstava od strane Agencije, općina zatvara kredit u odabranoj banci, obznanio je načelnik Ivica Šarić.
Riječ je o sredstvima za novoizgrađeno postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda u Općini Zemunik Donji na Tromilji, na ulazu na brzu cestu od čvora Zadar 2 autoceste A1 – luka Gaženica.
– Ovaj projekt je prvi ovakav izgrađen u zadarskom zaleđu. Jedan je od najvećih i najizazovnijih ekoloških zahvata uopće dosad na zemuničkom području i šire u zaobalju, kazao je Šarić.
Projekt će, ističe načelnik, doprinijeti očuvanju okoliša, smanjit će se rizik od lokalnih poplava, omogućit će bolje sanitarne uvjete te će pozitivno utjecati na razvoj gospodarstva.
Novac za projekt pročišćavanja otpadnih voda odobren je preko IPARD programa Mjere 301. Agencija je nakon prijave Općine Zemunik Donji na IPARD mjeru 301 s njima potpisala ugovor o dodjeli sredstava iz toga programa iz EU fondova.
– Temeljem Ugovora o dodjeli sredstava općina je raspisala natječaj za nabavu novčanih sredstava za izgradnju pročistača, za što je i potpisala ugovor o kreditu, govori prvi čovjek općine.
Shodno međunarodnom natječaju za izvođača radova po Prag proceduri, odabran je kao najpovoljniji ponuđač konzorcij Maib-Sarađen.
– Nakon radova, krajem kolovoza izvršen je tehnički pregled i ekološki pročistač je dobio zeleno svjetlo po svim svjetskim standardima, na temelju čega su nam i odobrena sredstva za isplatu kredita, ponosno naglašava Šarić.
U ovom trenutku je na kanalizacijski spoj do pročistača otpadnih voda spojen Dom za odrasle osobe Zemunik i dvije obiteljske kuće.
– Investicija spoja od Doma za odrasle osobe do pročistača otpadnih voda u iznosu 850.000 kuna u potpunosti je financirana iz općinskog proračuna, naglasio je zemunički načelnik.
Općina je izradila projektnu dokumentaciju te ishodila građevinsku dozvolu za kanalizacijski sustav u duljini od dvije tisuće metara od naselja Zemunik Gornji do pročistača.
– Na taj kanalizacijski spoj spojit će se u budućnosti naselje Zemunik Donji, navodi Šarić.
Navedeni projekt prijavila je općinska tvrtka Zemunik odvodnja d.o.o. na natječaj ruralnog razvoja Mjera 7.2.1. prema Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.
– Planira se krenuti u postupak projektiranja preostalog djela područja općine Zemunik Donji. Projektiranje će se provoditi u nekoliko faza, a sve projektiranje će ići preko Zemunika odvodnje d.o.o. koju vodi direktor Jure Buljat, zaključio je Ivica Šarić.