Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dilerima prijeti i do 40 godina zatvora

Autor: Minja Gugić

26.11.2008. 23:00
Dilerima prijeti i do 40 godina zatvora


Ivo Bratović, Ante Šale, Tomislav Petković Srića, Milorad Troskot Mime i Bogdan Pepić u pritvoru su od ožujka ove godine kada su uhvaćeni s rekordnom količinom droge u povijesti PU zadarske, a početak suđenja zakazan je za 22. prosinca
Nakon što je sredinom lipnja završena istraga, a sredinom srpnja Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, sa sjedištem u Splitu, podigao optužnicu protiv Ive Bratovića (36), Ante Šale (36), Tomislava Petkovića Sriće (32), Milorada Troskota Mime (41) i Bogdana Pepića (41) zbog udruživanja radi preprodaje pet kilograma čistog heroina i pet kilograma smjese, napokon je zakazan i početak ovog medijski vrlo zanimljivog i dugo očekivanog suđenja, a to je 22. prosinca ove godine.
Naime, spis je dodijeljen Borisu Radmanu, sucu Županijskoga suda koji je u javnosti ostao upamćen kao prvi sudac koji je u povijesti zadarskog pravosuđa izrekao kaznu doživotnog zatvora od po 40 godina Šimi Medaniću (51) i Perici Majstoroviću (46) zbog ubojstva Šimine sedam godina starije sestre Slavice Medanić.
Istraga vezana uz slučaj optužene petorice s drogom dugo je trajala jer su se osim saslušanja brojnih svjedoka obavila i brojna te vrlo zahtjevna vještačenja stručnjaka, kao što je telekomunikacijsko te kombinirano psihijatrijsko i psihologijsko svakog od petorice optuženih.
Zadarska javnost zasigurno dobro pamti uhićenje i privođenje istražnom sucu Bratovića, Šale i ekipe koji su podsjećamo, uhvaćeni u dugotrajnoj i pomno planiranoj policijskoj akciji kodnog imena “selo” i u koju je bilo uključeno čak 35 policajaca.
Zaplijenjena je rekordna količina droge u povijesti PU zadarske, a osim droge pronađena su i dva pištolja, 32 komada streljiva i 12 detonatora.
Zaplijenjena droga bila je namijenjena zadarskom narkotržištu, a njena sveukupna vrijednost prodajom na ilegalnom tržištu procijenjena je na oko pet milijuna kuna.
Dugotrajna i iscrpna istraga
Osim ove petorice, na krim obradi u Zadru tada su bile još tri osobe, među kojima i supruga Tomislava Petkovića, ali su zbog nedostatka dokaza pušteni na slobodu.
Sva droga je pronađena u kući u mjestu Kašić, čiji je vlasnik rođak uhićenog Milorada Troskota Mime. Troskot je, inače, prije uhićenja bio zaposlenik benzinske postaje Ine u Jazinama.
S njim je u vrijeme uhićenja bio i Ante Šale koji je već osuđivan zbog preprodaje droge, a policija ih je navodno uhvatila na djelu – u trenutku kada su “bijeli prah” pakirali u vrećice.
Zadarska javnost već je ranije čula za Antu Šalu koji je zbog preprodaje 4,3 kilograma heroina 2003. godine, pravomoćno osuđen na sedam i pol godina zatvora. No u svibnju prošle godine pušten je iz gospićkog zatvora na uvjetni dopust.
Tomislav Petković Srića iz Bibinja također je poznat jer je već osuđivan zbog droge, a Zadrani još pamte srpanj 2002. godine kada je policija uhitila šestero Bibinjaca zbog udružene preprodaje heroina. Tada su osim Tomislava Petkovića uhićeni i Ivica Lisica zvani Piko, Gojko Lisica zvani Tica, Anamarija Lisica, Romeo Kinda zvani Rome i Gordan Vešović zvani Vešo.
O Srići se pisalo i nakon uhićenja
Ime Tomislava Petkovića Sriće i posljednjih je mjeseci punilo novinske stupce zbog pokušaja ubojstva njegove nevjenčane supruge Ane Treščec na koju je pucala iz pištolja u glavu, Gorana Lukić.
Lukićeva i njezin nevjenčani suprug Elvis Mirkov uhićeni su, optuženi za pokušaj ubojstva i sada u pritvoru zadarskog Istražnog centra čekaju početak suđenja. Ana Treščec, pak, iako je ostala bez oka i dijelom paralizirana preživjela je i sada se prema našim informacijama nalazi u rehabilitacijskoj ustanovi.
Nakon pokušaja ubojstva Ane Treščec s obzirom na to da motiv još nije poznat, špekuliralo se informacijom kako je motiv – šutnja Tomislava Petkovića Sriće na predstojećem suđenju zbog opasnosti da ne postane “pokajnik”.
Osim toga, neki od optuženih bili su i na famoznoj “listi dilera” koja se 2001. godine pojavila na ulicama Bibinja, a koju su navodno sastavili bibinjski roditelji, ogorčeni neučinkovitošću policije oko njihova hvatanja.
Što se tiče Ive Bratovića, ovaj gimnazijski đak zadnji je put prijavljen prije osam godina, a samo jedanput zbog droge i to za manju količinu. Sva ostala kaznena djela koja Bratović ima  na duši”, a njih je ukupno devet, odnosila su se na imovinske delikte. Do sada nikada nije osuđivan.
Heroin u Zadar “balkanskom rutom”
Heroin je u Zadar bio dopremljen tzv. “balkanskom rutom” iz susjedne Bosne i Hercegovine. Bogdan Pepić iz okolice Banjaluke dovezao je drogu koju je trebao prodati Šali.
Ostavio je drogu na skrivenom mjestu, Šale ju je preuzeo, a Troskot ga je nakon toga odvezao u kuću u blizini Stankovaca gdje ih je policija i uhitila s heroinom.
Vrijednost zaplijenjene droge na zadarskom narkotržištu procijenjena je na oko pet milijuna kuna.
Osim suđenja Elvisu Šopiću zbog ubojstva nesretnog taksista Igora Ćustića, suđenje petorici “dilera” zasigurno će biti jedno od onih koji će obilježiti ovu godinu u Zadru jer s obzirom na to da su optuženi za najteže kazneno djelo iz domene zlouporabe droge – udruživanje radi preprodaje, zakonski im prijeti i kazna dugotrajnog zatvora.