Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Rađen po dolasku u Grčku opet uhićen

Autor: Siniša Klarica

26.11.2008. 23:00
Rađen po dolasku u Grčku opet uhićen

Foto: Filip BRALA



Odmah po slijetanju na aerodrom u Solunu 16. studenoga Rađen je uhićen jer Republika Hrvatska nije ukinula tjeralicu za njime. Pet sati proveo je u pritvoru, a pušten je tek nakon intervencije njegovih nekadašnjih košarkaških klubova
Benkovački Srbin Ernest Rađen koji je na Županijskom sudu u Zadru oslobođen optužbi za sudjelovanje u napadu na Škabrnju, nedavno je ponovno bio uhićen u Grčkoj. Rađen je, podsjetimo, 14. listopada, nakon 550 dana provedenih u zadarskom pritvoru pušten iz zatvora. Nakon mjesec dana Rađen se odlučio vratiti u Grčku, a odmah po slijetanju na aerodrom u Solunu 16. studenoga Rađen je uhićen jer Republika Hrvatska nije ukinula tjeralicu za njime. Rađen je pet sati proveo u pritvoru, a pušten je tek nakon intervencije njegovih nekadašnjih košarkaških klubova Aris i PAOK u kojima je radio kao pomoćni trener. Ipak Rađen je ovog trenutka bez angažmana u grčkoj košarci, jer su za ovu sezonu potpisani svi ugovori.
Zbog toga, kako doznajemo, Rađen će preko svog odvjetnika u Hrvatskoj Slobodana Budaka najvjerojatnije pokrenuti postupak za nadoknadu štete i izgubljene dobiti, ali i zbog pogoršanog zdravstvenog stanja. Također, u Grčkoj će najvjerojatnije pokrenuti postupak zbog nepravilnosti u ekstradicijskom postupku.
Ernestova sestra Edita Rađen također je optužena i u odustnosti osuđena zbog sudjelovanja u napadu na Škabrnju. Prema njenim rječima, Grčkoj je podmetnuta optužnica na kojoj je njeno ime, ali na kojoj se ne nalazi ime njenog brata. Igrom slučaja, na obje optužnice je po 26 optuženih osoba.
– Na listi na kojoj je moj brat svih 26 osoba oslobođeno je optužbe, a samo je moj brat procesuiran. Također, dva puta je izmijenjena optužnica koja nije bila utemeljena.
Ona očekuje, kao što se to dogodilo i njezinu bratu, da će biti oslobođena, ističući slučaj svoga brata koji je neizmjerno zahvalan Hrvatima koji su svjedočili da nije umiješan u ratni zločin. Ernest Rađen, unatoč formalnoj činjenici da je osuđen zbog sudjelovanja u oružanoj pobuni, a kasnije pomilovan po Zakonu o oprostu od sudjelovanja u oružanoj pobuni protiv RH, tražit će zadovoljštinu sve do Suda za ljudska prava u Strasbourghu.


 EDITA RAĐEN: NAMJERAVAM DOĆI U ZADAR I UČINITI ISTO KAO I MOJ BRAT


– Već dva puta Vrhovni sud je vraćao postupak na Županijski sud u Zadru, ali oni nisu htjeli odustati od optužnice. Stoga i ja razmišljam, ako Vrhovni sud prihvati stav Županijskog suda u Zadru, učiniti isto kao i moj brat, tim više što sam u vrijeme napada na Škabrnju bila u Domu zdravlja Benkovac, na svom radnom mjestu u zubnoj ambulanti, rekla je Edita Rađen, spominjući da njene tvrdnje može potvrditi najmanje desetak svjedoka, većinom Hrvata, jer je u to vrijeme još uvijek radio stanoviti broj Hrvata u Domu zdravlja Benkovac.