Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pobjeda ili Druga liga

26.11.2010. 23:00
Pobjeda ili Druga liga


Bilo kakav drugačiji ishod – neodlučen ili, još gore, poraz, Zadrane bi gurnuo dalje u provaliju


Kolo po kolo, Prva hrvatska rukometna liga polako je dogurala do završnice jesenskog dijela. Do kraja su ostale samo tri utakmice, a Zadar je uoči 11. pokušaja na začelju ljestvice s četiri boda – isto koliko je prikupio i njihov sutrašnji (nedjelja) suparnik Umag. Stoga, računica je ovaj put više nego jednostavna: ako je o(p)stanak i dalje primarna ambicija “plavih”, onda je pobjeda jedina opcija. Bilo kakav drugačiji ishod – neodlučen, ili još gore poraz, Zadrane bi gurnuo dalje u provaliju, a ljestve povratka postale još klimavije. Na parket u Mocirama u 17 će sati istrčati domaći sastav koji je – iako loše odrađene pripreme i bodovni konto ne sugeriraju – nedvojbeno kadar uzeti oba boda; međutim, ako se ne pokaže takvim, onda je sivilo Druge lige (gledano iz perspektive nekadašnjeg člana elitnog razreda) možda i objektivna posljedica. Preteška i, neki će reći, zloslutna teza? Ne, jer pitanje je bi li se klub s četiri ili pet bodova iz 11 utakmica uopće mogao izvući, posebno kada će i ostale momčadi u pokušaju ostanka upregnuti sve snage. Iako su oba sastava u istoj, nezavidnoj situaciji, Umag je posljednju prvenstvenu pobjedu upisao u šestom kolu kada je kod kuće svladao Prelog, a to ga svakako gura u red protivnika koje rukometaši iz Mocira ove sezone mogu i koje bi trebali dobiti. Ipak, Miroslav Čačić, trener Zadra, kaže kako svojoj momčadi ne bi dodijelio ulogu favorita.
– Mi svakako imamo imperativ pobjede, no teško je govoriti o favoritima. Prednost nam daje jedino domaći teren, ali to ne znači da nam pobjeda nije nužna. Bez nje bi znatno umanjili svoje šanse, dok bi nam dva boda otvorila put dalje. Umag je protivnik u našem rangu i trebamo učiniti sve kako bismo došli do novog slavlja. Ne želim zvučati bahato, ali ne trebamo se previše zamarati s gostujućim sastavom i nikakvim kalkulacijama, već nadvladati imperativ i pobijediti – istakao je strateg “plavih” koji u susretu 11. kola neće moći računati na ozlijeđenog vratara Svorcinu, no zato bi redove Zadra mogao pojačati Ivan Lukežić, nova akvizicija na pozicijama lijevog krila i srednjeg vanjskog.
– Riječ je o kvalitetnom igraču koji bi nam u daljnjoj fazi natjecanja mogao biti od koristi. Riješi li se do nedjelje sva papirologija, Lukežić će biti u našem sastavu – kazao je Čačić.
Raspored 11. kola: Zadar – Umag (nedjelja, 17 sati), Mladi rudar – Hrvatski dragovoljac, Brod – Crikvenica, Ivančica Ivanec – Senj Wallenborn, Osijek – Prelog, Spačva Vinkovci – Županja, Kaštela Adriachem – Đakovo 36:35 (igrano ranije).


 UMAG ODNIO SNOVE




Nema sumnje, poraz u Umagu prošle sezone u 15. kolu (24:25) koštao je Zadar ulaska u Premijer ligu. Iako je tada do kraja ostalo 11 kola bilo je jasno da bi neočekivani poraz u Umagu Zadrani mogli skupo platiti. To se na kraju i dogodilo, a priliku da protiv Arene u pretposljednjem kolu u Mocirama nadoknade propušteno Zadrani nisu iskoristili (s Puljanima je završili 23:23). Tako su “plavi” elitni razred izgubili tamo gdje su svi ostali konkurenti pobijedili (Gorica, Arena, Crikvenica).
Za Zadar su tada nastupili: Vučković 5, Jerak 1, Buovac 3, Svorcina, Miletić, Peronja, Vidović 2, Balent, Brkljača 1, Mijolović, Marinović, Humbolt 4, Markić, Bašić 7, Cota, Peša 1. Trener: Roko Paleka.


 U MOCIRAMA DERBI TREĆE LIGE


Arbanasi i Knin ’95, dva pretendenta za titulu prvaka Treće rukometne lige – jug, danas (subota) će u Mocirama odigrati derbi sedmog kola. Izabranici Žarka Jakšića dočekuju tradicionalno neugodne Kninjane, no ako je suditi po slavlju Zadrana u pripremnom dvoboju, odnosno po tri uzastopne pobjede, domaći se imaju pravo nadati novom uspjehu. Vodeći Knin je u pet odigranih susreta upisao četiri pobjede i jedan poraz, dok trećeplasirani Arbanasi imaju utakmicu manje i 3-1 omjer. Hoće li “crno-bijeli” detronizirati vodeću momčad i otvoriti put prema višem rangu, saznat ćemo danas, s početkom u 16 sati.