Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Milin: Želimo proći u polufinale

Autor: Drago Bajković

26.11.2012. 23:00
Milin: Želimo proći u polufinale

Foto: PIXELL



Imamo 1:0 iz prve utakmice i nećemo se bazirati na obrani tog rezultata. Želimo postići gol pa neka onda Koprivničani razmišljaju kako dati tri za prolaz – kazao je Ferdo Milin, trener Zadra


Prva u nizu kvalifikacijskih utakmica koju će odigrati Zadar do kraja sezone riješena je na najbolji mogući način. Momčad sa Stanova je na svom travnjaku “isprašila” direktnog konkurenta u borbi za ostanak u prvoligaškom društvu – vinkovačku Cibaliju. Krajnji rezultat ipak objektivno ne svjedoči o samom tijeku utakmice. Prvi komentar onoga tko nije gledao ovaj dvoboj bio bi da je Zadar lako i uvjerljivo pobijedio Cibaliju. Istina, pobjeda je na kraju uvjerljiva, ali da je bilo lako, to baš i ne stoji.
Ono što svakako treba naglasiti je da su Zadrani odigrali možda i najbolju utakmicu sezone. Što je najbolje postigli su svih pet zgoditaka, ali nažalost jednoga u svoju mrežu. Upravo taj detalj vrlo je važan u ocjeni težine i vrijednosti ove pobjede. Zašto? Kod vodstva od 2:0 i pregršt promašenih prilika dogodila se mala nesmotrenost Heistera (koji je do tada igrao možda i najbolju partiju u dresu Zadra) kada je pogodio svoju mrežu. U tim trenucima Cibalia je preuzela konce igre u svoje ruke i pritiskala. Međutim, momčad Ferde Milina vrlo brzo je vratila stari ritam i trećim zgoditkom riješila pitanje pobjednika.
Zadar je relativno brzo, točnije u 17. minuti došao do vodstva. Antonio Mršić u trećoj utakmici zaredom zabija gol što je najbolji pokazatelj njegove forme koja je u očitom usponu. Ne samo da postiže važne zgoditke već i puno više sudjeluje u igri svoje momčadi i, ako ovako nastavi, definitivno bi mogao biti prevaga u nastojanjima Zadra da se izdigne s dna ljestvice. Stipe Perica, 17-godišnji napadač Zadra, definitivno je otkriće sezone, barem za sada. Ne samo da je Dinamu u Kupu zabio dva gola na Maksimiru, sada je i Vinkovčane matirao dvaput i pokazao da se u ovom igraču krije dragulj koji itekako pažljivo treba brusiti. Perica je na početku svoga puta kada vrebaju mnoge “opasnosti”, ali ako ostane čvrsto na zemlji svjestan da još nije napravio praktički ništa, mogao bi dogurati daleko – do zvijezda. Međutim, u subotu je Zadar imao puno junaka na travnjaku i nepravedno je isticati samo neke od njih. Ivančić je zajedno s Pericom radio takav pritisak na zadnju liniju gostiju iz Vinkovaca da to odavno nije viđeno na Stanovima. Istina, promašio je tri “zicera”, ali njegov doprinos u ovoj utakmici puno je veći nego se to čini na prvi pogled. Otvarao je svojim kretnjama prostor suigračima, a bio je asistent Perici za drugi zgoditak. Begonja je također odigrao odličnu utakmicu, uostalom i sam je poentirao u 90. minuti. Obrana, Prahić, Jerbić i Sarić, zajedno s Ježinom bila je poput bedema, tek jednom ili dvaput dopustili su Vinkovčanima da ih malo zaljuljaju. Igor Banović je, barem po ocjenama zadarskih novinara, odigrao jednu od najboljih partija u dresu Zadra. Bilaver je također radio “nered” po desnoj strani gostujuće obrane, a posebno je bio koncentriran u obrambenim zadacima. U svakom slučaju, Zadar protiv Cibalije praktički nije imao lošu kariku. A kada je to tako, onda pobjeda teško može izostati. Zadrani su ovu pobjedu, na dan njihova grada, izvojevali srcem, velikim htijenjem i borbenošću i, na kraju krajeva, znanjem. Bravo!
Ferdo Milin, trener momčadi sa Stanova već u nedjelju ujutro dvoboj s Cibalijom smjestio je među “arhivske”, ali ipak nismo mogli u potpunosti zaobići tu temu.
– Još jednom čestitam svojim igračima. Nije bilo lako, noć prije utakmice uopće nisam spavao. Bio sam svjestan da nam eventualni poraz ili čak i remi, donosi trasiran put prema Drugoj ligi. Međutim, moji su igrači pokazali kako se bori za boje svoga kluba i poštovali su dogovor iz svlačionice. Kada bih morao nabrajati pojedinačne učinke, morao bih spomenuti sve igrače, ali baš sve. Ipak, spomenut ću jednoga čiji je učinak možda pao u drugi plan, a bio je golem. Radi se o Ivančiću, koji je istini za volju promašio nekoliko zicera, međutim svojim pristupom i borbenošću poveo je cijelu momčad u ovu pobjedu. Nije se upisao u strijelce, pa ga se manje spominje od Mršića, Perice i Begonje, ali napadao je zadnju liniju, asistirao, otvarao prostor…
Milin je na konferenciji za novinare spomenuo i neke stvari koje nisu bile dobre.
– Istina je, bilo je stvari koje nisu bile idealne i tiču se otvaranja drugog poluvremena. Radi se prije svega o gubitku rasporeda u pojedinim trenucima i na tom segmentu još moramo raditi. Međutim, to su stvari na kojima radimo već duže vrijeme i već se osjeća napredak.
Nema previše vremena za opuštanje, Zadrani već u srijedu brane u Koprivnici minimalnu prednost iz prve utakmice četvrtfinala Kupa.
– Želimo proći u polufinale i dat ćemo sve od sebe da do toga i dođemo. Imamo 1:0 iz prve utakmice i nećemo se bazirati na obrani tog rezultata. Želimo postići gol, pa neka onda Koprivničani razmišljaju kako dati tri za prolaz. Najvažnije od svega je da odigramo dobru utakmicu, da damo sve od sebe, a onda se i naše šanse za prolaz u polufinale povećavaju. Bit će teško, ali smatram da u Koprivnici možemo do novog iznenađenja – rezolutan je bio Zadrov strateg.


Banović propušta Istru




Igor Banović, veznjak Zadra, na utakmici protiv Cibalije zaradio je treći žuti karton i nema pravo nastupa u 18. kolu kada njegova momčad gostuje u Puli. S obzirom na to da se žuti kartoni ne računaju za Kup, Banović će najvjerojatnije biti u sastavu za Koprivicu. Dvije javne opomene u redovima Zadra za sada imaju Luka Begonja, Marcel Heister, Antonio Mršić, Stipe Perica, Ante Sarić i Dragan Župan.