Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ne ovakvom porezu na nekretnine!

Autor: Siniša Klarica

26.11.2012. 23:00
Ne ovakvom porezu na nekretnine!

Foto: Filip BRALA



Porez ne smije biti veći na objekte u kojima se stanuje, na vikendice koje su se gradile 30 godina i na naslijeđene nekretnine. Međutim, jasno je kako to nije lako primijeniti u praksi, priznaje i Ingrid Antičević-Marinović
Na jedinice lokalne samouprave pao bi teret globljenja svojih građana. Nije u redu donositi takav nedorečen zakon pred lokalne izbore – Zvonimir Vrančić


Prijepor u vladajućoj koaliciji vezan za Zakon o porezu na nekretnine, u Hrvatskoj je, pa i u Zadru, na jednu stranu stavio HDZ i HNS, a na drugu SDP. Kako se provedba poreza prebacuje na jedinice lokalne samouprave, time je zanimljivije što o tome misle čelnici zadarskih stranaka u “postupku”. Gradonačelnik Zvonimir Vrančić je još otprije izjavio kako Gradu Zadru ne treba taj porez, a i njegova stranka HDZ se negativno izjasnila prije nego što je uopće bio poznat nacrt Linićevog zakona.
– Najprije mislim da sad nije vrijeme za donošenje ovog zakona jer su naši građani toliko opterećeni i teško da bi izdržali daljnje namete. Mislim da je zakon donesen u atmosferi improvizacije i da nije dobro osmišljen. Tim porezom kaznili bi se oni koji su štedjeli kroz nekretnine, a na drugu stranu, ostala bi netaknuta bogatstva. To nije pravedno, napose što i primjena takvog poreza ne može biti jednostavna, kaže zadarski gradonačelnik.
Na udaru legalisti
Vrančić se boji da bi na udar prvo došli legalisti i oni koji su sredili svoje vlasničke odnose u nekretninama, a oni koji nisu sredili svoje vlasništvo kao i bespravni graditelji, ne bi došli pod udar poreza. Vrančić kaže da se nisu stvorile pretpostavke za uvođenje tog poreza tim više što bi to bio jedan od prihoda jedinica lokalne samouprave.
– Na jedinice lokalne samouprave pao bi teret globljenja svojih građana. Nije u redu donositi takav nedorečen zakon pred lokalne izbore. Uostalom, plašim se da je to uvertira u “spuštanje” nekih financijskih obveza s državne na lokalnu razinu, gdje bi razliku u iznosu pokrivale jedinice lokalne samouprave. Primjer je uvođenje devetogodišnjeg osnovnog obrazovanje za koje u 2013. nisu predviđena proračunska sredstva, rekao je Vrančić, apelirajući na Vladu da odustane od donošenja ovog zakona.
Vrančić naglašava da je HDZ o tome zauzeo principijelan stav i te da je očito da se u vladajućoj koaliciji iščitava dosta snažan sukob bač oko zakona, što u konačnici nije dobro jer se iz tog reflektira nestabilna vlast.
Stav svoje stranke o Zakonu o porezu na nekretnine podržava i predsjednica županijskog HNS-a Vesna Sabolić.
– Potpuno se slažemo sa stavom predsjedništva naše stranke o Zakonu o porezu na nekretnine. Zakon treba temeljitije pripremiti i javno o njemu progovoriti. Iako je postupanje oko zakona bilo nefer prema koalicijskim partnerima, mislim da to ne može poremetiti odnose unutar Kukuriku koalicije. Sa zakonom o porezu na nekretnine ne treba žuriti. Treba ga dobro pripremiti jer on ne smije biti nepravedan. Njegova namjera mora biti da i bogati sudjeluju u javnom dobru svih građana Hrvatske, rekla je Vesna Sabolić.
Kazneni porez za ratne profitere?
Njena koalicijska partnerica predsjednica zadarskog SDP-a Ingrid Antičević Marinović naglašava da je porezna reforma potrebna. Ovim se zakonom, kaže Antičević Marinović, ukida komunalna naknada, ali je potrebno točno precizirati kako će se zakon primijeniti.
– Po mom mišljanju, porez se ne smije biti veći na objekte u kojima se stanuje, na vikendice koje su se gradile 30 godina i na naslijeđene nekretnine. Međutim, jasno je kako to nije lako primijeniti u praksi. Porez treba snažno primijeniti na građevinske špekulante, na one koji su napuhali cijene nekretnina i na one koji ‘vikendice’ izgrade u jedan tjedan. Špekulantima takvi objekti sad zjape prazni, ali svejedno ne žele spustiti cijenu dok se mladi ljudi ne odlučuju na kupnju stanova jer većina za to nema novca, rekla je Ingrid Antičević Marinović.
Po predsjednici zadarskog SDP-a trebalo bi ponovno razmisliti o uvođenju tzv. kaznenog poreza za ratne profitere, za one kojima se stjecanje imovine ne može dokazati, ali koji također ne mogu dokazati da su imovinu stekli na pravno valjani način.


Još se ne zna HNS-ov kandidat za dogradonačelnika




HNS će na lokalnim izborima podržati Ivu Bilića, kandidata SDP-a za gradonačelnika. Međutim, tko će biti HNS-ov zamjenik gradonačelnika još se uvijek ne zna. To ovisi, kaže Vesna Sabolić, o tome kakav će tim Bilić okupiti oko sebe. Točnije, dodaje Vesna Sabolić, to ovisi o stručnom profilu kandidata za zamjenika gradonačelnika koji će biti nužan za tu dužnost. Uglavnom, pregovori HNS-a i SDP-a su na pola puta pa se i o ostalim pozicijama unutar koalicije još nije razgovaralo.