Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Hranidba ovaca na otocima u hladnijim mjesecima

26.11.2013. 23:00
Hranidba ovaca na otocima u hladnijim mjesecima


Preselili smo na otok i nabavili dvadeset rasplodnih ovaca. Kako da ih hranimo, pita jedna naša čitateljica sa otoka.
Da biste održali ovce u dobroj kondiciji te da biste imali kvalitetnu janjad, morate ih dobro njegovati, osigurati im barem po zimi dobar smještaj, ali ih i dobro hraniti što je jedan od osnovnih preduvjeta dobre ovčarske proizvodnje. No hranidba ovaca ovisi o mnogim čimbenicima. Količina hrane ovisi prije svega o pasmini ovaca, da li je to mala ovca kao creska pramenka ili ovca neke veće pasmine, o tome da li su to odrasle  ovce , šilježice ili se radi o manjoj ili većoj janjadi. Osim toga, različita je hranidba ovaca pred pripust, ovaca koje su u ranoj ili kasnoj gravidnosti te ovaca koje daju mlijeko ili onih koje su zasušene. Trebalo bi različito hraniti i ovce koje doje jedno ili dva janjeta. Ishrana u ljetnom i zimskom razdoblju također se dosta razlikuju.
Nakon razdoblja sisanja ili mužnje, ovce prestaju proizvoditi mlijeko i u tom razdoblju sve svoje hranidbene potrebe namiruju ispašom. Ukoliko trave nema dovoljno treba im dodavati ostala voluminozna krmiva, sijeno i slično a ako je voluminozna hrana loše kvalitete tada im treba dodavati i nešto koncentriranog krmiva, pojedinačne žitarice ili njihovu smjesu. Koliko će žitarica trebati dodavati ovisi o pasmini, razvijenosti i kondiciji ovaca no manjim pasminama ne treba davati više od 20- 30 dag žitarica na dan.
U sezoni parenja za ovce i hranidbom treba dobro pripremiti. Mjesec dana prije pripusta ovce se presele na bolji pašnjak i počinju prihranjivati žitaricama. Ako su u lošijoj kondiciji treba im dati i do 35 dag žitarica dnevno. Tako pripremljene ovce intenzivnije će se tjerati, bit će plodnije, mliječnije i imat će vitalniju i otporniju janjad.
Ishrana gravidnih ovaca ovisit će o tome u kojoj je fazi gravidnost. U prva tri i pol mjeseca gravidnosti potrebe ovce za dodatnom hranom su manje dok u drugoj polovini trebaju više hrane i smjese nešto drugačijeg sastava. Tako zimi kada je paša oskudna u prvoj polovici gravidnosti ovci treba osigurati oko 0,5- 0,7 kilograma dobrog livadnog sijena dnevno i 0,3 do 0,45 kg smjese tipa A koja sadrži nešto više kukuruza i posija a manje zobi. U drugoj polovici gravidnosti ovcama je potrebno davati nešto više sijena 0,8 do 0,9 kg dnevno te oko 0,70 kg smjese “B” koja sadrži nešto više bjelačevina, zobi i sojinu sačmu, a manje kukuruza i pšeničnih posija. Obje smjese sadrže i mineralno-vitaminski dodatak što, uz ostalo, pozitivno utječe na razvoj ploda.
U prvih 6 mjeseci nakon janjenja ovcama je potrebno zimi davati 1-1,5 kg sijena i do 1 kg smjese “C” koja sadrži više kukuruzne prekrupe nego zobi i posija ali i oko 20 posto sojine sačme te malo stočne krede i obavezan mineralno-vitaminski dodatak. U drugom dijelu laktacije je dovoljno davati do 1 kg livadnog sijena i do 0,7 kg smjese “B”.