Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Roditeljima ovisnika je dala Nadu

26.11.2013. 23:00
Roditeljima ovisnika je dala Nadu


Ivanka Ledenko je u vlastitoj obitelji imala problem ovisnosti. Kaže da se tad našla pred zidom i nije znala što napraviti, kome se obratiti. To ju je motiviralo da se angažira i pomogne drugim roditeljima koji se nađu u sličnoj situaciji. Željela je da imaju podršku, da im netko pomogne nositi se s problemom i na kraju ga i riješiti. I dala im je Nadu, udrugu za suzbijanje zloporabe droga i pomoć obiteljima ovisnika. Udruga je već formalno postojala, ali je bila neaktivna dok Ledenko nije izabrana za predsjednicu.
Da bi joj zahvalili na svemu što je za njih učinila, članovi Udruge su je predložili za Nagradu Grada Zadra koju je Ledenko primila u nedjelju na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća. Prijedlog je podržalo više privatnih osoba, članova ili simpatizera Udruge i Matica Zadrana.
– Zahvaljujem njima te Gradu i Županiji što su prepoznali rad Udruge. Ova Nagrada nas još više obavezuje i motivira da nastavimo ovako i još bolje. Posebno mi je drago što Nagrada dolazi u godini kad Udruga Nada slavi 15 godina postojanja, što ćemo uskoro i skromno obilježiti, rekla je Ledenko.
Kaže da se u posljednjih 15 godina dosta toga promijenilo.
– Zaista ima pomaka i to me veseli. Drago mi je da smo uspjeli potaknuti i institucije da se više bave ovim problemom, a i promijenila se svijest kod građana. Osuđivanja uvijek ima, ali sada puno manje nego prije. Sad je više razumijevanja, više želje da se pomogne ovisnicima i svi su svijesni da se to može dogoditi svakome, rekla je Ledenko koja si je još na početku svog angažmana za zadaću postavila destigmatiziranje ovisnika, ali i njihovih obitelji.
Na sastancima u Udruzi članovi jedni drugima vlastitim iskustvima pomažu da osnaže te da izbave svoju djecu iz svijeta droge.
– Nas roditelje tamo spoji jedna ružna životna situacija iz koje ipak nastane nešto lijepo, a to su prava prijateljstva. Pogotovo kad ljude veže takva priča, ta prijateljstva su za cijeli život. Još ako se riješi problem i dijete se izliječi, našoj sreći nema kraja i misija nam je ispunjena, priča Ledenko.
 
Kaže da bi joj jako puno značilo da je ovakva udruga postojala kad se ona našla u problemu. Zato joj je to što uspije pomoći obiteljima, ipak najveća nagrada.