Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Na ruti liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa

22.11.2016. 23:00
Na ruti liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa


Snimanje zadarskih bedema, uređenje Prolaza cara Augusta, Vrata sv. Krševana i Malog Arsenala, formiranje kulturnih ruta, osnivanje Udruge HERA te dodjela HERA certifikata neke su od najvažnijih aktivnosti koje su provedene u posljednje tri godine koliko se provodio projekt HERA, a predstavljene su jučer na završnoj konferenciji projekta u Arsenalu. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici gotovo svih partnera na projektu iz osam država Jadranskog bazena, predstavnici gradskih i županijskih vlasti te direktori lokalnih turističkih zajednica.
– Velika vrijednost kulturno-povijesne baštine povezuje nas s partnerima na projektu. Prepoznati su rizici i slabosti nedovoljnog korištenja te vrijednosti u turističke svrhe i putem ovog projekta je zajedno s još 18 partnera postavljena zajednička prekogranična platforma za održivi turizam temeljen na kulturnoj baštini, rekao je župan Stipe Zrilić ispred Zadarske županije koja je nositelj projekta.
Voditelj projekta, Lovro Jurišić, prvi HERA certifikat uručio je upravo županu Zriliću za dvije rute izrađene u okviru projekta pod nazivom “Na ruti liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa”. I ostalim partnerima na projektu su uručeni HERA certifikati, a prikazani su pilot projekti i ostalih partnera na kojima se ispitivala razvijena metodologija.
Naime, izrađene su prvo smjernice, a zatim i napisani pravilnici za dodjelu HERA certifikata za posjetiteljske centre i kulturne rute, a u Zadru je osnovana i Udruga HERA koja će biti zadužena za certificiranje centara i ruta koje formiraju i ostali subjekti. Očekuje se da HERA postane prepoznatljiv brend jadranskog nasljeđa te jamstvo kvalitete. Izrađena je i oznaka-žig koja je registrirana kao intelektualno vlasništvo, na hrvatskoj i na svjetskoj razini.
Projekt HERA koji je dobio ime po riječi heritage (nasljeđe), ukupno je vrijedan 8,8 milijuna eura, od čega je EU financirala 85 posto u sklopu Programa jadranske prekogranične suradnje.
– Najponosniji sam na to što je od ukupnog iznosa projekta čak 57 posto novca potrošeno na opipljive stvari, na investicije i opremu. Za šest županija na hrvatskom Jadranu utrošeno je ukupno 3,2 milijuna eura. Vrijednost obnavljanja Prolaza cara Augusta i Vrata sv. Krševana – Morskih vrata je 250 tisuća eura, a obnavljanje te unutarnje uređenje i opremanje Multimedijalnog posjetiteljskog centra Mali Arsenal stoji 385.000 eura. Radovi na Malom Arsenalu će završiti do kraja godine, rekao je Jurišić.
Postavljene su i info – ploče, jedna u Prolazu cara Augusta o zadarskim bedemima te na županijskoj ruti, koja se još treba nadograđivati, u Pagu, Ninu i Benkovcu.
Prikazan je i video koji je dočarao dio multimedijalnog doživljaja koji će posjetitelji doživjeti u Malom Arsenalu. Tamo će biti prikazane i rute drugih partnera u drugim gradovima, što je upravo vid prekogranične suradnje i umreženog međusobnog oglašavanja HERA ruta.
Završna konferencija projekta u Zadru traje ukupno tri dana, a završava zajedničkim obilaskom gradske i županijske rute.