Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Na zadarskim otocima proizvodi se kvaliteta

26.11.2016. 23:00
Na zadarskim otocima proizvodi se kvaliteta


Hrvatski otočni proizvod ove godine slavi desetu godišnjicu postojanja. Oznaka je iznimne kvalitete i dodjeljuje se proizvodima koji su uspješno objedinili tradiciju, istraživački rad, inovaciju i natprosječnu kvalitetu
Od 68 oznaka Hrvatski otočni proizvod dodijeljenih ove godine, otoci Zadarske županije dobili su čak dvadeset priznanja. Najviše je oznaka osvojio je otok Pašman, osam, a oznake su otišle i na otoke Ugljan i Pag. Za sve otočane na svečanoj dodjeli priznanja u petak navečer u Malom Lošinju dobre vijesti – premijer Andrej Plenković izjavio je da će se uskoro u Ministarstvu regionalnog razvoja osnovati uprava za otoke, a ministrica Gabrijela Žalac potvrdila je da će se to dogoditi do kraja godine.
– U sklopu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije uskoro ćemo imati unutarnji preustroj i osnovati Upravu za otoke, a sljedeća će godina biti posvećena izradi strategije novog zakona o otocima jer, kao što i sami znate, aktualni zakon i propisi datiraju od prije 20-ak godina, rekao je Plenković na svečanosti u hotelu “Aurora”.
Frustrirani otočani
Hrvatski otočni proizvod ove godine slavi desetu godišnjicu postojanja. Oznaka je iznimne kvalitete i dodjeljuje se proizvodima koji su uspješno objedinili tradiciju, istraživački rad, inovaciju i natprosječnu kvalitetu, a pritom udovoljili i brojnim kriterijima izvrsnosti, izvornosti i tradicije.
– Jako mi je drago što ovaj izvrstan projekt obilježava već desetu godišnjicu. Čestitam svim proizvođačima čiji su proizvodi uspjeli udovoljiti nizu propisanih uvjeta i zavrijediti oznaku kvalitete. Vjerujem da će ovaj projekt u budućnosti poslužiti kao model za druge hrvatske krajeve i tako doprinijeti i provođenju učinkovite regionalne politike, izjavila je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.
Ministrica se prije službene dodjele priznanja prvi put sastala s proizvođačima s gotovo svih otoka. Razgovor je bio pun napetosti  jer se otočani osjećaju zapostavljenima i “građanima drugoga reda”.
– Očekivali smo mirniji razgovor, ali vidljivo je da su proizvođači frustrirani jer nisu dobili pomoć koju su očekivali, a to je nešto što svakako treba promijeniti. Prije svega, smatram kao nova ministrica da treba uvažavati proizvođače i ljude koji žive na otocima u njihovim htijenjima i potrebama i prema tome formulirati i politiku i zakone i sve ono što nam dolazi iz fondova Europske unije. Već do kraja godine otvorit ćemo upravu za otoke i imenovati ljude koji imaju iskustvo i znaju kako treba raditi i kako pristupiti otocima, poručila je ministrica Žalac.
Najbolje s otoka
U 2016. godini oznaku kvalitete Hrvatski otočni proizvod dobilo je 68 otočnih proizvođača za 111 proizvoda i proizvodnih linija, a ukupno je do sada oznaku dobilo 249 otočnih proizvođača za 739 proizvoda i proizvodnih linija sa 24 otoka – Brača, Hvara, Visa, Korčule, Paga, Krka, Lastova, Dugog Otoka, Raba, Cresa, Lošinja, Prvića, Ugljana, Mljeta, Šolte, Žirja, Pašmana, Iža, Murtera, Oliba, Kornata, Rave, Silbe, Zlarina te poluotoka Pelješca.
 Oznaka Hrvatski otočni proizvod dodjeljuje se za prehrambene proizvode, vina, rakije, likere, maslinova ulja, sireve, slastice, ribe, salatne marinade, džemove, med, kozmetičke i odjevne proizvode te suvenire i nematerijalnu baštinu.