Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Arheološkom muzeju otvorili antički salon uljepšavanja

26.11.2016. 23:00
U Arheološkom muzeju otvorili antički salon uljepšavanja


Učenice Obrtničke škole pravile su frizure i šminkale sudionice, a magistar farmacije Frane Herenda prezentirao je izradu krema po rimskim recepturama
Brojne Zadranke postale su jučer Rimljanke na jedan dan. Kroz druženje u Arheološkom muzeju Zadar, uz Antički postav, učenice Obrtničke škole Gojka Matuline prijavljenim sudionicima priuštile su uljepšavanje u stilu žena iz imućnijih, patricijskih obitelji Rimskog Carstva. Povod radionice izložba je dr. Kornelije A. Giuno “Medicamina facei feminale”.
– Često održavamo razne radionice, a ovu smo odlučili prirediti povodom proslave Dana grada Zadra. Učenice Obrtničke škole pravile su frizure i šminkale sudionice, a pod službenim pokroviteljstvom Panacea ljekarne, magistar farmacije Frane Herenda prezentirao je izradu krema po rimskim recepturama. Sve to sudionice su ponijele kući, rekla je Željka Kucelin, muzejska pedagogica iz Arheološkog muzeja.
Jučer su, dodaje, za radionicu napravili miks stare i nove kozmetike.
– Nismo mrvili mrave da bismo dobili sjenilo ili koristili olovno bjelilo za ten, već smo koristili moderniju šminku. Stari Rimljani koristili su slične sastojke i preparate koji se i danas koriste, smilje, lavandu koja je autohtona za naše podneblje i slično, pojasnila je Kucelin.
Kako se u doba Rima kozmetika nije mogla kupiti, svi sastojci su se mrvili i miješali kako bi se dobila šminka raznih boja. Frizure, koje su bile karakteristične za Rimljanke su pletenice, i to na što više načina.
– Najviše su nosile klasične pletenice i ‘složenac’ prema vrhu glave. Negdje se pleo po šest komada, po pramenovima. U principu je bogatstvo frizura bilo u zlatu, Rimljanke su nosile krune ili zlatne dodatke u kosi, pojasnila je jedna od profesorica iz Obrtničke škole Gojka Matuline.
Osim prijavljenih sudionica koje su se došle uljepšati, radionicu su posjećivali i drugi građani koji su se željeli upoznati s tehnikama uljepšavanja u antičkom Rimu.
Osim friziranja i šminkanja, prijavljene Zadranke dobile su priliku obući i rimske tunike te zaista postati prave Rimljanke.