Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nastavak kreće s dva teška izazova

Autor: Viktor Bogut

26.12.2008. 23:00
Nastavak kreće s dva teška izazova


Sezonu nastavljamo s dvije izuzetno teške i važne utakmice. Prvo dočekujemo Grmoščicu i to treba stisnuti i dobiti. Već tjedan dana kasnije očekuje nas prvi dvoboj četvrtfinala Europske lige – rekao je trener Zadra Šime Mijolović
Prošlu subotu kuglači Zadra odigrali su posljednju ovogodišnju utakmicu. Nažalost, nisu je uspjeli završiti s pobjedom. Novska je bila s(p)retnija na domaćem terenu i nanijela Zadru treći poraz u domaćem prvenstvu. Ipak, Zadrani su i dalje zadržali prvo mjesto na prvenstvenoj ljestvici, koje dijele s osječkim Kandit Premijerom, a na međunarodnom planu također su ostvarili nekoliko vrijednih rezultata. Prije svega, na natjecanju Svjetskog kupa osvoji su treće mjesto, dok su u Europskoj ligi, uspjehom nad Beogradom izborili četvrtfinale, gdje ih čeka viceprvak Njemačke, Victoria Bamberg.
– Ždrijeb nam u Europskoj ligi definitivno nije bio naklonjen. Prvo smo dobili srpskog prvaka, koji je izuzetno neugodna momčad, a nakon toga nas u četvrtfinalu čeka Bamberg koji je vrhunski tim, viceprvak najjače kuglačke lige na svijetu. Valja tu ostvariti dobar rezultat u prvoj utakmici.
Doživjeli ste tri poraza u domaćem prvenstvu. Neočekivano?
– Definitivno neočekivano, ali valja istaknuti da smo u samo jednoj utakmici kiksali, a to je domaći poraz protiv osječkog Kandit Premijera. Doduše taj dvoboj smo izgubili u Splitu, no ipak ga nismo trebali doživjeti. U gostima kod Adrianeona i kod Novske nikada nije lako dobiti. Šteta što smo tu posljednju utakmicu u Novskoj izgubili, ali taj dan nam nije išlo, dok su domaćini bili izvanredni.
Kandit (ne)očekivano
U ovom trenutku, uz Zadar, glavni favorit za titulu prvaka je Kandit Premijer. Dok su momčadi poput Grmoščice, Konikom Osijeka i Adrianeona previše kiskale, igrači Kandita su pobjeđivali u derbijima, no kiksali su na nekim izrazito lakim terenima.
– Baš ta činjenica da su dobivali jake utakmice, a gubili u slabima, govori o tome da Osječani još nisu dovoljno zrela momčad da nas ugrozi. No, jaki i neugodni jesu i mi ćemo morati u drugi dio sezone ući maksimalno koncentrirani i spremni, ukoliko mislimo obraniti titulu prvaka Hrvatske. Ali i dalje smo najveći favoriti i vjerujem da ćemo to u drugom dijelu sezone i dokazati.
Kandit očekuje još nekoliko teških utakmica.
– Prije svega moraju proći drugi dvoboj s gradskim rivalom Konikom Osijekom. A to im neće biti jednostavno. Sigurno se igrači Konikoma žele osvetiti Kanditu za poraz u prvom dijelu. Osim toga očekujem da će Kandit ipak kiksati još koji put.
No, u drugom dijelu sezone, vi gostujete u Osijeku?
– Ne plašim se te utakmice. Vjerujem da smo jača momčad od Kandit Premijera, a kuglana na Pampasu nam tradicionalno dobro leži. Očekujem pobjedu u toj utakmici.
Sezona se nastavlja 17. siječnja, a već u prvom dvoboju 2009. očekuje vas derbi protiv Grmoščice.
– Sezonu nastavljamo s dvije izuzetno teške i važne utakmice. Prvo dočekujemo Grmoščicu i to treba stisnuti i dobiti. Već tjedan dana kasnije očekuje nas prvi dvoboj četvrtfinala Europske lige. Također taj dvoboj igramo kod kuće. Moramo biti maksimalno pripremljeni za te dvoboje, ali i za konačnicu sezone.
Znači odmora neće biti?
– Odmorit ćemo se, ali kratko. Već smo odradili turnir s gradskim momčadima, a 9. siječnja je na rasporedu prvenstvo Dalmacije, koje će nam dobro doći pred početak nastavka sezone.
Lulić: Samo jedan kiks
Zadovoljan prvim dijelom sezone je i direktor Zadra Ivan Lulić.
– Istina je da smo imali tri poraza, ali nikako se ne smije pobjeći od činjenice koliko je naša liga jaka. Porazi u Novskoj i u Rijeci protiv Adrianeona teško se mogu nazvati kiksevima. To su jake momčadi i vrlo neugodna gostovanja. Dobro, poraz od Kandit Premijera u Splitu, gdje smo na početku prvenstva igrali domaće utakmice, je na neki način kiks. No, teško je izgurati sezonu bez oscilacija, a mi smo imali i otežanu okolnost, budući da smo prvih nekoliko domaćih utakmica igrali baš u Splitu.
No, Kandit Premijer je opasno zapeo.
– Sigurno da je. To je dobra i neugodna momčad. No, smatram da smo mi i dalje prvi favoriti za osvajanje titule prvaka Hrvatske. Mišljenja sam da Osječani neće uspjeti odigrati cijelu sezonu na razini na kojoj su bili do sada, a očekujem i poneki kiks od njih. Uvjeren sam da nam neće preoteti titulu prvaka Hrvatske.
U Europi ide sve po planu?
– Nakon što smo uspjeli osvojiti odlično treće mjesto na Svjetskom kupu, u prvom kolu Eurolige prošli smo odličnu momčad Beograda. Sada smo u četvrtfinalu i gađamo Final four Eurolige koji će se održati u Austriji.
Do ponovnog odlaska u Austriji očekuje vas neugodna momčad njemačke Victorije Bamberg?
– To će biti borba za svaki poen, za svako drvo. Radi se o viceprvaku Njemačke. U njihovoj postavi su četiri stranca i dva njemačka reprezentativca. Za prolaz na Final four zaista ćemo morati pružiti maksimum. Šanse su 50:50.


 ZADAR U PRVOM DIJELU SEZONE


Prvi veći izazov Zadrani su imali na Svjetskom kupu. Nakon što su u kvalifikacijama osvojili četvrto mjesto, koje ih je odvelo u polufinale, poraženi su od njemačkog Rot Weis Zerbsta, koji je u konačnici postao svjetski prvak. U dvoboju za treće mjesto Zadrani su svladali austrijski St. Polten. Prvo kolo Eurolige donijelo je Zadranima sprskog prvaka, momčad Beograda. Vrhunskom igrom u prvoj utakmici u Mocirama, Zadrani su slavili s 8:0 i zapravo uzvrat pretvorili u čistu formalnost. U Beogradu su poraženi s 5:3, no zahvaljujući nedostižnoj prednosti iz prve utakmice otišli su dalje.
Rezultati u domaćem prvenstvu
1. kolo: Zadar – Konikom Osijek 8:0 (3674 – 3495); 2. kolo: Zadar – Novska 7:1 (3708 – 3549); 3. kolo: Grmoščica – Zadar 3:5 (3720 – 3733); 4. kolo: Zadar – Medveščak 8:0 (3702 – 3503); 5. kolo: Adrianeon – Zadar 6:2 (3678 – 3634): 6. kolo: Zadar – Kandit Premijer 6:2 (2582 – 3464); 7. kolo: Klek – Zadar 0:8 (3526 – 3767); 8. kolo: Zadar – Bjelovar 6:2 (3770 – 3646); 9. kolo: Zadar – Poštar 6:2 (3719 – 3660); 10. kolo: Zadar – Zaprešić 7:1 (3736 – 3652); 11. kolo: Zanatlija – Zadar 1:7 (3392 – 3568); 12. kolo: Konikom Osijek – Zadar 2:6 (3538 – 3581); 13. kolo: Novska – Zadar 6:2 (3670 – 3564)