Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kako je prošla 2009. – drugi dio

Autor: Marija Knežević

26.12.2009. 23:00
Kako je prošla 2009. – drugi dio

Foto: Zvonko KUCELIN



Otvoreni bazen i Muzej antičkog stakla


TRAVANJ – Final Eight, blokada Sveučilišta, škola na Bilom Brigu
U povodu prve obljetnice tragične smrti mladog nogometaša Zadra Hrvoja Ćustića, pripadnici Tornada su na Mjesnom groblju Murvica otkrili spomen-ploču, položili vijenac i zapalili svijeću njemu u čast.
Na sjednici Županijske skupštine nisu prihvaćene izmjene Statuta Zadarske županije kako bi se odredio broj vijećnika srpske nacionalnosti koji će u sljedećem sazivu u Skupštini zastupati srpsku nacionalnu manjinu.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje poznatog zadarskog ginekologa Ivice Vlatkovića proglašeno je šampionskim uljem na međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Mediterana “Noćnjak 2009” što se ove godine održala u Mlinima u Dubrovačkoj -neretvanskoj županiji.
Elvisu Mirkovu (39) na Općinskom sudu u Zadru izrečena je nepravomoćna presuda u trajanju od 10 mjeseci zatvora s rokom kušnje na tri godine zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda u pokušaju nevjenčanoj supruzi Gorani Lukić (37).
Košarkaši KK Zadar plasirali su se na Final Eight Eurokupa koji se igrao u Torinu. Ovo je najveći klupski uspjeh od 2000. godine, kada su Zadrani predvođeni Dinom Rađom i Arijanom Komazecom igrali polufinale Kupa Raimonda Saporte i u dvije utakmice izgubili od grčkog AEK-a. Zadrani su izgubili već u prvoj, četvrtfinalnoj utakmici od španjolske Iurbentie Bilbao.
Predstavljena je nova Ryanairova linija između Zadra i Düsseldorfa.
Spasitelji HGSS Stanice Zadar spasili s dvojicu belgijskih penjača iz stijene u Velikoj Paklenici.
Zadranin Luka Kalmeta (32), bivši europski prvak u full contactu i član splitskog boksačkog kluba Pitbull i Zdravko Barbaroša (57), zadarski ugostitelj s prebivalištem u Zagrebu, u zadarskoj javnosti poznatiji kao vlasnik elitnog hotela President na Puntamici, uhićeni su u petak navečer te su nakon kriminalističke obrade u subotu privedeni istražnom sucu Županijskog suda u Zadru Anti Aniću, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protupravne naplate i iznude.
Nagradu Zadarske županije za životno djelo ove su godine dobila dvojica laureata – pjesnik Pavao Despot i gospodarstvenik Božo Jusup. Godišnja nagrada Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2008. godini dodijeljena je Ivici Bratanoviću, predsjedniku Udruge za šport i rekreaciju invalida, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, poznatom zadarskom humanitarcu Vjenceslavu Jurinu – Venciju, KUD-u Radovin, Paškoj sirani d.d. Pag, Alojzu Pavloviću, književniku i vijećniku u prvom sazivu Županijske skupštine Zadarsko-kninske županije, Darku Tokiću, ravnatelju SŠ Obrovac, mr. sc. Marijanu Tomcu, županijskom vijećniku u zadnjem sazivu Skupštine, poznatom agronomu i autoru prvog i jedinstvenog Maslinarskog kalendara, Udruzi žena “Kukljica” te Zračnoj luci Zadar d.o.o. Zadar.
Ryanair je za srpanj najavio liniju za Frankfurt.
Nakon studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta, i zadarski studenti preuzeli zgradu sveučilišta u kojoj će opstruirati nastavu. Povorka studenata i redara nakon tribine koja je održana na Sveučilištu uputila se prema učionicima gdje su profesori i studenteti pozvani na obustavu nastave, a to će činiti cijelo vrijeme dok traje blokada.
Zadarski osnovnoškolci su i službeno dobili novu, najveću i najmoderniju školu sagrađenu u gradskome predjelu Bili brig. Osnovnu školu Zadarski otoci.
Zadarsko Sveučilište podržalo je studente koji održavaju blokadu.
SVIBANJ – MAS, Domdjoni opet prvak
Ministar kulture Božo Biškupić je u Zadru na prigodnoj svečanosti, pred više stotina nazočnih, otvorio Muzej antičkog stakla, jedinstvenu kulturnu instituciju ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu, u čiju je izgradnju Ministarstvo uložilo 45 milijuna kuna – Muzej antičkog stakla.
Zagreb, Europsko prvenstvo u karateu – Biograđanin Danil Domdjoni je branio titulu prvaka Europe osvojenu godinu dana ranije u Talinu. Pred tri tisuće ljudi ju je i obranio.
Pod pokroviteljstvom meksičke vlade u Ujedinjenim narodima u New Yorku započeo je godišnji sastanak organizacije Gradonačelnici za mir (Mayors for Peace). Na sastanku radnog naziva “Ka odlučujućem desetljeću za nuklearno razoružanje”, sudjelovao je i gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez. Knez je kao izvršni dužnosnik ove organizacije, predstavio kratki dokumentarni film “Spomenik ždralu”, kao doprinos Hrvatske i Biograda nuklearnom razoružanju kakvog ga je zamislio Protokol Hiroshima – Nagasaki 2020.
Ministar vanjskih poslova Francuske Bernard Kushner pomogao je bivšem premijeru Kosova Agimu Čekuu da umakne srpskim pravosudnim organima nakon odluke Kolumbije da ga ekstradira Francuskoj, piše beogradsli list Danas. Interpol Kolumbije obavijestio je jučer Srbiju da je Čeku lociran u toj zemlji, po crvenoj tjeralici Interpola, koju je za njim raspisala Srbija. Nakon te informacije Srbija je poduzela sve mjere za njegovo uhićenje.
Poznati zadarski pjevač Mladen Grdović priveden je sucu za prekršaje zbog obiteljskog nasilja. Naime, on je večer prije, oko 20 sati, došao u rastrojenom i vidno alkoholiziranom stanju u dvorište svoje obiteljske kuće gdje je teturajući vikao: “Tko će se sa mnom tući? Sve ću vas pobiti!”.
Gradonačelnik Biograda na moru Ivan Knez, nažalost nije uspio darovati američkog predsjednika Baracka Obame. Knez je kao izvršni dužnosnik organizacije Mayors for Peace na zajedničkom sastanku u petak trebao predati američkom predsjedniku poklone grada Biograda. Kao razlog, pred kamerama HRT-a ispred Bijele Kuće, Knez je spomenuo tehničke probleme s mobitelima.
Na zadarskom Sveučilištu završila je jedna, barem kad je riječ o zgradi Sveučilišta, a počela druga blokada. Studenti Sveučilišta u Zadru došli su, kao i svake večeri, pred zgradu na Obali kralja Petra Krešimira IV., kako bi tamo prespavali, no dočekao ih je portir priopćivši im kako je dobio upute od Uprave da onemogući pristup svim studentima u zgradu Sveučilišta, odnosno da im ne dopusti prespavati unutar zgrade. Odlučni u svojoj namjeri, budući da je studentski plenum još jednom izglasovao nastavak blokade nastave na Sveučilištu u Zadru, studenti su odlučili prespavati – vani.
Nakon više od 50 godina nakon izgradnje bazena na Kolovarima i isto toliko duge želje za zatvorenim plivalištem, ministar Božidar Klameta otvorio je zatvoreno plivalište na Višnjiku. Bazen u konačnici košta 73 milijuna kuna.
Bivši djelatnici Bagata d.d. Zadar, njih 800-tinjak, još jednom su potpisali peticiju za isplatu novčane odštete zbog gubitka radnih mjesta i dionica uslijed stečaja tvrtke s likvidacijom, u iznosu od 20 milijuna, koja će biti upućena Vladi RH, Ministarstvu gospodarstva i Uredu za socijalno partnerstvo.
Zvonimir Vrančić osvojio je 57,53 posto glasova birača i u prvom krugu postao novi gradonačelnik Zadra. HDZ je osvojio gotovo polovicu svih mandata, to jest 227 vijećničkih mjesta što je 49,5 posto od ukupnog broja mandata u predstavničkim tijelima gradova i općina u Zadarskoj županiji, te Županijskoj skupštini.
Većinom glasova izglasana je privremena deblokada Sveučilišta, koja će “ako se ništa ne postigne do jesenskog semestra”, opet stupiti na snagu.
Milenka Bukvić je nakon deset godina na mjestu ravnateljice zadarske Znanstvene knjižnice podnijela ostavku.
Odbor Nagrade “Vladimir Nazor” na čelu s akademikom Milanom Mogušem donio je odluke o dobitnicima Nagrade Vladimir Nazor za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2008. godinu. Znaju se najbolju na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma, javljeno je u petak iz Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Arhitekt Marijan Hržić dobio je godišnju nagradu za višenamjensku gradsku dvoranu Krešimir Ćosić u Zadru.
U moru u uvali Caska na otoku Pagu otkriveni su ostaci šivanog antičkog broda starog preko 2.000 godina.
Dana 28. svibnja 2009. u Zadru je preminuo akademik Ivo Petricioli, jedan od najuglednijih i najistaknutijih hrvatskih povjesničara umjetnosti, redoviti član Hrvatske Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za likovne umjetnosti od 1992. godine.
U promet su puštene obje cijevi tunela Mala Kapela i Sveti Rok na autocesti A1 Zagreb-Split-Dubrovnik. Dovršenje drugih cijevi pokrenuto je zbog stalnih ljetnih zastoja, koji su ovim eliminirani. Dovršetak je stajao 787,5 milijuna kuna (bez PDV-a), a obje cijevi su bez PDV-a stajale 2,3 milijarde kuna.
LIPANJ – “Kauboji” opet u Zadru, Ikić opet uhićen
Župan Zadarske županije Stipe Zrilić i član uprave austrijske tvrtke EVN AG Peter Layr potpisali su ugovor o koncesiji za izgradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina na dijelu distributivnog područja Zadarske županije koji obuhvaća Zadar, Biograd na Moru i dio Benkovca to jest, osim grada Benkovca, još Šopot, Podlug, Perušić Benkovački i poslovne zone Šopot i Benkovačko selo.
Hrvatska rukometna reprezentacija, popularni Kauboji, izazvali su euforiju u samome središtu grada. Na Narodnom trgu unatoč jakom lipanjskom suncu i nesnosnoj sparini, stotine Zadrana pozdravilo je Hrvatsku rukometnu reprezentaciju, koja je na druženje s građanima stigla u punome sastavu. Kauboji, koji u Zadru borave u sklopu Kvalifikacija za Europsko prvenstvo – Austrija 2010.
Predstavu “Nije bila peta, bila je deveta” (misli se na Beethovenove simfonije) talijanskog dramatičara Alda Nicolaija za potrebe predstave adaptirao je Mirko Šatalić, dramski prvak Hrvatske kazališne kuće Zadar, a on je ujedno i redatelj u HKK-u premijerno izvedene predstave i jedan od nekoliko protagonista.
Vedran Ikić (34), svjetski prvak u ju-jitsu, bivši policajac i trener borilačkih vještina, priveden je istražnom sucu Županijskog suda u Zadru zbog sumnje na pokušaj ubojstva. Ikića se sumnjiči da je 23. svibnja, oko 4 sata, u Velebitskoj ulici u Zadru nožem u trbuh ubo 26-godišnjeg Šimu Maletića.
U 93. zrakoplovnu bazu Zemunik sletio novonabavljeni, ukupno peti hrvatski protupožani zrakoplov-kanader. Bombardier CL-415, što je novi službeni naziv za kanadere, nabavljen je izravnom pogodbom, a hrvatske porezne obveznike stajao je 26,3 milijuna američkih dolara.
Sapunica u kojoj glavnu ulogu posljednjih nekoliko godina ima poznati zadarski odvjetnik Marko Marinović, poznat i kao suprug SDP-ove saborske zastupnice Ingrid Antičević-Marinović, nastavljena je izricanjem još jedne nepravomoćne presude Disciplinskog suda Hrvatske odvjetničke komore kojom mu je smanjena kazna s devet na četiri godine zabrane obavljanja odvjetničkog posla.
Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su potres s epicentrom između Selina i Nina, a magnituda je iznosila četiri stupnja po Richteru, u epicentru šest stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Žitelji Selina, Starigrada, Rovanjske, Nina, Ražanca, Zadra i Obrovca, u okrugu 50 kilometara, panično su nazivali dežurne službe.
Zbog niske otkupne cijene autohtone višnje maraške, pred pedesetak Škabrnjana u voćnjaku Zvonka Tadića traktorom je demonstrativno isčupano jedno stablo. Mještani Škabrnje poručili su da ove godine neće biti branja ukoliko se ne postigne dogovor i tvrtka Maraska ponudi realnu cijenu.