Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Očekivani rast turističkog prometa 2 do 3 posto

Autor: Branko Božić

26.12.2009. 23:00
Očekivani rast turističkog prometa 2 do 3 posto


O financijskom planu i programu rada u nadolazećoj 2010. godini, govorio je predsjednik TZ-a Božidar Tartaro. On je pored ostalog rekao kako se planira porast turističkog prometa na ninskom području između 2 i 3 posto, što znači da TZ planira ostvariti prihod od 1.925.000 kuna


Održana je skupština Turističke zajednice Grada Nina. Bila je to zadnja ovogodišnja i ujedno posljednja sjednica u ovom sazivu kojom je predsjedao dr. Božidar Tartaro. Skupštinari su nakon kraće rasprave jednoglasno usvojili izvješće o poslovanju i financijsko izvješće o prihodima i rashodima TZG Nina za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna ove godine kao i rebalans financijskog plana za 2009. godinu, a bez prigovora i primjedbi u cijelosti je prihvaćen program rada i financijski plan za nadolazeću 2010 godinu. Također se naširoko raspravljalo o općem stanju u kojem se trenutačno nalazi turistička djelatnost na području grada Nina, kao i budućim modalitetima njenog sveukupnog napretka.
 Prihod od 1,2 milijuna kuna
 Pošto je usvojen predloženi dnevni red predsjednik Tartaro je skupštinarima podastro pisano izvješće Nadzornog odbora i njegovog predsjednika Ivice Glavana. U tom dokumentu po onome što se moglo čuti rad struktura TZ-a u ovoj godini ocijenjen je visokom ocjenom pa nije bilo teško članovima skupštine da ga potvrde jednoglasno. U nastavku riječ je uzela direktorica Ureda mr.sc. Marija Dejanović, rekavši da je u vremenu od 1. siječnja do 30. rujna ove godine grad Nin i njegova prigradska turistička mjesta Zaton, Grbe i Ninske Stanove te obližnje Turističko naselje Zaton, posjetilo 12.505 domaćih i 80.847 stranih gostiju (ukupno 93.351). Gosti su ostvarili ukupno 819.441 noćenja, ili 4 posto manje nego prethodne godine.
– Od turizma je uprihodovano 1,2 milijuna kuna. Rashodi su nam iznosili nešto malo više više od milijun kuna, tako da smo imali višak prihoda od 171.142 kune, pojasnila je direktorica TZ Grada Nina Marija Dejanović potvrdivši kako je ovog ljeta ninsko područje posjetilo tradicionalno najviše njemačkih gostiju, a njih su brojčano pratili gosti iz Hrvatske, Austrije, Nizozemske, Italije, Mađarske…
O financijskom planu i programu rada u nadolazećoj 2010. godini, govorio je predsjednik TZ-a Božidar Tartaro. On je pored ostalog rekao kako se planira porast turističkog prometa na ninskom području između 2 i 3 posto, što znači da TZ planira ostvariti prihod od 1.925.000 kuna, od čega bi se iz boravišne pristojbe trebalo ubrati najviše 1.275.000 kuna.
Investiranje u funkcionalni marketing
– Od tako prikupljenih sredstava milijun kuna investirat ćemo u funkcionalni marketing, tiskanje brošura 145.000 kuna, 382.500 uplatiti ćemo u proračun grada Nina, 264.500 kuna koštati će nas Turistički ured, 190.000 kuna za zaposlene, oglašavanje 85.000 kuna, uređenje turističke destinacije Nin 100.000 kuna, šokolijada 60.000 kuna i tako dalje.
– Pred nama su veliki i važni projekti. Među njima je svakako najveći i najvažniji izgradnja zdravstveno-turističkog centra Ninsko blato. Kao što vam je poznato izrada dokumentacije i ishođenje dozvola za gradnju su pri kraju. Grad Nin i zadarska Tankerska plovidba spremni su krenuti u ovaj za svih nas milenijski projekt, istaknuo je predsjednik Tartaro te dodao:
– Budući da je ovo posljednja sjednica skupštine u ovom mandatu zahvaljujem se svima vama na plodonosnoj četverogodišnjoj suradnji. Našim nasljednicima ne ostavljamo nikakve probleme i dugove, već naprotiv ostavljamo im na računu 200.000 kuna. Na mom mjestu, a u skladu s novim zakonom o Turističkim zajednicama RH, ubuduće će u ulozi predsjednika sjediti naš gradonačelnik Emil Ćurko. S obzirom da na prostoru grada Nina egzistiraju dvije Turističke zajednice, ova naša i ona u mjestu Zaton, prema novom zakonu za tamošnjeg predsjednika biti će ustoličena osoba koju odredi gradonačelnik Emil Ćurko, rekao je Tartaro.