Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Svečana misa, predstava i koncert

Autor: Branko Božić

26.12.2009. 23:00
Svečana misa, predstava i koncert


Prvi su na platou ispred župne crkve nastupili glumci amateri, članovi zatonskog KUD-a Kuntrada. Oni su nazočnoj publici uz pratnju zatonskog župnog mješovitog zbora, kojim je ravnala časna sestra Krešimira Zanki, podarili uvijek rado viđenu predstavu pod nazivom ¨Rođenje Isusa Krista¨


Posebno svečano blagdan Sv. Stjepana Prvomučenika obilježen je u privlačkoj župi Porođenja Blažene Djevice Marije. U čast ovog prvog kršćanskog mučenika, koji je, kao što je zapisano u Evanđelju, nakon Isusove smrti otvoreno propovijedao o njemu i pripadništvu zajednici kršćanskih učenika, zbog čega je osuđen za bogohuljenje, a potom i do smrti kamenovan, priređen je u večernjim satima bogati prigodni kulturno-vjerski program. Po programu što su ga osmislili i organizirali župni ured i velečasni don. Ante Sorić te KUD Privlaka i njegov predsjednik Pelegrin Mustać, prvi su na platou ispred župne crkve nastupili glumci amateri, članovi zatonskog KUD-a Kuntrada. Oni su brojnoj nazočnoj publici u režiji Umberta Peše te uz pratnju zatonskog župnog mješovitog zbora, kojim je ravnala časna sestra Krešimira Zanki, podarili uvijek u puku rado viđenu predstavu pod nazivom “Rođenje Isusa Krista”.
 U nastavku programa cjelokupan okupljeni privlački puk preselio se u župnu crkvu kako bi nazočio euharistijskom slavlju. Svečanu svetu misu uz sudjelovanje privlačkih pučkih pjevača te njihovih pristiglih gostiju iz grada Nina te mjesta Radovin u ražanačkoj općini, predvodio je domaći župnik don Ante Sorić onako kako se to u Privlaci izvodilo prije 60-ak godina.
 Slavljenje sv. Stjepana nastavljeno je prigodnim koncertom pod nazivom “Hrvatski Božić” u kojem su pored domaćih izvođača uz zvuke tamburica ninskog Tamburaškog orkestra “Branimir” nastupili gosti iz Nina i Radovina. Pjevalo se u jedan glas, a čitava crkva odzvanjala je od prigodnih božićnih napjeva, onih koji se danas pjevaju na prostoru od Murtera, preko Polače, Vrane, Velog Iža, Posedarja, Zatona i Nina do Privlake. Ovo lijepo, veselo i razdragano blagdansko druženje domaćina i njihovih gostiju okončano je zajedničkim blagovanjem i pjesmom u prostoru novoizgrađene župne vjeronaučne dvorane.