Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Lipanj donio vrhunac nogometnih uzbuđenja

26.12.2010. 23:00
Lipanj donio vrhunac nogometnih uzbuđenja


Lipanj 2010.
Početak mjeseca bio je rezerviran za košarkaška uzbuđenja, a kraj za nogometna.  Nakon što su košarkaši Zadra  na idealan način završili svibanj i poveli protiv Cibone sa  2:0 u finalu doigravanja za  prvaka Hrvatske, imali su priliku osvojiti toliko željenu titulu. Prva meč lopta je bila u  Zagrebu. Nakon dobre utakmice, Cibonu je zaista pomazila i sreća. Gotovo da su  pogodili sve što su zamislili, a  protiv odličnog šuta za tri  (17-29) se ipak nije moglo. No  ona mnogo veća prilika dogodila se nedugo nakon toga.  Četvrta utakmica igrala se u  Zadru, gdje je “vukove” čekalo  10 tisuća zadarskih navijača.  Dugo, a vjerojatno nikada u  Višnjiku, nije bila takva atmosfera.
Izgubljena titula
Nažalost, u cijeloj toj bajci  dramu su prouzročili Zadrani  i to sami sebi. Pritisak je  učinio svoje, a nije pomogla ni  rana ozljeda Vladimera Boise,  koji je već u prvoj četvrtini  morao napustiti igru i svoju  momčad. I sve se počelo raspadati. Zadrani su izgubili,  ostali su bez Boise i ostali bez  većih šansi u majstorici. U  Zagrebu je Zadrane dočekala  supermotivirana Cibona, velik broj (da, istina je) njenih  navijača i više se nije moglo.  Prvenstvo je bilo izgubljeno.  Ne, doduše, u toj utakmici,  već u onoj u Zadru, dva dana  prije. Rezultat zadnje utakmice je bio 97:73. No bilo je  ipak lijepo vidjeti da se barem  na nekoliko dana-tjedana u  Zadar vratilo zanimanje za  košarku, a objektivno i samo  final s vrlo skromnom  momčadi je bio svojevrstan  uspjeh. Ali poraz u finalu je  bio i nagovještaj loših dana  koji će doći. Tada je već otišao  Trent Plaisted i bilo je jasno da  će se teško vratiti u Zadar.  Spomenimo da su LA Lakersi  postali prvaci NBA lige. I tu se  igrala majstorica. A suparnici  su bili Boston Celticsi. Uspjeli  su se Lakersi revanširati iskusnim Celticsima za onaj finale od prije dvije godine.  NBA finale je ponovo donio  sve ono zbog čega toliko ljudi  voli tu košarku. U konačnici  se igrala sedma, odlučujuća  utakmica.
Dobar posao kuglača i  stolnotenisača
Dobar posao su u prijelaznom roku napravili stolnotenisači Donata. Opalili su  po pojačanjima “sve u 16”.  Uspjeli su zadržati Tomislava  Kolareka, najboljeg igrača  prošle sezone. A potpisali su i  drugog reprezentativca Tomislava Zubčića te iskusnog  Jakova Krivića. A “pet do 12”  svoj potpis na ugovor s Donatom je stavio i odlični Kinez  Yo Kan. I Kuglači Zadra potpisali su poznato ime. Nakon  tri godine u klub se vratio  Slovenec Boris Benedik. Veliki uspjeh ostvarili su i boćari  Povljane, koji su izborili su  ulazak u prvu ligu.
Rafael Nadal je osvojio Roland Garros i to peti put u  karijeri.
Svjetsko prvenstvo
Lipanj je bio mjesec u kojemu je započeo vjerojatno  najpopularniji globalni događaj. Južnoafrička Republika je bila domaćin Svjetskog  prvenstva u nogometu.  Nažalost, to natjecanje je proteklo bez prisutnosti Hrvatske. Na otvaranju spektakla  JAR i Meksiko igrali su 1:1.  Inače, samo prvenstvo je  prošlo u znaku tradicionalnog  afričkog, nazovi, instrumenta  “vuvuzela”, koje su poprilično  ubijale gušt gledanja najboljih  svjetskih nogometaša.
Dvoboji u skupini bili su  zanimljivi. Iznenađenja je  nešto i bilo, ali ne pretjerano.
U skupini A prošli su dalje  Meksiko i Urugvaj. A ostali su  bez danjeg natjecanja Francuska i Južna Afrika. Francuzi su ponovo razočarali, a  niti domaćin nije uspio iskoristiti prednost domaćeg  terena. Argentinci su glatko  prošli u skupini B. Nisu imali  nekog jakog konkurenta, a to  je iznenadila Južna Koreja,  koje se provukla u drugu fazi  ispred Nigerije i Grčke. Dramatičnoj je bilo u skupini C.
U skupini C prošli su dalje  Engleska i SAD. I to je bila  jedna od najzanimljivijih skupina, jer se do posljednjih  trenutaka nije znalo tko ide  dalje, a tko ispada. Tako je  pogodak igrača SAD-a Donovana u sudačkoj nadoknadi  protiv Alžira gurnuo SAD  prema naprijed, a izbacio  nam drage susjede Slovence.
Njemačka očekivano i  nešto malo manje očekivano  je iz grupe D prošla Gana.  Dok su Srbi i Australci ostali  kratkih rukava. Skupina E je  također bila u znaku favorita,  a to su bili Nizozemci, no do  drugog mjesta je očekivano  stigao Japan pored Danske i  Kamerona.
Veliko iznenađenje, ali samo za one koji nisu to pratili  predstavljalo je ispadanje Talijana iz skupine F. Naime, to  su prošlo Paragvaj i Slovačka.  Poptuno zasluženo. Nogometaši Italije igrali su jako loše.
U skupini G prošli su dalje  Brazil i Portugal, a u grupi H  dalje su išli Španjolci i Čile.
Što se tiče utakmice osmine  finala, one i nisu donijele prevelika iznenađenja. Urugvaj  je sa 2:1 bio bolji od Južne  Koreje. U neizvjesnom dvoboju je Amerika u produžetku (2:1) došla do pobjede nad  Ganom. U dvoboju velikih  suparnika i nakon velikog sudačkog previda Njemačka je  sa 4:1 izbacila Engleze. I  Meksiko je bio žrtva lošeg  suđenja, a to je pogodovalo  Argentini da prođe sa 3:1 u  četvrtfinale. Nizozemci su sa  2:1 slavili protiv dobrih Slovaka, koji su bili jedno od  najugodnijih iznenađenja turnira – Brazil je bio bolji od  Čilea (3:0), a nakon jedanaesteraca (5:3) prošao je i Paragvaj protiv Japana. Španjolska je sa 1:0 slavila protiv  Portugala.
Idući mjesec donio je završnicu prvenstva.